Štěpánská procházka
Foto: autorka, Pavel Kopřiva

Štěpánská procházka

1. 1. 2021

Za mlada jsme chodívali 26. prosince na Štěpánskou zábavu, teď už jen na procházku.

Letos nebylo počasí nijak lákavé, po obloze se honily šedivé mraky, a my jsme usoudili, že také nutně potřebujeme pohyb. Na rozdíl od mraků jsme se nehonili, ale s foťákem jsme mírným krokem vyrazili na svůj oblíbený okruh. Hned zkraje jsme míjeli Dům s pečovatelskou službou. Dříve to byla přízemní mateřská školka. Dětí ubylo, pokročilých přibývá, tak tu město moudře zřídilo pěkné bydlení pro seniory.
Méně pěkně ovšem vypadají nemožně ořezané větve ještě nedávno krásně košatých lip.
Pochvalu určitě město zaslouží za péči o odpadkové koše pro pejskaře. Díky nim nemusíme mít obavy, že bychom šlápli, do čeho nikdo šlápnout nechce. Většina pejskařů pečlivě po svých miláčcích uklízí.

Ráda fotím, co mě zaujme, i když můj protějšek nad tím občas kroutí hlavou. Naštěstí mi foťák půjčí, i když mou činnost občas pokládá za ztrátu času. A tak si vyfotím zajímavou kresbu na chodníku, nebo skoro prázdné hřiště v parčíku u našeho sídliště. A za parkem stopy na křižovatce.
Netrvá to dlouho a dojdeme k dětské léčebně Edel, kde se zotavují děti s různými respiračními problémy. Teď je v ní ovšem prázdno a pusto, když jsou všichni o Vánocích raději doma. Jen na terase slabounce blikají světýlka na vánočním stromku. Kolem je rozkopáno, dělají se nějaké úpravy. Dokonce i na potoce, který teče kolem. Jsem zvědavá, co tam bude, ale zatím se mi to vůbec nelíbí. Na podivnou stavbu dohlíží zleva Eda a zprava svatá Barbora. Eda je ušatý skřítek, který usměrňuje dopravní ruch na okružní cestičce, a Barboru vytvořil ze dřeva některý ze sochařů na jednom z řezbářských plenérů, které se v parku občas konají.
Tentokrát se parkem neprojdeme, ale obejdeme budovu nejkratší cestou. Mineme při tom uměle vytvořený kopeček, na kterém stojí zvonička jako připomínka jiného plenéru. Děti rády vyzvánějí, a rády tu jezdí v zimě na bobech. Vyfotím bochánky keřů a stavební stroje na parkovišti. Kolem potoka jdeme dál a kocháme se pohledem na Biskupskou kupu s rozhlednou. Ten obrázek se mi nikdy neokouká. Dnes je bohužel zcela nefotogenické počasí, mraky zahalují většinu nebe a je docela nevlídno.

Ještě si vyfotím naši zasmušilou ulici, ale než zajdeme do domu, vyjde slunce. Škoda, tentokrát jsme se s ním minuli.

Můj příběh
Hodnocení:
(4.7 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.