Adventní čas na Podřipsku
FOTO: Alena Tollarová

Adventní čas na Podřipsku

23. 12. 2020

Čas adventního období neúprosně ukrajuje den za dnem z jemu kalendářem vyměřeného času. Pro hospodyňky je to čas horečných příprav, úklidu, voňavého pečení a chystání dárků.

Pro děti čas těšení na to, zda ježíšek pečlivě přečetl jejich dopisy a přinese jim vše, po čem touží. Pro věřící čas těšení na příchod spasitele. A pro mě od všeho kousek a navíc ještě čekání na to, až se z nebe začnou snášet bílé vločky a zaplaví krajinu u nás pod Řípem bílou mrazivou nádherou. Nebo alespoň na to, až se protrhne těžká šedivá deka nad námi a pustí k nám sluneční paprsky.

V posledních letech města i vesničky v naší domovině v čase adventním začaly zdobit betlémy, vystavené zhusta pod vánočním stromem na náměstí či návsi, ale i na různých jiných k této příležitosti vhodných místech. Těšila jsem se, až za pěkného počasí vesničky v mém okolí projedu, betlémy pěkně nafotím a pak vám je ukážu.

Čas však běží jako pár splašených koní a čas adventu se rychle naplňuje. Šedivá deka je utkána z kvalitního trvanlivého materiálu a já bohužel už nemohu čekat, jestli ji konečně andílci dokážou odtáhnout někam dál. To už bude dávno po vánocích. Osedlali jsme tedy našeho oře a objeli notný kus podřipských vísek. Jen ten Říp jsme v inverzní nadílce ani neviděli.

Doufám, že i tak vás potěší pohled na to, jak si šikovné ruce s venkovními betlémy poradily. Však jsem také měla možnost na vlastní oči poznat, že nestojí jen tak, ale zastavují se u nich auta, fotí se u nich rodiny a dokonce i celé třídy. V Doksanech slaměný betlém každoročně doplňují o nové postavy. Snad nejvíc se mi líbí veselé miminko v jesličkách u Vodního hradu v Budyni nad Ohří. Ve Ctiněvsi mají betlém pod návrším se hřbitůvkem a památnými stromy, kde možná odpočívá i sám Praotec Čech. Nakonec i ty unifikované betlémy, zasazené každý do jiného prostředí, mají své kouzlo. No řekněte, nelíbilo by se vám, kdyby dárečky u vás vyložil takový pěkný povoz, tažený slaměnými koníky, u kterého se prodávají vánoční stromečky v Jahodárně Brozany?

cestování
Hodnocení:
(4.9 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%