Čchi-kung – čínské cvičení, které posílí imunitu a dodá životní energii. Začít se dá kdykoliv a v každém věku
FOTO: archiv Martina Businského

Čchi-kung – čínské cvičení, které posílí imunitu a dodá životní energii. Začít se dá kdykoliv a v každém věku

14. 2. 2021

Před více jak rokem, se to stalo, chtěla jsem vylézt na bednu a rup. V levém koleni mě silně zabolelo a bylo jasné, že je něco hodně špatně. Odjeli jsme na pohotovost, dnes už nově emergency. Rentgen, vyšetření a verdikt – operace a zatím berle.

Hodně mě to vzalo. Byla jsem zvyklá na aktivní život a teď toto. Návštěvy u dalších lékařů jen prohloubily mé deprese. Od ortopeda jsem se dozvěděla, že jsem tlustá. Vyzáblá nejsem, ale otylá rozhodně ne. A bylo pořád hůř. Už jsem měla termín na operaci a děsila se toho, co má přijít.

Zasvitla mi však naděje, dostala jsem se k lékaři ve Fakultní nemocnici v Olomouci. Ten naštěstí nebyl zastáncem tak radikálního řešení. „Musíte si zpevnit svaly kolem kolenního kloubu a ono to půjde,“ řekl mi. Ale jak zpevnit, jaké cvičení je vhodné? Chodila jsem na rehabilitace. Trochu to pomohlo. Světlo naděje mi naštěstí zasvítilo znovu. Potkala jsem kamarádku Janu, která mi poradila: „Taky jsem měla problémy, ale už dva roky pravidelně cvičím čchi-kung, a je to v pořádku. O prázdninách bude mít  v Uherském Hradišti týdenní cvičení, Vašek Vocásek. Jeden z nejlepších cvičitelů, přihlásím tě.“ A tak se také stalo. Šest dnů, šest až osm hodin cvičení denně, to udělalo divy. Chůze mi přestala dělat problémy, do duše se mi vrátil pokoj a radost. Bylo jasné, že cvičení i skvělá atmosféra kurzu mému organizmu pomohly ve všech směrech. Navštěvovala jsem potom hodiny čchi-kungu i nadále u paní, s níž jsem se v kurzu seznámila. Pravidelně jsem navíc začala cvičit podle Václavových lekcí na internetu. A aby toho nebylo málo, objevil se i jeho bratr Martin Businský, rovněž skvělý cvičitel. A tak cvičím a cvičím. A na čchi-kung nedám dopustit.

Pomáhá lidem už tisíce let. Je příjemný, cviky jsou promyšlené a přitom jednoduché. Zvládne je i člověk, který na tom není fyzicky nejlépe. A věk? Ten nehraje žádnou roli. Na kurzu byly v létě dvě dámy z Přerova, osmdesátnice. Do kapsy by s přehledem strčily o řadu generací mladší jedince.

Na otázky o čchi-kungu odpovídá Martin Businský.

Charakterizujte cvičení-čchi kung
Jednoduché cvičení, které v sobě skrývá hloubku a má skvělé zdravotní účinky, které jsou prověřené více než tisíciletou tradicí těchto cvičení v Číně.

Čím se liší od ostatních sportovních aktivit?
Relaxační složka, je zde upřednostněna před výkonovou složkou. Zaměřujeme se na uvolnění a jemnost pohybu. Není tedy důležité nejdál, nejvíce, ale naopak najít si své tempo, svůj rozsah pohybu a k tomu cvičení přizpůsobit.

Jak dlouhá je jeho historie?
Prameny se liší, při studování jeho historie jsem došel k záznamům o zobrazení tohoto cvičení na neolitických deskách, které jsou sedm tisíc let staré. Samotný název čchi-kung vznikl ve dvacátých letech minulého století z důvodu dalšího šíření. Velmi významně přispěl mnich Bodhidharma (páté století n. l.). Jeho misí se stalo posílení fyzického a psychického zdraví shaolinských mnichů, kteří v té době měli chatrné zdraví. Dle legendy se vydal na devítiletou meditaci v horách. Po návratu začal vyučovat třináct zdravotních cvičení. Tyto cviky byly tak efektivní, že se začali kombinovat s bojovými technikami a dali rovněž vzniknout základům shaolinského kung-fu.

Mám pravdu, když tvrdím, že vyšší věk není rozhodně na překážku?
Řekl bych, že naopak. Dvacetiletému zpravidla přijdou cviky příliš pomalé a jednoduché a nedokáže přes svou zbrklost poznat poklad, který se v něm skrývá. Samozřejmě výjimky se najdou i mezi dvacetiletými.  S věkem přichází cit, procítění cvičení a řekl bych, že určitá vnitřní moudrost.

Které zdravotní problémy pomáhá odstraňovat, nebo alespoň zmírňovat?
Akutní záležitosti patří do rukou lékařů. Čchi-kung je skvělou prevencí a zároveň skvělým pomocníkem k podpoře a návratu životní vitality. Osobně se zaměřuji na oblasti bederní, hrudní a krční páteře. Podporu dýchání, trávení a vylučování. A takzvané Umění uvolnění, protože dnes strmě přibývá psychické napětí, které může vést k celé řadě problémů.

Kdy je možné s cvičením začít?
Dnes ::)

Jak jste se ke cvičení čchi-kungu dostal?
Patřím k těm výjimkám, protože mě provází od dětství. V dětství jsem o něm často četl a párkrát ho dle knihy vyzkoušel. První kniha, kterou jsem si sám zaplatil, a objednal, byla o Čchi-kungu. Pak jsem na něj zanevřel a v pětadvaceti letech mě k němu opět přivedl bratr Václav. Řekl mi: „To cvičení je opravdu skvělé.“  A Václav až tak často něco nechválí.  Od té doby je součástí mého života.

Jak ovlivnil váš život?
Beru ho jako svou součást a zároveň životní cestu. Stále nacházím během cvičení nové roviny a účinky. Z pohledu instruktora čchi-kung a zdravotní tělesné výchovy, vnímám i to, jak ostatním lidem prospívá.

Byli jste v kolébce čchi-kungu, v Číně. Jistě mimořádný zážitek. Je tam tento druh cvičení hodně oblíben?
Čchi-kung je zdravotním základem jak tai-chi tak kung-fu.  Tato tři cvičení jsou v Číně velmi rozšířená a jejich praktikovaní jsou na denním pořádku. Skupiny lidi, které cvičí čchi-kung můžete vidět například v parcích.

K tomu zážitku... Pobyt ve významné kolébce čchi-kung v oblasti chrámu Shaolin jsou pro mě nedozírnými zkušenostmi, z kterých stále čerpám a mám je v úctě. Právě během prvního pobytu jsem se rozhodl pro vyučování.

Jak byste vyzvali čtenáře portálu i60, aby se ke cvičení také přidali?

„Pohyb je základem pohodového a vitálního života. S tímto vědomím zkuste první cvičení. Na internetu vyhledejte Václava Vocáska nebo Martina Businského podle jména. Zde je příklad: První cvičení je na uvolnění napětí:

 

Druhé na posílení kolenních kloubů:

Množství videí s cvičením najdete volně k dispozici rovněž na našich webových stránkách martin-businsky.cz a osmbrokatu.cz  Po prvním cvičení již sami budete vědět a cítit, jestli vás čchi-kung oslovil. Jsem přesvědčen, že ano,“ věří Martin Businský.

 

Alena Kučerová pro portál i60

 

 

 

 

 

 

cvičení
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.