Vánoční agonie, těšení se, i stres v plné síle
FOTO: autor

Vánoční agonie, těšení se, i stres v plné síle

22. 12. 2020

Vánoce. Jednoduché slovo, ale co vše se pod ním skrývá. Od srpna cítíme takové lehké mrazení v těle, zvláštní těšení se na něco, co nejde přesně popsat. Důvod? Vánoce a vánoční svátky. Do poslední chvíle nevíme, jaké budou, kde a s kým po boku je prožijeme, neboť život nám tu cestu vánoční dokáže hezky zamíchat. Nevěříte?

Vánoce roku 2020 jsou náročné víc, jak maturita života. Díky koronaviru, který jsme snad dostali z hůry k velikonocům, a zadarmo, přípravy prožíváme…a řekneme si to na rovinu, ve spěchu, a stresu. Vše prokládáme otázkou, co bude, jak bude, co stihneme, co komu koupit za dárek, aby se líbil, a další a další otázky bez odpovědi.

Díky moudrému rozhodování dle vládních příkazů a doporučení nevíme ani jeden den, co je vlastně dovoleno, povoleno a zakázáno. Malé obchody se pozavíraly, ale aby před vánoci lidem pohár trpělivosti nepřetekl, tak se otevřely… tak hurá na nákupy. Ale na jaké?

Je pravidlem, že si každý z nás během roku zakoupí to, co potřebuje pro sebe, na sebe, pro domácnost, a do hlavy druhému nevidíme. Takže položíme otázku… Co bys ráda, či rád na vánoce? S napětím očekáváte odpověď, kde jasně budete vědět, co zakoupit… nebýt odpovědi, která je na zabití. Nic mi nekupuj, já nic nechci, já vše mám… A vy víte, kdyby od srdce protějšek napsal, co by si přál, tak někdy ani 100 stránkový poznámkový blok nebude stačit. Pamatujete si na doby minulé? Když jsme byli dětmi, neříkali jsme nikomu, co bychom chtěli, ale psali si to na lístečky, do obálky večer za okno, a ráno těšení, že ježíšek si to večer vzal a něco s toho bude pod stromeček.

Kluci stavebnice, modely aut, něco na malování, nedostatkové horské dráhy aut… Děvčata panenky, věci na malování a jiné. Shánělo se kdeco po obchodech, kde byl jen základ zboží, většinou nic z dovozu, a když se ve dlouhých frontách sehnalo to, co bylo nedostatkové, tak úspěch byl zaručen.

Fronty na vánoční stromky od rána, aniž by byly na skladě, a přivezly se po 3 hodinách v počtu, který uspokojil 1/3 fronty… Fronty v drogeriích na Lybar lak na vlasy, na kosmetiku a la Dermacol, dokonce i na balicí papír. O potravinové masové válce ve frontě na potraviny na štědrovečerní večeři nemluvě. Vánočky nedostatkové zboží, rohlíky, čtvrteční bitvy o řízky, a další a další nezapomenutelné zážitky při nákupu dárků… Fronty na boty, na oblečení, trička, hromadné přepadové zájezdy na nákupy do NDR, a sborové modlení při cestě zpátky, co se podaří propašovat při celní kontrole…Ale něco na tom bylo, co se dnes vytrácí.  Na otázku tak co, co vánoce? Se odpovídalo… Jóoo těšíme se, až se sejdeme, co bude v televizi, a těšení se na dárky, neboť i maličkost pod stromečkem potěšila, neboť se co? SEHNALA. A dnes?

Tak co vánoce? Ani nemluv, už aby byly za námi. Trefit se dětem do dárku je umění, neboť dnes na papír a do obálky za okno nic nepíší, takže musíte mít počítač a přečíst si to na Instagramu, či na Facebooku, kde si píší s ostatními. Ale zato je jednodušší se trefit. Nový mobil, nový tablet. Ale vždyť ho máš,,, No mám, ale už je starý (1-2 roky) Pepa od vedle má lepší, a ve škole se mi smějí, že nemám nový, že jsme chudý… Nebo počítač je starý… nejde tam rychle stahovat porno či střílet a zabíjet obludy rychleji, než v tom Notebooku, co dostal ten magor od vedle (soused).

