Češi mají rádi Slováky,
Švýcary a také Švédy

Češi mají rádi Slováky,
Švýcary a také Švédy

28. 11. 2012

Obyvatelé České republiky mají nejlepší vztah ke Slovensku, Švýcarsku a Švédsku. Dobré hodnocení získala také většina západoevropských zemí. Naopak vnímáme Čínu, Ukrajinu a Rusko. Vyplynulo to z pravidelného průzkumu renomované společnosti STEM.

Tato firma provádí průzkum již od roku 1994, lidé mají pomocí školního známkování ohodnotit, jaký mají k určitým zemím vztah. Slovensko letos jedničkou ohodnotila polovina dotázaných, Švýcarsko pak "výbornou" dostalo od 48 procent Čechů. Jedničku nebo dvojku by Slovensku dalo 84 procent lidí, Švýcarsku o procento méně a Švédsko kladně hodnotí 80 procent dotázaných.

K výrazně pozitivně hodnoceným zemím patří také Francie, Nizozemsko, Dánsko, Belgie, Velká Británie a Rakousko. Všechny se v součtu jedniček a dvojek dostaly nad 70 procent. Nadpoloviční většinu příznivých známek získaly ještě Itálie, Chorvatsko, Španělsko, Japonsko, Německo a USA. Těsně pod padesátiprocentní hranicí kladných hodnocení skončily Slovinsko, Polsko a Maďarsko.

Nejhorší vztah mají Češi k Číně, téměř polovina lidí ji ocenila čtyřkou nebo pětkou. Ukrajinu negativně hodnotí 44 procent a Rusko 40 procent Čechů. Spíše negativně Češi vnímají také Srbsko a Řecko.

Od loňska se o šest procentních bodů zhoršil vztah Čechů k Polsku, o pět procentních bodů si pohoršilo Srbsko a také Slovinsko. Je to pokračování dlouhodobého trendu, podíl příznivých známek pro Polsko, Maďarsko, Slovinsko, Srbsko nebo Ukrajinu za poslední dva roky klesl o 11 až 15 procentních bodů. Znatelně si pohoršilo také Japonsko, podle STEM je to ale dáno tím, že loni podíl jeho kladných hodnocení významně stoupl, což se zřejmě dá vysvětlit solidaritou po devastujícím zemětřesení.

Česko průzkum
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.