Löwitův mlýn v Praze
FOTO: Věra Ježková

Löwitův mlýn v Praze

16. 2. 2021

Löwitův mlýn je malebný objekt poblíž Rokytky, na západní straně Libeňského zámečku. Procházela jsem se kolem něj občas během studia na nedalekém gymnáziu. Ovšem tehdy jsem mu nevěnovala velkou pozornost. Ani jsem nevěděla, jak se jmenuje. Tentokrát jsem si ho vybrala za cíl krátké dopolední procházky. A něco jsem si o něm přečetla.

Mlýn je významná kulturní památka Libně. Jeho původní název zněl Velký mlýn. První zmínka o něm se objevuje v 16. století. V roce 1720 byl uváděn jako „mlejn velký panský“, kdy jeho součástí byla pila a továrna. Současná podoba stavby je datována do roku 1747.

Mlýn stával při jednom z ramen Vltavy. Během úpravy jejího řečiště, započaté v roce 1872, bylo mlýnské rameno vysušeno a mlýn zrušen. Budovy bývalého mlýna koupil roku 1883 pekař Jáchym Löwit a nechal je přestavět na pekárnu. V roce 1906 jej koupila pražská obec. V padesátých letech 20. století používal podnik Zelenina Praha objekt jako sklad brambor. Chátrající budovy převzalo koncem šedesátých let Divadlo S. K. Neumanna, nynější Divadlo pod Palmovkou, a zřídilo zde úložnu divadelních rekvizit.

V roce 2001 nechala Městská část Praha 8 stavby kompletně zrekonstruovat. Veškerá práce bohužel přišla vniveč během srpnové povodně v následujícím roce. Od té doby byl mlýn prázdný. Na podzim roku 2019 v něm bylo z iniciativy občanů zřízeno dočasné komunitní centrum.

Procházka byla prima. Nabízím vám z ní několik fotek.

 

Zdroje:

Löwitův mlýn – Wikipedie (wikipedia.org)
MČ Praha 8: Kulturní památky - Löwitův mlýn
Spolek probudil historický Löwitův mlýn. Otevřel zde komunitní centrum - Pražský deník (denik.cz)
Zámecký pivovar a Löwitův mlýn neboli také Libeňské podzámčí | Roman Petrus, předseda ČSSD Praha 8

 

cestování Praha
Hodnocení:
(4.9 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.