Moje velké rozhodnutí: přihláška do domova s pečovatelskou službou
Ilustrace: autorka

Moje velké rozhodnutí: přihláška do domova s pečovatelskou službou

31. 1. 2021

Co bude se mnou, až nebudu soběstačná a odkázaná na péči jiných? Po dlouhém přemýšlení jsem došla k vážnému rozhodnutí a tento týden jsem si podala přihlášku do domova s pečovatelskou službou.

Jsem si vědoma, že kdyby bylo potřeba, postarala by se o mne rodina mého syna. Ale to opravdu nechci, když se mi naskytla takováto možnost, využila jsem jí. Je jasné, že budu muset možná i několik let čekat, než se uvolní místo. Ale to mi naopak vyhovuje, zatím jsem naprosto soběstačná. Budu si ráda užívat všeho, co mi zdejší prostředí nabízí, krásným okolím počínaje a mým květinovými paloučkem konče. Jsem člověk, který se dokáže rychle přizpůsobit novému prostředí a seznámit i s novými lidmi.

Výhodou je, že tento dům je nedaleko odtud, byl postaven v roce 2008 v údolí, kousek od bydliště rodiny mého syna. Hned před domem je zastávka MHD, lékárna, pošta a OC Albert nedaleko. Byt je o něco větší než můj současný, má balkon a kuchyňský kout. Veškeré zařízení budu mít vlastní, dokonce mohu mít v bytě zvířátko!!

Pečovatelky jsou v domě nepřetržitě, lékař jednou týdně dochází. Součástí bydlení je společenská místnost s kuchyňským koutem a před domem si mohu založit i svoji malou květinovou zahrádku. Mluvila jsem s několika tamnějšími obyvateli a slyšela jen a jen slova chvály, dalo by se říci i nadšení. Až budu potřebovat péči, mohu si zažádat o příspěvek a z něj tyto služby hradit.

Pravda je, že nejsem nadšená, že budu muset opustit svůj krásný byt s nádherným výhledem na Ještěd a okolí s loukami a rybníky. Ale až už nebudu taková čiperka, co mi bude to vše platné? Já potřebuji mít jistotu, že mám v případě potřeby tzv: "krytá záda" a tato jistota je pro mne mnohem důležitější.

Ještě jedna výhoda se v případě této změny nabízí a to je výše nájmu. Ušetřím cca 2.400,- Kč..Takže naprosto upřímně píši, že jsem velmi ráda, že jsem se takto rozhodla a věřím, že si ještě několik let budu užívat svého současného bydliště. A až nastane doba kdy se budu moci přestěhovat, i bydliště nového. To už tam na mne jistě bude čekat i moje jediná dlouholetá kamarádka Maruška, kterou jsem přesvědčila, aby "do toho" se mnou šla. Ona je starší a již péči další osoby potřebuje, tak si myslím, že se pro ní byt uvolní dříve a moc jí to přeji.

 

Léta letí vážení, jako koně splašení.
I když stáří mne neleká, myslím na to, co mne čeká.
Zatím je vše v pohodě, ALE - nanechám nic náhodě.
Štěstí připraveným přeje, ať se děje, co se děje.
Zatím běhám jako srnka, myšlenky se také udrží,
ruce se neklepou, oči mi slouží, ale jak dlouho to vydrží?

 

Aby to nebylo jen o povídání, přikládám fotky z nedávného toulání. Budu moc ráda, když vás, kteří jste je ještě na mém profilu neviděli, zaujmou.
Zdraví vas velice, kreslířka Bertice

domov pro seniory stárnutí
Hodnocení:
(5 b. / 53 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%