Takže devastující vibrace země při zemětřesení s důsledky, jsou proti tomu, co prožívá naše peněženka při placení dárků klidná pohádka. Nehledě na platby platební kartou, kdy si můžeme bez obav pípnout i na veřejnosti. Do té doby, než si doma zjistíme stav našeho konta. A výsledek? Zase drsná nadávka na vánoce…

V krámech s oblečením je přeplněno zbožím. Dle reklam vše je super, kvalita, ale jak vybrat něco na sebe pro druhého? Jak vědět, zda se mu bude líbit to či to, zda vybrat delší či kratší výrobek, o barevnosti ani nemluvě, a o ceně už vůbec.

Velikosti S, L, XL, XXL, a více X, doma potajmu víte, že se používá např. XL, tak by to nemělo být problém. ALE JE.

Vezměte potají do obchodu tričko, či šaty Xl, které nosí váš protějšek, a běžte se vzorkem nový dárek zakoupit. Naštivte několik obchodů, dejte si předložit modely ve velikosti XL od různých výrobců a málem přijdete o oči. Co kus, to jiná délka, šířka, délka rukávů. A o prostoru kolem krku ani nemluvě.

Tak třeba něco na krk, přívěsek… Ale jaký?  Plata přívěsků přeplněna, délky, provedení…ceny různé, co potěší nízkou cenou, ale i ceny, při nichž člověk nevěří, co je proboha tak na tom drahého. Prstýnky, ale jak se trefit velikostí?

Teď babo raď…

A baba radí… Manželka bude ráda, ( ale co když to chce chlap například koupit pro milenku?).. Toto a tento výrobek, nebo jí kupte toto či to… Tento šperk je zlatý, zajímavý, ale i tento stříbrný také není špatný. Čert se v tom vyznej. Takže v případě koupě nemáte do vybalení dárků radost, jak koho překvapíte, ale denní stres a obavu z toho všeho, zda se dárek bude líbit, padne do oka, velikostní trefa, atd.

O kosmetice ani nemluvě. Krám přesycen vůněmi výrobků, desítky tipů vůní, krémů, mastiček, barev, a vše je nej.

Když si necháte poradit, obsluha vám zamává papírkovým vzorkem vůně jednotlivých výrobků, a garance je, že po třetím přičichnutí už skoro přestáváte vnímat rozdíl voňavky té či té od acetonového ředidla…

No a doma pak nastává další problém. Balení dárků. Kdy a kde, aby nás nebylo vidět, ani slyšet šustění papíru, a nadávek, jak se nám nedaří dárek řádně zabalit s mašlí. Ano, v obchodech je možnost si to nechat hezky zabalit, s mašlí, s věnováním, ale někdy ta cena za balné je tak vysoká, že by vystačila na další dva tři dárky pro rodinu.

Pak v závěru, kdy se rozsvítí stromek a nastává sborové vrhnutí se na dárky, vše, co se poctivě zabalí, nazdobí, během chvíle se roztrhá a zmuchlá, a my sotva dýcháme, nohy slabé, a oči sledují reakce námi obdařených lidí dárečkem… Jéééé ,děkuji, očka svítí, takže pohoda, Jen do té doby, než padne věta… ale ono mi je to těsné, malé….

Nebo při rozbalení dárku pro děti… Jééé, huráááá, a upřímná radost našich potomků… ale i může nastat zklamání. Hurááá, hmmmm tak dík, zklamanost nad dárkem, jelikož to není In nový výrobek, a je stejný jaký má třeba Pepa od vedle… Mobilomanie dokáže hodně. No a po svátkách se člověk sejde s druhým, a na otázku tak co, jaké byly vánoce a dárky, dostaneme i kladné odpovědi, že byly dobré, ale bohužel i dost odpovědí ala… Ani mi nemluv, jsem rád/ráda, že je to za námi…

Víte, co by na to řekl ježíšek?

Hej, vy tam dole… Vánoce nejsou o kvalitě a kvantitě dárků, ale o tom že se můžete sejít, a prožít jednou za rok vánoční svátky s těmi, které máte rádi, s kterými je vám dobře, kterým vykouzlíte úsměv a spokojenost na duši třeba jen proto, že prožíváte vánoční svátky společně.

Krásné klidné prožití svátků vánočních všem na portálu I60, ale i těm, kdo jen tento portál sledují a čtou. 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.