Senioři sobě: Tak to vypadá, když ženy ze seniorského klubu v Bohumíně dělají radost klientům domovů pro seniory
Tyto a další výrobky putují do seniorských domovů. FOTO: archiv Hany Práglové

Senioři sobě: Tak to vypadá, když ženy ze seniorského klubu v Bohumíně dělají radost klientům domovů pro seniory

6. 12. 2020

Píší a malují pohledy, pletou ponožky, háčkují vánoční ozdoby, pečou perníčky. A zásobují jimi klienty domovů pro seniory. Ženy v bohumínském seniorském klubu jsou akční nejen v době karantény.

Když vláda v rámci protiepidemiologických opatření zakázala návštěvy domovů pro seniory, dohodly se dámy ze seniorského klubu v Bohumíně, že klientům těchto zařízení udělají radost. Začaly psát povzbudivé a veselé vzkazy na pohlednice a ty pak doručovaly do seniorských domovů.

„Byl to nápad jedné naší kolegyně z klubu, která sama delší dobu pobývala v léčebně dlouhodobě nemocných, a tak věděla, jak moc člověka v těžké chvíli potěší vědomí, že na něj někdo myslí. Začali jsme tedy shánět pohlednice a dobrovolníky, kteří je začali psát. Během karantény bylo těch pohlednic a vzkazů několik stovek,“ líčí Hana Práglová, předsedkyně seniorského klubu v Bohumíně.

Pohlednice nebyly jedinou radostí, kterými bohumínské seniorky obdarovávaly své spoluobčany v seniorských zařízeních. Dámy v klubu se dohodly, že kromě pohlednic vyrobí i nejrůznější vánoční ozdoby a také napečou perníčky a vánoční cukroví.

„Jedna naše členka vytvořila 200 papírových andílků, jiná paní uháčkovala 100 zvonečků, další upekla asi 130 perníčků, jiné vytvářely andílky z korálků, anebo třeba papírové stromečky či hvězdičky, další malovala kamínky pro radost. Pro každého klienta jsme pak připravili takové malé dárečky,“ popisuje Hana Páglová.

Tyto aktivity bohumínského klubu ovšem nejsou ničím mimořádným. Klientům seniorských zařízení dělají jeho členové radost už řadu let. Každoročně například upletou několik stovek párů teplých ponožek. Materiál si přitom zajišťují po celé České republice.

„Oslovujeme své známé, ale pomáhají nám i naše místní média, která o našich aktivitách informují veřejnost.  A tak nám pletací materiál poslali ze západních Čech, ze střední Moravy, a třeba nedávno mi psala jedna úplně cizí žena z jižní Moravy, že objevila naše webové stránky a protože jí zůstalo spousta bavlny po mamince, nabídla se, že až pojede za synem na Ostravsko, může nám spoustu materiálu přivézt. Pytel, který mi u domu předala, jsem skoro nemohla unést. Takové akce samozřejmě potěší. Ale pomohly i Íčkařky, které nám poslaly pletací materiál a také spoustu pohledů, například z Plzně, Prahy, Zlatých Hor,“ říká Hana Práglová, která je už řadu let aktivní také na portálu i60.cz.

Podle Hany Práglové dělá klientům seniorských domovů radost každá maličkost. „Všem, kteří se na této radosti jakkoliv podílejí, i těm, kteří nás podporují dodávkou materiálu, patří obrovský dík,“ uzavírá Hana Práglová, předsedkyně Seniorského klubu Bohumín.

A velký dík za organizaci těchto bohulibých aktivit patří paní Haně Práglové!

aktivní senioři domov pro seniory
Hodnocení:
(5 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.