Foto

Elektřina a plyn
příští rok podraží

28. 11. 2012

Domácnosti zaplatí příští rok za elektřinu až o 1800 korun víc než letos, náklady na plyn vzrostou až o 1200 korun ročně. Vyplývá to z údajů, které představil Energetický regulační úřad (ERÚ). Podle předsedkyně úřadu Aleny Vitáskové se ceny energií budou lišit v jednotlivých regionech. V průměru elektřina zdraží o 2,4 procenta a regulovaná cena plynu vzroste o 4,13 procenta. Zásadní dopad na zdražení elektřiny má podpora elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Největší zdražení elektřiny podle ERÚ chystá Pražská energetika (PRE), u níž úřad očekává zvýšení cen pro domácnosti o 3,7 procenta. E.ON, který působí hlavně v Jihočeském a Jihomoravském kraji, by měl zdražit elektřinu domácnostem o 2,4 procenta, ČEZ o 2,1 procenta.

Domácností, které elektřinu nevyužívají ani k vytápění, ani k ohřevu vody, se podle ERÚ dotkne zdražení proudu nejméně. Klienti E.ON podle úřadu zaplatí ročně proti letošku o 235 korun víc, klienti ČEZ o 268 korun a klienti PRE o 489 korun více. Domácnosti s nejvyšší spotřebou elektřiny, které využívají k vytápění elektrické přímotopy, zdražení zasáhne nejcitelněji. Podle ERÚ se zákazníkům E.ON roční náklady zvýší o 1320 korun, zákazníkům ČEZ o 1854 korun a zákazníkům PRE o 1175 korun.

Regulovaná cena plynu, která tvoří asi pětinu celkové ceny, se v příštím roce zvýší o 4,13 procenta. Určit celkovou cenu je ale podle ERÚ obtížné, protože cena samotné komodity závisí na cenových politikách jednotlivých dodavatelů, které se od sebe velmi liší. Podle odhadů úřadu by se ale zdražení mělo pohybovat kolem 2,75 procenta. V takovém případě by se roční náklady domácností, které využívají plyn pouze na vaření, zvýšily průměrně o 94 korun. Roční náklady rodinného domu, kde se plyn využívá k topení, ohřevu vody i vaření, by se zvýšily o 1221 korun.

Zásadní dopad na zvýšení ceny elektřiny má podpora elektřiny z obnovitelných zdrojů. Rostla totiž výroba elektřiny z dokončených fotovoltaických elektráren, z bioplynových stanic a ze zdrojů spalujících biomasu.

energie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.