Zemřel český šlechtic z hraběcího rodu Sternbergů
Hrabě Zdeněk Sternberg. FOTO: Zdenek Radosta

Zemřel český šlechtic z hraběcího rodu Sternbergů

21. 1. 2021

Podmračený, zimní 19. leden 2021. Byl to den, jako každý jiný, jen k nebeským výšinám odešel v klidu ten, jehož život by vydal na obsáhlý román. Hrabě Zdeněk Sternberg.

Pozemský svět opustil v nedožitých 98 letech, kdy do posledního dne dlel na svém hradě Český Šternberk.
Jeho životní pouť započala 15 srpna 1923. Narodil se jako druhé dítě Jířího, hraběte Sternberga a jeho ženy Kunhuty hraběnky Mensdorff-Pouilly. Po školních letech, kdy na hrad docházel domácí učitel, začal studovat na gymnásiu, které za války ukončil maturitou. Po  znovuotevření vysokých škol  vystudoval PF UK Praha, ale pro svůj třídní původ nebyl připuštěn k promoci.

Po roce 1948 pomohl několika svým přátelům a hlavně svým bratrům při útěku na Západ.

Ani jemu se nevyhnuly nucené práce, které po dobu pěti let vykonával v Karvinských dolech a dva roky pak u PT praporů. Od roku 1956 pak byl zaměstnán v Karlínském divadle, kde pracoval jako kulisák a spolu s rodinou bydlel v Praze.
Zůstal ve vlasti spolu se svým otcem až do roku 1968, kdy i on emigroval s rodinou nejdříve do Vestfálska za bratry a později přesídlil do Rakouska. Jeho otec zde zůstal až do své smrti . Vykonával práci kastelána a současně i provázel na hradě. Zdeněk se pak v rakouském potravinářském koncernu vypracoval až na zástupce ředitele.

V roce 1989, po sametové revoluci, se vrátil zpět do vlasti, kde roku 1992 plně zrestituoval svůj hrad Český Šternberk, spolu s přilehlými lesy a pozemky nejen v Českém Šternberku. Svůj hrad až do své smrti udržoval a zveleboval. Hrad se pod jeho vedením stal vyhledávanou historickou památkou, kde probíhaly komentované prohlídky a další kulturní akce. Na hradě po zbytek života bydlel se svou manželkou Alžbětou, s níž má syna Filipa, který je advokátem ve Vídni.

Zcela právem ho dne 28. října 2005 prezident republiky vyznamenal medailí Za zásluhy II. stupně.

Děkuji, pane hrabě, že jste se vrátil zpět domů a zanechal jste nejen v prostorách hradu, ale i v malebném údolí Sázavy svůj otisk. V srdcích mnoha lidí budete žít dál, jako poslední hrabě, který ustál svůj nelehký život, nezlomen se vrátil, abyste po mnoha letech práce na svém hradu, spočinul v rodné hroudě.

Zkrátka, s vírou a touhou po domově a rodné hroudě se dá odhodlaně bojovat s nepřízní osudu, čehož jste Vy byl zářným příkladem.

 

Již mnoho let je hrad Český Šternberk a Posázaví mojí srdeční záležitostí, a proto jsem se rozhodla, že dnešní vzpomínkový článek věnuji šlechtici, který paradoxně čelil nacistům i komunistům a který celý život věřil, že se vrátí do své vlasti a do svého milovaného hradu Český Šternberk.

Hrabě Zdeněk Sternberg byl pochován v rodinné hrobce v obci Stupně.

Budiž Vám země lehká, odpočívejte v pokoji....

Použití zdrojů: Wikipedie, webové stránky hradu Český Šternberk se souhlasem kastelánky hradu Zuzany Míkové, za což ji touto cestou děkuji.

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%