Nejčastější chyby při výběru brýlí – vyvarujte se jich
Ilustrační foto: Shutterstock

Nejčastější chyby při výběru brýlí – vyvarujte se jich

4. 1. 2021

Kvalitní dioptrické brýle rozhodně nekupujeme každý den. Zpravidla jde o investici v řádech tisíců a to poslední, co bychom chtěli, je špatně zvolený kousek, který po několika týdnech trápení skončí bez upotřebení na dně nejzapomenutějšího šuplíku.

Naštěstí existuje několik specifických bodů, jež vám výběr brýlí usnadní. Prozradíme vám, ve kterých z nich zákazníci nejčastěji chybují a jak podobným přešlapům předejít.

Když potřebujete brýle pro více než jeden účel

Nejčastěji se tento problém týká řízení v autě. Nosíte brýle na čtení i na dálku s různými dioptriemi? Během řízení je velmi obtížné manipulovat s dvěma modely. Mnohem lepší jsou tedy pro tyto účely progresivní-multifokální brýle, jež jsou určeny speciálně pro řidiče. Jejich charakteristickým znakem je velká brýlová plocha určená pro rozhled v interiéru, takže díky nim uvidíte nejenom do dálky, ale také na číselníky na palubovce.

Jak nenaletět podvodníkům se zdravím

Tvrdí, že vám dokáží nabídnout víc než jen dioptrické brýle. Tzv. děrované brýle by měly umět (při pravidelném používání) napravit mnohé oční vady. Problém tkví v tom, že jejich účinek není podpořen žádnou studií.

Navíc z lékařského hlediska je většina zrakových vad (myšleno tzv. na dálku) způsobena délkou oka. A těžko si lze „díváním skrze dírky“ oči prodloužit nebo zkrátit. Takové nabídky proto s klidem odhoďte do šuplíku s šarlatánskými praktikami a více se jimi nezabývejte.

Existují speciální brýle pro oči unavené z počítače?

Čím je oko starší, tím méně mu k únavě stačí. I pouhá hodina čtení e-mailů a aktuálních zpráv tak může být pro naše oči až dost. Problémem může být jak rozdíl v dioptriích (na dálku vs. pro čtení), tak i vliv obávaného modrého světla.

Naštěstí i tento problém mohou vyřešit speciální brýle. Stačí sáhnout po tzv. relaxačních modelech, jejichž skla jsou opatřena antireflexní vrstvou pro odstínění modrého světla. Na první pohled je od jejich běžných bratříčků nepoznáte – můžete se o tom přesvědčit třeba ve speciální sekci e-shopu eyerim collection.

Milovníci sportu se nemusí omezovat jen na kontaktní čočky

Patříte mezi sportovně založené fanoušky pohybu, ale silné dioptrie pro vás nejsou právě komfortní? Není divu – silné rámečky skel se nevejdou pod lyžařské ani potápěčské brýle, nehledě na vyšší riziko úrazu během jakéhokoliv nárazu (jakkoliv jsou totiž skla brýlí pevná, úderu pod úhlem dokáží odolat jen stěží).

Řešení je naštěstí hned několik:

  • speciální dioptrické potápěčské brýle,
  • sportovní brýle s dioptrickou vložkou.

Budete-li se rozhodovat mezi těmito alternativami, pak si pamatujte, že brýlová vložka je většinou levnější než nákup speciálních sportovních brýlí.

 

 shutterstock_324174017.jpg

FOTO: {Daxiao Productions} / Shutterstock.com

Antireflexní úprava – důvodů pro její pořízení může být více

Bohužel se často stává, že tak úplně nerozumíme pojmům, jimiž nás v optice zahrnují. Příkladem může být právě antireflexní úprava. Jde o něco tak běžného, že se specialisté jen málokdy zaobírají podrobnostmi. Ale přece jen jde o investici navíc. Takže o co jde?

Ve hře jsou brýle, u nichž byl povrch skel upraven speciální technologií, jež zabrání nepříjemným odleskům. Pokud antireflex nemáte, ztíží se vám tak například čtení, při fotografování vám nebude vidět do očí apod. Ovšem existují i jeho nejrůznější nástavby. Může jít například o:

  • antistatickou úpravu,
  • odolnost proti znečištění,
  • přidání vrstvy blokují procházení modrého světla,
  • ochrana proti UV záření apod.

Antireflexní vrstva tak rozhodně není jen estetickou záležitostí, praktické využití je v jejím případě mnohem větší. Díky ní tak získáte například dioptrické a sluneční brýle, speciálního pomocníka pro komfortní řízení apod.

oči zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.