Neúprosná statistika: Česko
stárne. Zachrání nás cizinci?

Neúprosná statistika: Česko
stárne. Zachrání nás cizinci?

2. 2. 2012

Život v České republice se prodlužuje, zdravotní kondice seniorů stoupá. To je ta dobrá zpráva. Ta horší je, že i přesto česká společnost stárne – rodí se méně dětí, než kolik lidí umírá. Bez přílivu cizinců by se proto začal počet obyvatel snižovat již od roku 2014. A země by mohla mít na počátku příštího století mít jen kolem šesti milionů obyvatel, zatímco s imigranty by to bylo téměř devět milionů.

Potvrzuje to aktualizovaná studie Českého statistického úřadu (ČSÚ) vypracovaná ve spolupráci s institutem CERGE-EI.
„Bez migrace by počet obyvatel rostl jen do roku 2013 na 10,538 milionu,“ uvedla Terezie Štyglerová z ČSÚ. Příliv cizinců by podle ní měl zlom oddálit o 14 let.

Cizinci nyní u nás tvoří jen čtyři procenta obyvatel. Třeba v sousedním Rakousku představují desetinu společnosti a ve Švýcarsku více než pětinu. Pokud by i do Česka proudili dál, mohl by jejich podíl do poloviny století vzrůst zhruba na 14 procent a na počátku příštího století by už každý třetí obyvatel republiky mohl být cizinec. V Česku by jich tak mohlo žít kolem 2,7 milionu.

Ubývat bude především těch, kteří pracují. Loni lidé od 15 do 64 let tvořili 70 procent české populace, v polovině století by to mělo být už jen 55 procent. „Počet osob ve věku 15 až 64 let dosáhl maxima k 1. lednu 2009. Dále se bude v celkovém trendu snižovat,“ řekla Štyglerová.

Děti tvořily loni 14 procent společnosti. Za 50 let by to mohlo podle statistiků být jen 12 procent. Naopak roste podíl seniorů. Nyní představují lidé nad 65 let necelých 16 procent, za 20 let už by to mohla být skoro čtvrtina a za 50 let třetina společnosti.

Tak rychlé stárnutí bude značnou zátěží pro ekonomiku. Zatímco v současnosti připadají dva pracující na jednoho seniora nebo dítě, v období 2054 až 2064 budou senioři s dětmi početně převyšovat ekonomicky aktivní část populace. Proto se počítá s tím, že s rostoucím průměrným věkem budou pracovat i výrazně starší lidé, než jsou současní žadatelé o starobní důchod. Demografové například počítají s dalším posunutím věku odchodu do penze až na 75 let pro ročníky narozené po roce 2025.

stárnutí statistický úřad věk
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%