Senioři v klášteře
Takto bude vypadat nové zařízení pro seniory v Mělníku. FOTO: archiv redakce

Senioři v klášteře

25. 12. 2020

Dobrých zpráv není nikdy dost. Tato je o budování nového zařízení pro seniory ve středočeském městě Mělník. Moderní prostory vzniknout rekonstrukcí bývalého kláštera a redakce portálu i60 dostala možnost sledovat vznik domova pro seniory od samého počátku.

„Když jsme kupovali bývalý klášter ze 13. století, nastala živá diskuse, jakou budoucnost bude tento objekt mít. Do konce devadesátých let tady byl internát. Vnitřek budovy byl nevkusně přestavěn, a to vše je třeba napravit. Lákavá nabídka přestavby na rezidenční bydlení by přinesla rychlou návratnost prvotní investice. Zkušeností s takovýmito projekty máme už několik, ale nám se zalíbil nápad, že by v tomto majestátním objektu mohl být dům pro seniory. Jsem přesvědčen, že si naši rodiče či prarodiče zaslouží prožívat svoje stáří v důstojném prostředí,“ říká Lukáš Drásta, jednatel společnosti Senlife.

Zástupci uvedené firmy nechtěli ponechat nic náhodě, a tak navštívili na 50 různých seniorských domovů v České republice, jak soukromých, tak i státních. Potom se roztočil kolotoč jednání s památkáři a dalšími úřady. Nebylo to jednoduché, často bylo nutné podřídit stavební úpravy skutečnosti, že zdi kláštera jsou silné metr až metr a půl. Naštěstí se vždy podařilo najít vhodný kompromis. Třípatrová stavba poskytne kvalitní ubytování přibližně sto klientům. V nabídce budou jedno a dvoulůžkové pokoje. Většina pokojů bude mít vlastní bezbariérové sociální zařízení. V pár případech bude sociální zařízení pro dva pokoje společné.

„Těmto částem říkáme hnízda a budou se zde v jedné skupině sdružovat podobně naladění klienti. Jedná se o součást filosofie projektu, která klade důraz i na sociálně komunikační oblast mezi klienty. Tomu můžeme vhodnou úpravou dispozic napomoci,“ říká architekt Tomáš Eckschlager. Komfort ubytování bude závislý i na ceně. Ta by se měla pohybovat při komplexní péči ubytovací i stravovací ve výši 22 až 32 tisíc korun měsíčně. Velkorysost objektu umožnila umístění společenských prostor v každém patře, vznik světlé a vzdušné jídelny a samozřejmě i malého rehabilitačního centra.

Redakce i60.cz měla možnost prohlédnout si dva první vzorové pokoje. S otevřením provozu tohoto soukromého zařízení se počítá v létě 2021.

domov pro seniory
Hodnocení:
(3.8 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%