Dovolená v Chorvatsku: tipy na místa, ubytování i místní speciality
Ilustrační foto: sutterstock.com

Dovolená v Chorvatsku: tipy na místa, ubytování i místní speciality

17. 2. 2021

Chorvatsko je stát, který není Čechům potřeba nějak sáhodlouze představovat. Stále se totiž drží v žebříčku tří nejoblíbenějších letních destinací. Jaká místa si při své další návštěvě Chorvatska rozhodně nenechat ujít, kde se ubytovat a jaké pokrmy vyzkoušet?

Cesta do Chorvatska

Tento přímořský stát není od České republiky příliš daleko. Pokud bydlíte na Moravě, cesta autem vám v ideálním provozu zabere pouhých šest hodin. Využít můžete i autobusové přepravy, která je pohodlná – a garantuje vám pravidelné přestávky. Kupodivu nejméně využívanou variantou jsou přímé lety z Prahy. Ale vlastně se není čemu divit, cena zpáteční letenky vás přijde na více jak dva tisíce korun. A navíc budete muset omezit počet svých zavazadel.

Co musíte navštívit

Nejkrásnější pláže

Dlouhé písčité pláže, kamenité zátoky, borovicové lesy těsně u pláže, to vše tento evropský stát nabízí. Slyšeli jste už o Královnině pláži? Jedná se o nejdelší chorvatskou pláž s krásným výhledem na pohoří Velebit. Hned vedle pláže se navíc nachází léčivé bahno, které na sebe můžete jednoduše naplácat a spojit tak příjemné s užitečným.

Plitvická jezera

Pokud jste tento národní park ještě nenavštívili, rozhodně byste to měli napravit. Jedná se o nejstarší a největší národní park na území Chorvatska. Během pobytu zde se vám naskytnou nádherné výhledy na neskutečné přírodní úkazy. Takže, foťák a pevnou obuv rozhodně s sebou!

Dalmácie

Dalmácie je historická oblast, která se rozkládá na území dnešního Chorvatska a částí spadá také do Černé Hory. Dále se dělí na severní, střední a jižní. A právě v této oblasti leží snad nejvíce turisticky lákavých míst.

Trogir, Dubrovník, Split, Zadar a další

Milujete historii a architekturu? Zařaďte na seznam míst také některé z chorvatských měst, jako například:

  • Trogir, jemuž se přezdívá „Malé Benátky“,
  • Dubrovník, který je oblíbeným městem filmařů,
  • Split, v němž se nachází populární Diokleciánův palác,
  • Zadar – je ojedinělý svými mořskými varhany.

Nejlepší je, pokud si přivstanete a města začnete prozkoumávat časně ráno, kdy ještě nejsou tolik zahlcena turisty.

Jaké zvolit ubytování

Pokud necestujete s karavanem, určitě je dobré si ubytování zajistit s dostatečným předstihem. Pryč jsou doby, kdy Češi jezdili na Jadran do stanu. Nyní se jezdí buď do hotelu, nebo do apartmánu. Hotel je dobré zvolit v případě, že chcete mít jídlo v ceně, ale mnohem větší svobodu nabízí právě apartmány.

Nejenom, že jsou synonymem pro klidné ubytování, ale navíc vám nabídnou i soukromí. Díky vlastní kuchyni budete navíc i soběstační. Pokud nechcete vystrčit nos z hotelu, mít hotelové snídaně a večeře a čas trávit v bazénu, může být. Pokud ale preferujete dovolenou na vlastní triko, kdy si můžete plánovat výlety a odchody podle svého, jsou perfektní volbou ubytování právě apartmány Chorvatsko.

Co musíte ochutnat

Kdykoli jste u moře, rozhodně byste se neměli bránit čerstvým rybám a mořským plodům. Kromě darů moře má každý region i své typické jídlo. V Dalmácii tedy určitě ochutnejte dalmatskou pašticadu, která se připravuje z telecího masa. Jedná se o typický dalmatský sváteční pokrm. Pro Istrii je typická Istrijská fuži s lanýži – pokrm, který se připravuje z těstovin a lanýžů. Ke svačině si můžete pochutnat na ovčích sýrech – ty nejlepší pochází z ostrova Pag.

Čím to celé zapít?

Pokud máte rádi pálenky, určitě ochutnejte vyhlášenou chorvatskou rakiju. Další oblíbenou a tradiční pálenkou je loza. Ta se připravuje z vinných hroznů, které zbydou při výrobě vína. A pokud máte sladký jazýček, určitě ochutnejte sladký likér Maraschino – ten je připravovaný z třešní. A samozřejmě nesmíme zapomínat ani na oblíbená chorvatská vína! Z bílých určitě ochutnejte Malvasii a z červených Primoštenský Babič.

Zabalit a vyrazit

Nyní už stačí jen zabalit cestovní kufry a vyrazit! A pamatujte, pokud se do Chorvatska dopravíte po vlastní ose, můžete si kufry zabalit klidně i dva.

Na co se do Chorvatska těšíte nejvíce?

cestování
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.