Profesor Václav Hořejší: Do nejnižšího stupně systému PES bychom se mohli dostat příští rok po prázdninách
Profesor Václav Hořejší, popularizátor české vědy. FOTO: archiv V. Hořejšího

Profesor Václav Hořejší: Do nejnižšího stupně systému PES bychom se mohli dostat příští rok po prázdninách

25. 12. 2020

Jaký bude rok 2021? Podle imunologa Václava Hořejšího se bude epidemiologická situace odvíjet podle toho, jak rychle bude probíhat vakcinace proti nemoci covid-19.

"Očkování je jediné realistické řešení, jak zastavit epidemii koronaviru. Pokud všechno půjde dobře, mohli bychom se do toho nejnižšího stupně systému PES dostat snad po prázdninách. Čím více lidí bude proočkováno, tím dříve to bude," říká v rozhovoru pro portál i60 profesor Václav Hořejší.

Po svátcích by mělo v České republice začít očkování proti nemoci covid-19. Jak je podle vás Česká republika na vakcinaci připravena?
Na tu první malou zásilku vakcíny, která má dorazit hned po Vánocích, jsme určitě připraveni dobře. Pevně doufám, že bude dobře fungovat i ten plán ministerstva zdravotnictví, podle kterého budou během prvního pololetí praktičtí lékaři aplikovat vakcínu i těm několika milionům lidí z rizikových skupin. Věřím, že to zvládnou a že nebude potřeba zřizovat speciální očkovací centra.

O tom, zda se mají nechat naočkovat, nejsou zcela přesvědčeni ani naši seniorští čtenáři, kteří přitom patří do té nejohroženější skupiny obyvatel. Proč jsou lidé v Česku k očkování tak skeptičtí?
Bohužel zde hrají roli ty nesmyslné a někdy úplně šílené falešné zprávy o údajných nebezpečích spojených s očkováním. Přispěla k tomu i některá nezodpovědná vyjádření mediálně známých osob. Je potřeba, aby se do přesvědčovací akce na podporu očkování zapojili populární umělci, politici, sportovci...

Mohl byste lidem jednoduše vysvětlit, proč se nemusí vakcíny proti covidu-19 bát?
Naprosto zásadní a jednoduchý argument je, že všechny vakcíny, které se budou používat, prošly přísnými klinickými studiemi, které ověřily jejich účinnost a bezpečnost. Na základě výsledků těchto studií byly schváleny příslušnými národními i mezinárodními agenturami schvalujícími veškerá nová léčiva i vakcíny. V těchto agenturách zasedají špičkoví odborníci, kteří jsou velmi přísní a rozhodně by neschválili něco špatného.

Co byste doporučil lidem, kteří se očkovat nechtějí?
Doporučil, bych jim, aby se pořádně seznámili se seriózními informacemi a aby nevěřili těm nesmyslům z internetu.

Je vakcinace jediným možným řešením, jak zastavit pandemii v Česku a ve světě?
Je to jednoznačně jediné realistické řešení. Někteří lidé (mezi nimi bohužel ojediněle i někteří lékaři) se domnívají, že řešením by bylo i tzv. přirozené promoření populace – tedy nebránit viru v infikování většiny zdravých a relativně mladých lidí, u kterých má nemoc mírný průběh, a pouze ochránit rizikové skupiny. To je ale naprosto nerealistické, protože těch rizikových jsou u nás asi 3 miliony. To bychom pro ně museli vybudovat nějaké internační tábory, ve kterých bychom je drželi v izolaci alespoň 2 roky, než by se „promořili“ ti ostatní.

„Řešením“ by samozřejmě bylo i to, že bychom nedělali žádná, nebo jen minimální protiepidemická opatření, a smířili se s tím, že by 5-10% z těch rizikových skupin (tedy více než 100 tisíc lidí) zemřelo. To by s sebou ovšem přineslo kolaps zdravotnictví (pokud by se situace jednoduše neřešila tím, že covidoví pacienti by se do nemocnic nepřijímali a nechali se umřít doma). Tohle „řešení“ by se asi docela zamlouvalo některým cynickým ekonomům, protože by se dalo považovat za jakousi součást důchodové reformy.

V současné době opět rostou počty nově nakažených lidí v Česku. Lidé se však začínají bát hlavně mutace koronaviru, která se objevila na jihu Anglie. Kdy myslíte, že "dorazí" do Česka a co může způsobit?
Doposud není jisté, jestli je opravdu o tolik nakažlivější, než ta varianta převládající doposud. Pokud tomu tak skutečně je, pak by to samozřejmě značně zhoršilo epidemickou situaci. Docela bych se divil, že by se podařilo šíření téhle horší mutace na kontinent zastavit. Je ale velmi pravděpodobné (prakticky jisté), že i proti této mutantní formě budou dobře fungovat ty schválené vakcíny.

Patříte mezi zastánce "tvrdšího boje" proti šíření koronaviru SARS-CoV-2.  Česko se znovu přesune do 5. stupně protiepidemického systému. Ovšem, pořád měl PES nějaké výjimky. Není vláda na váš vkus poněkud "měkká"?
Ano, vláda otálela s přechodem do 5. stupně, zřejmě proto, aby nekomplikovala lidem období vánočních a novoročních svátků. Tak trochu to chápu, ale je zřejmé, že to nebude zadarmo – odnesou to přinejmenším stovky obětí.

Během letošního roku se na postu ministerstva zdravotnictví vystřídali tři ministři. Jak se vám zamlouvá ten poslední, MUDr. Blatný?
Je mi ho líto a obdivuji ho, že na sebe vzal tenhle nesmírně obtížný a nevděčný úkol. Nechci ho kritizovat, má to těžké.

Jaký bude podle vás rok 2021? Co nás čeká a kdy se podle vás vrátíme do běžného života jako byl ten "před covidem"?
Hlavní nadějí je to očkování. Pokud všechno půjde dobře, mohli bychom se do toho nejnižšího stupně systému PES dostat snad po prázdninách. Čím více lidí bude proočkováno, tím dříve to bude.

Co byste doporučil našim seniorským čtenářům, jak by se měli mezi svátky chránit, případně, jak nejlépe posilovat obranyschopnost?
Rozhodně bych doporučil vynechat rodinná setkávání. Velmi se mi líbí doporučení prezidenta Lékařské komory dr. Kubka: „Nejlepší dárek dáte svým starým rodičům a prarodičům, když je nepůjdete navštívit a popovídáte si s nimi jen po (video)telefonu“. Obranyschopnost nejlépe posilujeme zdravou životosprávou – všichni asi víme, co to znamená.

 

prof. RNDr. Václav Hořejší, CSc.
Molekulární biolog a imunolog, přední vědec a popularizátor vědy. V roce 1995 se habilitoval, profesuru imunologie získal roku 2000 na Univerzitě Karlově. V letech 2005 až 2017 byl ředitelem Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR. Autor více než 220 vědeckých studií, které doposud měly více než jedenáct tisíc citací.

Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%