Sprchová hadice, prací prášek. Co vše lidé dostávají k Vánocům
Ilustrační foto: pixabay.com

Sprchová hadice, prací prášek. Co vše lidé dostávají k Vánocům

19. 12. 2020

Houbičky na nádobí, vůně na toaletu, prací prášek, sprchová hadice, kosmetika s prošlou lhůtou spotřeby. To jsou věci, které vedou hitparádu nejhorších vánočních dárků.

Jako nejpříšernější dárky zmiňovali výše uvedené věci Češi, kteří se účastnili průzkumu zadaného nákupním rádcem Heureka. Podobný průzkum udělala mezi Brity firmy Beaverbroks a z toho vyplynulo, že nejhoršími dárky jsou toaletní prkénka a mopy. Ano, takové vánoční dárky jsou někteří lidé opravdu schopni nadělit. Když přijde řeč na toto téma, zpravidla se rozpoutá veselá debata.

V jedné pražské kanceláři například pracují lidé, kteří v minulých letech dostali k Vánocům následující.

Pětačtyřicetiletá žena, která nosí řadu let velmi krátké vlasy, v podstatě je ostříhaná na ježka, dostala od svého partnera fén s řadou příslušenství včetně natáček a difuzéru určeného k foukání dlouhé hřívy. „Absolutně jsem to nechápala, protože jsem se nefénovala řadu let. Rozhodně mě partner nikdy neviděl foukat si vlasy, nemám foukat co, můj účes jen prosuším ručníkem, prohrábnu prsty a je hotovo. Byla jsem zaskočená, naštvaná a když jsem se ho zeptala, co ho to napadlo, urazil se. Fakt nechápu, co se to stalo,“ vypráví.

Čtyřicetiletý kolega, který rád rybaří, dostal od své matky výpravnou knihu o britské architektuře, celou v angličtině. „Neumím anglicky. V Británii jsem nikdy nebyl. Architektura mě nezajímá. Domnívám se, že máma den před Štědrým večerem zjistila, že nemá dárek, tak sebrala někde něco v kanceláři nebo tu knihu měla doma, nevím, netuším, pokud vím, ona anglicky taky nemluví,“ říká.

Padesátiletý kolega dostal k loňským Vánocům od syna sadu pánské kosmetiky s datem výroby roku 2005.

Čtvrtý obyvatel této kanceláře, třiatřicetiletý muž, před pár lety dostal jako vánoční dárek od své sestry kurz přípravy steaků, přestože je vegetarián. „Ptal jsem se jí, jestli ví, že nejím maso, ale vím, že to ví. Smála se a říkala, že právě proto mi ten kurz dala. Nějak jsem to nepochopil.“

Jednasedmdesátiletá penzistka, která žije sama, dostala od své snachy obrovské balení pracího prášku. „Bylo tak velké, že ho nespotřebuju do smrti. Když pominu, že mi přijde divné dávat někomu prací prášek jako dárek, přemýšlela jsem, co ji k tomu vedlo. Myslím, že nakoupila ve slevě výhodně dvě balení, tak mě tím jedním odbyla,“ přemítá.

A to nejlepší nakonec: Jeden britský penzista v už zmíněném průzkumu uvedl, že mu rodina dala pod stromeček krabici se záchodovým prkénkem. Ani ji nijak nebalili, prostě mu ji tam tak položili. Když se prý tvářil zaskočeně, řekli mu, že je přece zbytečné vyhazovat peníze za nepotřebné dárky, že si všimli, že jeho prkénko je staré, popraskané. „Asi to mysleli dobře. Tak čekám, že příští rok dostanu zásobu toaletního papíru,“ podotkl dotyčný.

Účastníci průzkumu se shodli v tvrzení, že nejhorší je, když člověk jasně vidí, že dárek pro něj byl pořízený v poslední chvíli. Když dárci nestálo za to nad ním přemýšlet, věnovat jeho výběru trochu času. Často také lidé uváděli, že nemají rádi jako dárky praktické věci do domácnosti. Výjimkou jsou ti, pro které je koníčkem vaření a přejí si nějaký konkrétní spotřebič, třeba kávovar a podobně. „Lidé zmiňovali, že nejhorší dárky jsou takové, ze kterých je patrné, že dárce neví nic o člověku, kterému věc daroval. Například, když abstinentovi dáte láhev alkoholu a podobně,“ uvedl Tomáš Braverman, který vede společnost Heureka.

„Mnoho lidí si neuvědomuje, že obdarovat své blízké není povinnost. Nákup dárků berou jako něco, do čeho se jim příliš nechce a proto ho odkládají. Tím si vytvářejí stres, který přenášejí na své blízké,“ uvedl vztahový terapeut Lucian Kantor. Psychologové a odborníci na vztahy čím dál častěji upozorňují, že místo toho, aby nakupování dárků bylo radostí a příležitostí zamyslet se nad potřebami a tužbami našich blízkých, je nepříjemnou povinností, kterou odkládáme a pak ji rychle odbudeme. A když je něco odbyto, výsledek zpravidla za nic moc nestojí.

„Když vidím ty zoufalé muže, kteří v poslední den před Vánoci doslova plení parfumérie a nechají si od prodavaček vnutit cokoli, je mi jich líto, ale ještě více je mi líto jejich partnerek. To si nemůžou ti chlapi udělat čas jít parfém nebo kosmetiku koupit dříve? Poradit se? Podívat se, co má jejich partnerka ráda? Oni přijdou na Štědrý den ráno a řeknou: dejte mi něco, co se teď dobře prodává. Tak jasně, že jim to dám, ale mám na ně zlost,“ říká prodavačka z velké pražské parfumérie.

Mnohé ženy však říkají: pořád lepší dostat parfém koupený na poslední chvíli, než dostat bonboniéru pět let prošlou a mop s kýblem, který byl lehce prasklý. Protože - nemusíte tomu jistě věřit – to se loni jedné ženě stalo.

Vánoce vánoční dárky
Hodnocení:
(4.8 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.