Ministr zdravotnictví Jan Blatný: Pojďme najít sílu do dalšího boje s Covidem-19
FOTO: archiv redakce

Ministr zdravotnictví Jan Blatný: Pojďme najít sílu do dalšího boje s Covidem-19

4. 2. 2021

Dobrý den,
přátelé mi někdy říkají, že jsem umanutý. Já bych to řekl jinak – nerad se vzdávám. Tento charakterový rys je podle mého pro lékaře důležitý. Pomáhá nám totiž uzdravovat lidi i v momentech, kdy by to řada jiných vzdala.

Začínám osobně i proto, aby všem bylo jasné, že to, co nyní budu říkat, myslím opravdu vážně. A to i přesto, že s tím řada lidí nebude souhlasit. Je ale smutným faktem, že epidemická situace se u nás nelepší. Ba co hůř, statistika nekompromisně ukazuje, že v České republice je přítomna britská mutace viru, která je agresivnější a šíří se daleko rychleji. Dokazuje to jednoduchý fakt. Opatření, která jsme zavedli, přestala fungovat. Situace je špatná.

Uvědomuji si, že hodně z nás je již unavených a vyčerpaných. Vím o tom, že řada lidí je nejen na konci svých osobních sil, ale často i na konci svých finančních možností. Mnoho z nás přišlo o své blízké. Rapidně poklesla i kvalita života řady těch, kteří touto nemocí prošli. Evidujeme nárůst komplikací spojených s fungováním plic, srdce. A i když si to nechceme přiznat, tak Covid-19 změnil i naši duševní kondici. Míra nevraživosti ve společnosti dramaticky roste.

To všechno víme. Nechci ve svém vystoupení hovořit o dalším zpřísňování, i když i to je samozřejmě možné. Můžeme například, stejně jako okolní země, uvažovat o dalších překážkách pro setkávání lidí. Izrael, Slovensko a další země zavedli zákaz cestování dál, než je určitý počet kilometrů. Lze omezit pohyb mezi kraji. To všechno můžeme samozřejmě udělat, ale bez vašeho pochopení a sounáležitosti to nebude mít smysl.

Řekl jsem, že se situace nezlepšuje. Řada nemocnic je nyní na hraně se svojí kapacitou urgentní péče. Jsou kraje, kde zbývá doslova pár míst na ARO. Dnes jsem kvůli tomu byl v Chebu. Pokud opravdu nezačneme dodržovat existující opatření, tak se stane, že nemocnice nebudou moci přijmout lidi s infarktem nebo s úrazem. Cítím povinnost vám také sdělit, že kvůli covidu se už rok lékaři nemohou dostatečně starat o jiné nemocné lidi, kteří nejsou v kritickém stavu. V posledním roce nejsme schopni plně zajistit prevenci rakoviny. Říkám vám to dnes, v den celosvětového boje proti rakovině. V době jarního lockdownu poklesl např. screening rakoviny prsu (mamograf) o více než 40 %. Nyní je to možná ještě horší. O tom, jaké to může mít důsledky, mluvit nemusím.

Chtěl bych vás všechny poprosit o jednu věc – pojďme to vydržet. Každý týden jednám s dodavateli vakcín proti covidu. Věřte, že děláme v tomto směru maximum. Podobně jako všichni, i já bych si přál, abychom mohli očkovat rychleji. A také to půjde. Už v březnu dostaneme více vakcín, než jsme předpokládali. Spolu s hejtmany, se kterými mluvím snad každý den, se připravujeme na to, abychom pak byli schopni očkovat co nejrychleji.

Pojďme to vydržet. Vím, že je tu ta nemoc dlouho. Ale je prostě fakt, že ji neporazíme jinak, než očkováním a tím, že budeme dodržovat nařízená opatření. Jejich obcházení není frajeřina, ani důkaz, že je někdo mazaný. Je to důkaz bezohlednosti vůči ostatním. Nedodržování existujících opatření je jedním z hlavních důvodů, proč je musíme neustále prodlužovat.  V úterý jsem o tom jednal s Radou pro řízení epidemie, v níž jsou zástupci odborníků, podnikatelů i politiků. Shodli jsme se, že jiná cesta není.

Nechci rozebírat všechny důvody, které vedou některé lidi k nedodržování opatření. Vím, že se řada věcí nepovedla tak, jak by mohla. A omluvou nám rozhodně není ani to, že chyby dělaly všechny státy na světě.

Jsem ministr zdravotnictví. Já sám nemám téměř žádné nástroje proto, abych dodržování opatření vymohl. Ale jako lékař a ministr zdravotnictví cítím povinnost vás varovat před důsledky takového nedodržování opatření. Kolaps zdravotního systému by byl nejen problém pro každého z nás, ale měl by i zásadní ekonomický dopad. Každý den obcházení opatření nás může stát týdny jejich prodloužení.

Tím nejdůležitějším, co může udělat v současné situaci každý z nás, je dodržovat nastavená protiepidemická opatření. Všechna se dají velmi jednoduše shrnout. Necestujme po republice, setkávejme se co nejméně, a když už se s někým setkat musíme, používejme ochranné prostředky, nejlépe respirátor. Nosme jej pořádně nasazený, měňme si jej, myjme si důkladně ruce co nejčastěji. Ať si o pandemii myslíte cokoli, je tady a neovlivníme ji politikou, ale našim chováním. Změňme svůj postoj, změňme svůj přístup. Ne kvůli mně, ne kvůli vládě, ne kvůli opozici, ale kvůli svým rodinám, přátelům, firmám, kvůli celé naší zemi. Je totiž jisté, že bez této změny se budeme další měsíce jen pohybovat mezi většími či menšími restrikcemi.

Pojďme najít, prosím, sílu do dalšího boje s Covidem-19. Nevzdávejme to a nenechme se porazit tímto nepřítelem. Dodržujte opatření, protože cena za prohru v tomto boji je příliš vysoká. A v konečném důsledku ji zaplatíme všichni.

Jan Blatný, ministr zdravotnictví

 

 

 

 

 

koronavirus zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.9 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.