Plánujete rekonstrukci kuchyně a koupelny? Tyto tipy se vám budou hodit
Ilustrační foto: Undrey/Shutterstock.com

Plánujete rekonstrukci kuchyně a koupelny? Tyto tipy se vám budou hodit

26. 1. 2021

Pokud plánujete celkovou rekonstrukci kuchyně a koupelny, pak je potřeba odpovědět si na celou řadu otázek. S některými vám pomohou pouze odborníci, avšak na některé byste se měli připravit sami. Na co je tedy potřeba se zaměřit při přestavbě koupelny nebo kuchyně?

Kuchyně

Kuchyň se ve většině domácností značně liší, každý totiž máme jinou představu o potřebném místě a o tom, jak rozvrhnout kuchyňský nábytek. V některých bytech se setkáte se samostatnou kuchyní, v jiných zase může být kuchyně propojená s okolním interiérem, to je označováno jako otevřená dispozice. Záleží jen na vás, jaké řešení preferujete.

Odkládací prostory

V kuchyni se samozřejmě počítá s pracovním prostorem, který většinou tvoří kuchyňská linka. Ta je nabízena v mnoha různých tvarech a provedeních, můžete si proto vybrat zcela dle svých představ. Vždy byste měli mít dostatek pracovního místa, aby se vám v kuchyni dobře připravovalo jídlo. Krom toho je však důležitý také odkládací prostor. V některých bytech je k dispozici spíž, což je naprosto ideálním řešením.

Můžete totiž snadno uložit velké množství potravin a jiných potřeb, a to bez toho, aby vám zasahovaly do prostoru kuchyně. Avšak mnoho bytů nemá spíž jako součást interiéru, v takovém případě je potřeba počítat s potřebou úložného prostoru v kuchyňské lince, případně hledat jinou alternativu. Výrobci kuchyňského nábytku moc dobře znají potíže s nedostatkem úložného prostoru, právě z toho důvodu už je mnoho linek vybaveno praktickým řešením jako jsou vysouvací skříňky a velké množství zásuvek. Jednoduše řečeno je využitý každý dostupný centimetr. Díky tomu se nemusíte bát, že by se vám nepodařilo uložit všechno nádobí a potraviny.

Obklady a materiály

Obklady jsou v kuchyni nezbytností. Řešit je můžete keramickým obkladem, sklem, případně stejným materiálem jako na kuchyňskou linku, akorát v provedení s menší šířkou. Keramické obklady jsou praktické, jelikož jsou odolné, a navíc se dají snadno čistit. Záleží však jen na vás, jakou představu o kuchyni máte. Obklady by totiž měly ladit s kuchyňským nábytkem. Ten je nabízen v mnoha různých provedeních, co se materiálu a povrchové úpravy týče. Pokud nechcete každý den leštit dvířka každé skříňky, vyhněte se úpravě s vysokým leskem. Proto volte raději něco praktičtějšího, u čeho nebudete každý den trávit úklidem a vydrží vám po mnoho let.

Podlaha

Nejlepší volbou do kuchyně je dlažba. Ta je totiž odolná proti vodě i mastnotě, a navíc se lehko udržuje. Avšak populárním řešením je také laminát nebo korek. Při výběru podlahy, ať už toužíte po jakémkoliv designu, vždy myslete hlavně na její praktičnost, v kuchyni totiž opravdu snadno vzniká nepořádek. Nechceme proto, aby se podlaha zničila hned v prvním týdnu užívání kuchyně.

Koupelna

Při rekonstrukci koupelny je důležité rozmyslet si, jaké zařizovací prvky chcete. Mnohdy jsou koupelny opravdu malé, a tak v nich lze jen stěží dosáhnout vytouženého komfortu. Pak přichází rozhodování, zda si vyberete jen vanu, nebo sprchový kout, jak velké umyvadlo si můžete dovolit a mnoho dalšího.

Úložný prostor

V koupelně je potřeba alespoň nějaký koupelnový nábytek. I pokud koupelna nemá velké dispozice, bude se vám hodit nějaká skříňka pro uložení kosmetiky, čisticích prostředků a dalšího.

 shutterstock_1141261538.jpg

Ilustrační foto: Clara Doti / Shutterstock.com

Zapomenout byste neměli ani na vhodné místo, kam budete moct uložit koupelnový textil, který se hodí mít vždy po ruce.

Obklady a dlažba

V neposlední řadě musíme vyřešit obklady a dlažbu. U těchto věcí byste si měli dobře promyslet jejich tvar, rozměry a barvu. Zvolené barvy a motivy totiž podstatně formují daný prostor. Pomocí správně zvolených obkladů tak můžete koupelnu opticky rozšířit.

Rekonstrukce není snadná, obzvlášť pokud nemáte k dispozici mnoho prostoru. V dnešní době však bez problému seženete chytře řešený nábytek, díky kterému vše snadno uschováte. Vždy volte kvalitní materiály, abyste nemuseli během pár let rekonstruovat znovu.

bydlení vybavení bytu
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%