Téměř neznámá Helenka Polívková
manželé Mastníkovi, foto z dopisu pana Mastníka

Téměř neznámá Helenka Polívková

28. 12. 2020

Helenka Polívková, později manželka Zdeňka Mastníka (vedoucího redaktora české sekce vysílání britského rozhlasu BBC, též významného londýnského podporovatele exilových vydavatelství československých emigrantů ve světě a zasílatele zakázané literatury do zemí za železnou oponou, který byl vyznamenán prezidentem v roce 1998 Medailí Za zásluhy o republiku), těsně před válkou v roce 1939 ve svých devatenácti letech utekla z Československa do Jugoslávie, odtamtud do Palestiny, kde vstoupila do Pomocných technických služeb britské armády. Naučila se řídit nákladní auta a vozila jimi zásoby pro vojáky z Haify do Alexandrie.

Do Československa se vrátila v dubnu 1946. Studovala na Vysoké škole sociální a právní, ale po únoru 1948 ji komunisté označili za reakční živel a vyhodili ze studií. Na Slovensku se pokusila o útěk do Rakouska, ale jí doporučená žena, která údajně převáděla přes hranice, byla agentkou Státní tajné bezpečnosti. Soud ji za pokus o útěk poslal na 18 měsíců do vězení. Po propuštění na svobodu v roce 1950 získala od dobrých přátel tajnou informaci o chystaném únosu tří dopravních letadel piloty RAF. Koupila si letenku do letadla, které odlétalo 24. března 1950 do Prahy, a jím byla „unesena“ do Západního Německa. Tam brzy dostala vízum do Británie, ale v Německu ještě rok zůstala pracovat pro Americký fond pro československé uprchlíky.

V dubnu 1951 odjela do Londýna, kde ji na doporučení jednoho přítele očekával Zdeněk Mastník. Hned při prvním setkání se mu velmi líbila. Postaral se jí o ubytování a nabídl jí místo ve své zásilkové službě. V červenci 1952 potom nastoupila do československé sekce britské výzvědné služby. Bydlela v bytě Zdeňka Mastníka a v lednu 1958 se za něj provdala. Byla stejně stará jako on, narodila se 22. října 1920 v Křivoklátě. Díky ní se i Zdeněk Mastník dostal do bezprostředního kontaktu s britskou výzvědnou službou MI 6 později i kontrašpionáží MI 5. Oba se potom zúčastňovali akcí pro ztěžování činnosti československých vyzvědačů, kteří úřadovali na ambasádě v Londýně. V roce 1967 po reorganizaci československé sekce MI 6 tam Helenka skončila a pracovala jako překladatelka a učitelka jazyků na londýnském ministerstvu zahraničí. Kromě češtiny a angličtiny ovládala ještě němčinu, francouzštinu a srbochorvatštinu.

Helenka zemřela 15. března 1996. Je pochována v československé části vojenského hřbitova v Brookwoodu u Londýna. Letos by se dožila 100 let.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%