Jak pověsit obraz, aby působil co nejlépe
FOTO: Dovido.cz

Jak pověsit obraz, aby působil co nejlépe

28. 12. 2020

Vyzdobit stěny svého domu obrazy není vůbec jednoduchá záležitost. Je-li jeden, pak to lze obvykle zvládnout víceméně se ctí i bez předchozí zkušenosti. Ovšem kompozice více děl už může být pořádným oříškem.

A jak tedy na to? Finální zatlučení hřebíku do zdi je opravdu až tím posledním bodem. Předcházet by mu měly hrátky s geometrií – a to doslova.

Na lidskou psychiku působí pravidelné tvary nejlépe

Pravidla jsou důležitá a prostor bychom jim měli dát i ve své domácnosti. Pokud to neuděláme, vznikne nám na stěnách spíše chaos a nikoli pohledově krásné dílo. Kdo by to byl řekl že při instalaci obrazů využijete i svoje znalosti ze školní geometrie?

Ale nejdříve se podívejme na správné kritérium toho, jak umístit obrazy na zeď. Zapamatujte si pojem pohledová výška. Jde o pravidlo, které říká, že by se střed obrazu měl za všech okolností nacházet ve výšce očí. Pokud chcete pověsit obrazů více, vyberte si alespoň jeden z nich, jehož umístění bude tomuto kritériu přesně odpovídat. Těmi ostatními ho pak jen doplňte.

A jak by to mělo vypadat? Výška očí běžného člověka se nachází ve výšce 160-180 centimetrů nad zemí a právě tady by se měl nacházet i střed obrazu. Bude-li níže, pak ho budeme mít tendenci přehlížet. Vyšší umístění ho pak zbaví jeho dekorativní funkce.

Náš tip: vybíráte-li obrazy do dětského pokojíčku, umístěte je do pohledové výšky svého dítěte – tedy nikoli podle sebe. Bude to možná působit trochu nepatřičně, ale dětem se zavděčíte zcela určitě.

Aby žádný obraz nezanikl

Dbejte rovněž na zvolené proporce. Malý obraz (byť umístěný přesně podle pravidel) vám domácnost rozhodně příliš nevyzdobí. Malé obrazy patří buď na malou stěnu (např. do volného prostoru vedle skříně) nebo do partnerství s několika dalšími sobě podobnými. Vzniklou obrazovou koláž pak umístěte tak, aby se její střed nacházel v pohledové výšce.

Dovido.cz - Obraz olejomalba nebes.jpg

U velkých pláten bývá problém spíše opačný. Místa bývá dost – ovšem dá se totéž říct i o dostatečné vzdálenosti, která nám jako jediná dovolí si vychutnat celkový pohled na toto umělecké dílo? Pamatujte si, že méně je někdy více. A platí to i u obrazů. Takže to, že máte velký prostor nad pohovkou v obývacím pokoji, ještě nutně neznamená, že ho také musíte beze zbytku využít obřím plátnem. Mnohem lepší službu vám totiž leckdy udělá i několik menších.

Potřebujete místnost opticky upravit? Obrazy vám pomohou

Jestliže chcete odstranit stísněný dojem na chodbě, vsaďte na dlouhé a úzké obrazy, které strop opticky zvednou. Nemusí být všechny stejně velké ani široké – stačí, aby spolu ladily třeba co do barevnosti rámu nebo použitého motivu.

Vysoký strop pak můžete jednoduše snížit (tedy pohledově) za pomoci podélných tvarů obrazů. Jeden obvykle nestačí, lepší jsou koláže o 3-5 kusech.

Jak na sestavování obrazových koláží

Chcete-li vystavovat více obrazů najednou, dbejte na to, aby na zdi vždy působily uspořádaně. Velké obrazy věšte vždy do rohů a nahoru – umí na sebe totiž strhnout pozornost opravdu kdekoliv. Výrazné motivy naopak potřebují odstup od ostatních dekorací, jinak nevyniknou.

Vždy je také na zeď rovnejte podle určitého klíče. Mohou následovat buď diagonálu nebo vodorovnou linku. Diagonála by měla vést jejich rohy, linka zase musí kopírovat některou z hran. Pomyslných linek může být na zdi i více – záleží na tom, kolik obrazů potřebujete pověsit a jak jsou velké.

Dovido.cz - 5-d°lnž obraz fialovž kvōt Áeż°ku.jpg

Nezapomeňte ani na správnou volbu tématu

Tam, kde se schází celá rodina, je prostor spíše na přátelské motivy. Může jít o obrazy z dovolených, ale také kompozice krajiny či třeba obrázky s oblíbenými zvířaty. Obrazy s intimnější atmosférou se pak hodí spíše do ložnice a na místa, kam běžně nemají přístup například návštěvy. Chodba nebo vstupní prostory jsou pak ideální pro fotografie rodinné – z výletů a dovolených. Připomenou vám totiž hezké okamžiky vždy, když je budete míjet. A to se rozhodně cení.

 

obrazy vybavení bytu
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.