Očkování proti covidu-19: Někdy je dobré vakcinaci odložit, je třeba dát pozor i na vedlejší účinky
Ilustrační foto: SeneCura

Očkování proti covidu-19: Někdy je dobré vakcinaci odložit, je třeba dát pozor i na vedlejší účinky

20. 1. 2021

Vakcinace je jediná účinná cesta, jak zastavit pandemii koronaviru. Očkování však není vhodného pro každého. Odložit by se mělo i v případě, pokud člověk není zdravý.

"V době očkování by člověk neměl prodělávat akutní onemocnění, zejména pak jakékoli horečnaté. Je třeba počkat na jeho odeznění," říká předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

Redakce i60.cz dala dohromady nejčastější otázky, které zajímají seniory v souvislosti s očkováním. Odpovědi na ně konzultovala s odborníky.

Kdo by se neměl nechat očkovat?

Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbory Peterové jsou dostupné a registrované vakcíny proti covid-19 určené pro osoby od 18, respektive 16 let věku. "Pacientům, kteří si nejsou jisti svým zdravotním stavem či trpí nějakými zdravotními obtížemi, doporučujeme konzultaci s praktickým lékařem, případně příslušným specialistou, a to ještě před registrací k očkování v rámci centrálního registračního systému," uvedla.

Předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek dodává, že očkovat by se neměli ani lidé s takzvaným anafylaktickým šokem. To je extrémně silná forma alergické reakce, pro kterou je typický velmi rychlý nástup obtíží po kontaktu s alergenem. "Očkování proti nemoci covid-19 se nedoporučuje u lidí s anafylaktickou reakcí na očkování v minulosti, dále u osob s alergickou reakcí na první dávku. Ti už pak nemohou dostat druhou dávku vakcíny," říká.

Měli by senioři konzultovat očkování s lékařem?

Podle odborníků to není nutné, pokud si je senior jist, že není alergik. Pokud má ale senior pochybnosti, zda se právě kvůli svému zdravotnímu stavu nechat očkovat, je vhodné se poradit se svým praktickým lékařem, který zná nejlépe jeho celkový zdravotní stav.

Mohu jít na očkování s akutní nemocí, např. nachlazením, rýmou, zvýšenou teplotou?

Podle Romana Chlíbka by v době očkování člověk neměl prodělávat akutní onemocnění, zejména pak jakékoli horečnaté onemocnění. "Je potřeba počkat do odeznění akutního onemocnění. Není také vhodné očkovat člověka, který má nějaké akutní zdravotní problémy, které nebyly v době očkování ještě objasněny a nebyl prokázán původ či příčina obtížím," upozorňuje.

Mohu jít na očkování, když jsem v karanténě?

Ne, lidé v karanténě by měli vyčkat, až karanténa skončí. Teprve poté si zaregistrovat termín očkování.

Mohu kvůli nemoci zrušit rezervaci a objednat si nový termín?

Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbory Peterové se termín na očkování možné zrušit. Senioři, kteří si se zrušením termínu očkování nevědí rady, mohou se obrátit na linku 1221, jejíž operátoři pomohou s novou rezervací.

Jsem imobilní, ale chci se nechat očkovat. Co mám dělat?

V případě, že je vám více než 80 let, jste imobilní a nemáte rodinného příslušníka, který by vás na očkování odvezl, kontaktujte svého praktického lékaře. Máte tak výjimku a neregistrujete se přes Centrální rezervační systém. Praktik se s vámi individuálně domluví, jak pro vás očkování zajistit.

Vyšetřuje před očkováním na místě vakcinace seniory lékař?

Při příchodu na místo vakcinace senior nejprve předloží doklad totožnosti (občanský průkaz a průkaz pojištěnce) a obdrží informační leták o očkování a Dotazník před očkováním proti onemocnění covid-19, který vyplní a podepíše. Tento dotazník prochází se seniorem lékař. Pokud vyhodnotí, že je očkování v daný moment není možné, senior vakcínu nedostane.

Jaké bývají reakce na očkování?

Po očkování se může projevit bolest, zarudnutí nebo otok v místě injekce, únava, bolest hlavy, svalů či kloubů a méně často i zvětšení mízních uzlin, nevolnost, třesavka, zvýšená teplota nebo zimnice. Příznaky obvykle do několika dní samy odezní bez nutnosti léčby. Tyto reakce jsou však zcela běžné a mohou se vyskytovat i po jiných očkováních.

Závažné reakce po očkování jsou velmi vzácné, nicméně nastat mohou. Jde napříkad o anafylaktickou reakci, která může mít různé projevy - od kožních reakcí, bolesti břicha a pocitu na zvracení až po tachykardie, hypotenze, arytmie, křečí, poruchy vědomí. Proto po očkování zůstávají klienti 30 minut v místě vakcinace, kde jsou vždy lékaři.

Co vlastně vakcína udělá v mém těle a jak dlouho vakcína funguje?

Vakcíny proti covid-19 jsou léčiva, která brání vzniku onemocnění způsobeného novým koronavirem SARS-CoV-2 tím, že vyvolávají imunitní odpověď proti tomuto viru. Laicky lze říct, že vakcína tělo naučí virus rozpoznat a vyvolat odpovídající imunitní reakci, než stihne virus vyvolat onemocnění. Vzhledem k tomu, že se jedná o zcela nový virus, neexistují v současné době dostatečné poznatky o tom, jak dlouho po očkování se imunita navozená vakcínou zachová, nebo zda bude potřeba pravidelného přeočkování. Více informací najdete na tomto místě.

Je nutné v den očkování zachovávat klidový režim?

Ano, doporučuje se v den očkování i následující den klidový režim bez sportu či jiné větší námahy.

 

Přihlásit se k očkování můžete hned na tomto místě: https://registrace.mzcr.cz/

 

koronavirus očkování
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.