Hradecké parky - Jiráskovy sady
FOTO: autorka

Hradecké parky - Jiráskovy sady

10. 1. 2021

Jiráskovy sady najdete v centru města na soutoku řek Labe a Orlice. Jsou nejstarším parkem na území města, vznikly na konci 19. století v době, kdy bylo město ještě uzavřeno hradbami. Původně byl ve výběžku na soutoku ovocný sad a zelinářské zahrady. Po jejich zrušení vznikl na tomto místě roku 1868 důstojnický park, který nebyl přístupný veřejnosti. Důstojnický park byl postupně vybavován a rozšiřován, v roce 1918 dostal název Jiráskovy sady a začal být přístupný i pro veŕejnost.

dsc-0017-5.jpg

Jiráskovy sady leží na výběžku u soutoku řek Labe (vlevo) a Orlice (vpravo)

Postupně se měnili jak majitelé pozemku, tak i vybavení parku. V roce 1908 byla část pozemku na břehu Labe poskytnuta na výstavbu městské elektrárny dnes známé pod jménem Hučák. V letech 1926 byla v parku založena rozsáhlá růžová zahrada, o rok později alpinárium. V roce 1929 zasáhla park silná vichřice, při které bylo zničeno na 300 stromů. Následovala rozsáhlá rekonstrukce sadů, její součástí byla i výstavba restauračního a hudebního pavilonu. V roce 1934 bylo na soutoku řek umístěno sousoší Labe a Orlice od Josefa Škody, které tehdy vyvolalo nemalý rozruch. V roce 1935 sem byl přivezen z Polany malý dřevěný kostelík. K další vlně rekonstrukcí došlo i po listopadu 1989.

Jiráskovy sady jsou jednoznačně nejoblíbenějším parkem ve městě, navštěvují ho bez rozdílu příslušníci všech generací. Nikdo neopomene návštěvu “špičky” parku, kde může vidět soutok vody dvou řek na vlastní oči. Většinou mívá každá z řek trochu jinou barvu, i když na fotografii to tak nevypadá. A krmí se tady i kachny a další vodní havěť. Bohužel se tu často přemnoží nutrie, které je pak nutné odchytit a přemístit jinam. Maminky s malými dětmi se po nakrmení kachen většinou přesunou do zastíněné části parku blízko u vstupu, kde je umístěno perfektně vybavené dětské hřiště. Toto hřiště jako jedno z mála funguje i během zimy. Moje vnoučata ho milují, kdykoliv přijedou do Hradce, musí ho navštívit a projít si všemi atrakcemi.

Mládež chodí odjakživa do Jiráskových sadů randit, nejoblíbenějším místem pro tento účel je v prostoru nad alpináriem nebo na palouku u sousoší Labe a Orlice. Tento park často navštěvují i studenti Hradecké univerzity se skripty v ruce, kampus je s parkem spojen moderni kovovou lávkou přes řeku Orlici. V hudebním pavilonu se během léta konají romantické svatby nebo promenádní koncerty, kterým dává přednost spíš starší generace. Lavičky u pavilonu bývají každé letní nedělní odpoledne obsazené už dlouho před zahájením. Návštěvníci parku také často spojují jeho návštěvu s prohlídkou stále funkční vodní elektrárny na jezu nazvaném Hučák, která byla vybudována na Labi těsně před soutokem. Mimochodem v elektrárně je volně přistupná expozice obnovitelných zdrojů elektřiny, kterou bych vřele doporučila rodičům se školními dětmi. Mohou si tam vyzkoušet různé modely související s výrobou elektřiny z obnovitelných zdrojů. Kromo toho se v průběhu roku v Jiráskových sadech koná i celá řada dalších akcí jako například Vítání jara, Svátek vína či hudební koncerty. Zajímavostí také je, že park je oplocený a na noc se zamyká. Přístup sem nemají ani psi ani cyklisté.

 

dsc-0075m.jpg

Jeden ze vstupů do parku je u jezu a elektrárny Hučák.

 

 dsc-0018-8.jpg

 Druhý vstup do parku je od zimního stadionu. Tento park má na rozdíl od Šimkových sadů již klasickou parkovou úpravu.

