Bartolomějské návrší v Kolíně
Úvodní foto: autorka

Bartolomějské návrší v Kolíně

10. 1. 2021

O druhém vánočním svátku jsem přijala od přátel pozvání na krátký výlet do Kolína. Byla jsem tam už mnohokrát; město se mi moc líbí. Hlavním cílem byl po více než dvouleté revitalizaci v září otevřený areál chrámového návrší.

Areál je národní kulturní památka. Jeho součástí je chrám sv. Bartoloměje, kostnice, budova bývalé farní školy, zvonice a parkány. Komplex představuje jinde u nás v této podobě nevídané spojení rané a vrcholné gotiky, tedy památku na dobu, kdy město Kolín zahrnovali čeští panovníci svou neobyčejnou přízní a štědře stavbu dotovali.

Výstavba chrámu začala kolem roku 1260. Jeho vysoký katedrální chór postavil dvorní architekt Karla IV. Petr Parléř. Vícelodní stavba s věncem ochozových kaplí v závěru presbytáře je monumentální. Představuje vzácnou ukázku kostela katedrálního typu. Takové jsou u nás již jen tři – chrámy sv. Víta v Praze, sv. Barbory v Kutné Hoře a chrám Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci u Kutné Hory. S chrámem sousedí jedna ze tří historických budov Regionálního muzea. 

Barokní kostnice byla postavena roku 1733. Samostatně stojící zvonice pochází z 16. století. Z jejího vnějšího ochozu si lze prohlédnout město.  Moc hezké jsou historické parkány, dříve nepřístupné. Jednu část zdobí bylinková zahrádka.

Od chrámu jsme sešli na náměstí. Jeho krásu ještě umocnila vkusná vánoční výzdoba.

Nyní zvu na krátkou procházku královským městem Kolínem i vás.

 

Foto: autorka

Zdroje:

https://www.bartolomejskenavrsi.cz

https://www.mukolin.cz/

https://nasregion.cz/kolinsko/

 

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.