Bílá stopa na Šumavě
bude i letos bezplatná

Bílá stopa na Šumavě
bude i letos bezplatná

26. 11. 2012

Dobrá zpráva přišla pro všechny milovníky běžeckého lyžování - projekt Bílá stopa bude na Šumavě dále pokračovat, a to bezplatně.  Správa Národního parku Šumava totiž získala generálního sponzora, který výrazně přispěje, aby mohl tento tradiční šumavský projekt pokračovat.

„Tímto partnerem je Česká spořitelna. Bílá stopa díky tomu i nadále zůstává na Šumavě jako nezpoplatněná,“ uvedl Tomáš Fait, náměstek ředitele Správy NP a CHKO Šumava.

Projekt Bílá stopa dlouhodobě vytváří a formuje podmínky pro běžecké lyžování na Šumavě. "Kvalitní údržba stop je finančně velmi náročná a každou zimní sezónu stojí zhruba 2,5 milionu korun. Největší část nákladů historicky nesly šumavské obce. Po změně rozpočtového určení daní a ukončení finanční podpory z programů EU neměly na Bílou stopu dostatek peněz," vysvětlil mluvčí parku Pavel Pechoušek.

Celková délka strojově udržovaných šumavských lyžařských tras je zhruba 600 kilometrů, z toho na území národního parku je to asi 380 kilometrů. Pravidelně se stopa udržuje od 15. prosince a podle sněhových podmínek až do 15. března.

„Letos bude hlavní novinkou pravidelné protahování 140 kilometrů dlouhé Šumavské magistrály, která propojí Šumavu od Železné Rudy až k Lipnu. Dvakrát týdně se budou upravovat i nástupní místa v jednotlivých obcích a magistrála se stane páteří všech šumavských lyžařských stop, na niž budou navazovat další místní okruhy,“ dodal Fait. Oficiální zahájení zimní sezony v Národním parku Šumava a otevření Bílé stopy, včetně zajímavých akcí pro veřejnost, bude ve čtvrtek 27. prosince 2012.

Šumava nabízí ideální podmínky pro zimní turistiku na běžkách - krajina je svým reliéfem velice vhodná pro běžecké lyžování. Pozvolná stoupání, mírné sjezdy charakteristické pro rozsáhlé šumavské pláně a nadmořská výška kolem 1000 metrů jsou po většinu zimy zárukou jak dobrých sněhových podmínek, tak i dostupnosti pro všechny kategorie běžkařů.

lyžování Šumava
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...