Osídlení Marsu není utopie,
Elon Musk má odvážný plán

Osídlení Marsu není utopie,
Elon Musk má odvážný plán

29. 11. 2012

Šéf a zakladatel firmy SpaceX, americký miliardář Elon Musk, hodlá vybudovat lidskou kolonii na Marsu se zhruba 80 tisíci obyvateli. K uskutečnění své vize chce přispět tím, že bude na Mars přepravovat badatele. Jedna letenka by podle jeho představ měla stát zhruba 500 tisíc dolarů (téměř deset milionů korun), takže by si ji mohlo údajně dovolit relativně dost zajištěných lidí především ve středním a vyšším věku.

Je to šílená představa?

Patrně nikoli. Jeho soukromá firma SpaceX totiž už nyní hraje důležitou roli v americkém vesmírném programu. Vyvinula nosnou raketu Falcon 9 a nákladní loď Dragon, která je prvním soukromým vesmírným plavidlem sloužícím k zásobování Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).

Dragon je po loňském ukončení programu raketoplánů dokonce jediným americkým dopravním prostředkem k ISS. SpaceX v současnosti vyvíjí také verzi, která by mohla vynášet na oběžnou dráhu kolem Země lidskou posádku, což zatím obstarávají ruské Sojuzy.

Soběstačná civilizace

Osidlování Marsu by podle Muskovy vize začalo vysláním průkopnické skupinky méně než deseti lidí, kterou by na rudou planetu dopravila velká znovu použitelná raketa poháněná tekutým kyslíkem a metanem. „Na Marsu je možné založit soběstačnou civilizaci a vytvořit z ní něco opravdu velkého,“ řekl Musk v Londýně při prezentaci svých podnikatelských plánů.

Podle něho by s prvními kolonizátory musela být na Mars vyslána spousta zařízení včetně strojů na výrobu hnojiv, metanu a kyslíku z povrchového ledu a z dusíku i oxidu uhličitého, které jsou obsaženy v marsovské atmosféře.

Kdo platí? Já a NASA

První osadníci by také museli mít materiál na stavbu průhledných kupolí, které by pod tlakem napustili atmosférickým CO2. Pod takovým příkrovem by pak mohli pěstovat rostliny ze Země. Jakmile by se kolonie stala soběstačnější, byla by na Mars vyslána velká raketa s více lidmi a menším množstvím zásob a vybavení.

Musk předpokládá, že přinejmenším zpočátku by nebyl k dispozici dopravní prostředek, jenž by mohl mezi oběma planetami pendlovat. Vyloučil také, že by se pro misi dala využít jeho loď Dragon. Podnikatel však nepochybuje, že by se dopravním prostředkem na Mars mohla stát znovupoužitelná raketa, kterou SpaceX testuje a jež bývá označována zkratkou MCT (Mass Cargo Transport, tedy přeprava velkoobjemových nákladů).

Vizionář odhaduje, že program kolonizace Marsu, na němž by se podílel společně s vládou (americkou vesmírnou agenturou NASA) i soukromý sektor, by stál zhruba 36 miliard dolarů. Kolonie by si vyžádala náklady ve výši 0,25 až 0,5 procenta amerického HDP.

Mars průzkum
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...