 

dsc-0087-5.jpg

Dřevěný kostelík byl postaven ve východoslovenské obci Habura někdy začátkem 17. století. V roce 1744 zakoupen obcí Malá Polana. V roce 1934, kdy hrozilo jeho zničení, jej zakoupilo město Hradec Králové. Byl rozebrán, opraven, znovu sestaven a umístěn do Jiráskovych sadů jako pravoslavný chrám na památku československých legionářů padlých v Rusku. Jeho poslední kompletní rekonstrukce proběhla v roce 2019. V sezóně zde probíhají komentované prohlídky.

 

 dsc-0036-7.jpg

Hudební pavilon je umístěn ve středu parku. Konají se v něm svatby i  různá hudební vystoupení.

 

dsc-0038-8.jpg

Neobsazené lavičky, to je unikátní okamžik v tomto parku.

 

dsc-0120-8.jpg

Tatáž řada laviček, ale pro změnu v zimě. Teď se nedivím, že na nich nikdo nesedí..

.

dsc-0261a.jpg

 Pohled do růžové zahrady, bohužel v období pozdního podzimu, kdy jsou růže už odborně ostříhané.

 

dsc-0246a.jpg

Ještě jeden pohled do podzimní růžové zahrady - některé její prvky by si také zasloužily rekonstrukci.

 

dsc-0075m-2-.jpg 

Sousoší  Alegorie soutoku Labe a Orlice od Josefa Škody představujíce splynutí dvou největších východočeských řek.Zatímco v době umístění sochy do parku označili někteří obyvatelé města nahá těla milenců ležících v trávě za zcela nemravnou a nevhodnou podívanou nejen pro děti, ale i pro dospělé, jiní dílo považovali za velice zdařilou alegorii. Nazí milenci představují Labe a Orlici. Jejich štíhlá a dlouhá těla vyjadřují délku obou řek od svých pramenů po soutok. Labe levou rukou s něhou a respektem přijímá Orlici. Uvolněná Orlice se Labi naplno odevzdává. 

 

dsc-0179-3.jpg

Výběžek parku bývá obsazený vodní havětí. K radosti dětí i dospělých.

 

dsc-0252-1.jpg

Nutrie se do parku neustále vracejí a škemrají o něco k snědku.

 

 dsc-0052v.jpg

Poterna - 7,5 m dlouhy tunelový průchod (pevnostní výpadová branka). Dnes je to průchod z centra parku do růžové zahrady. Moje vnoučata tohle místo milují. Dědeček, který je tam vodí, jim pokaždé vypráví, jak tudy chodíval, když byl ještě v jeslích. Jako malé děti prý vždy v tunelu houkaly a hrály si na vláček.

 

dsc-0092u.jpg 

V parku je plno starých a vzácných stromů i pár stinných zákoutí.

 dsc-0067m.jpg

Jeden z oblíbených objektů na dětském hřišti - pirátská loď. Dětské hřiště je umístěno do vizuálně oddělené části parku, takže skotačící děti neruší ostatní návštěvníky. V parném létě je výhodou, že je celé zastíněné stromy. Jediným minusem jsou trubky parovodu, vedené v této části po povrchu. Bohužel ještě pozůstatek doby minulé...

 dsc-0082-6.jpg

V parku se konají i různé akce - tito cyklisté sem mohli výjimečně vstoupit i se svými historickými koly.

 

letecky.jpgA

Letecký pohled na Jiráskovy sady na soutoku Labe a Orlice v Hradci Králové

 

Osobně mám tento park velmi ráda. Možná proto, že je nejblíž mému bydlišti. Třeba i proto, že je krásně proměnlivý v různých ročních obdobích. Snad i proto, že zde bývá většinou klid a pohoda. Od jara do podzimu zde stále něco kvete a voní.  Chodívám sem často, sama i s někým, s fotoaparátem i bez. Fotografie jsou z mého archivu a byly pořízeny v různých letech a při různých příležitostech. Jen poslední letecká fotografie je převzatá z map na Seznamu.  

 

Zdroje informací:

Wikipedie - Jiráskovy sady Hradec Králové
www.hradeckralove.orgSeznam - mapy - letecký snímek

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.