BLOG  - Kvóty
Ilustrační foto: pixabay.com

BLOG - Kvóty

20. 2. 2021

Slovo kvóta znamená podle Wikipedie stanovený počet nebo poměr. Občanům České republiky toto slovo nedávno objasnili domácí poslanci, když schválili povinné kvóty pro české potraviny v obchodech větších než 400 metrů čtverečních.  Jen v rychlosti připomenu: 55 procent vybraných potravin musí být české produkce. Kvóty se mají týkat více než sto druhů prodávaných potravin.

Velmi diskutovanou otázkou jsou kvóty na zastoupení žen v nejrůznějších oblastech života, zejména v politice nebo v byznysu. V roce 2012 například navrhla EU směrnici, která stanovila minimální cíl 40% zastoupení žen ve vedení firem kótovaných na burzách. Finsko v těchto oblastech žádné kvóty nemá, ale má zákon o rovnoprávnosti, podle kterého musí být ve státních výborech a exekutivě zastoupeno alespoň 40% jednoho pohlaví. Problém vyřešen.

Existují kvóty na migranty, kvóty  podle barvy pleti, ale i kvóty na rajčata a další výrobky, zboží apod. Šéf firmy Adidas vloni slíbil, že 30% jejich zaměstnanců v USA bude mít africké nebo latinskoamerické kořeny. EU by totéž považovala za diskriminaci. V roce 2019 Ministerstvo obchodu USA stanovilo kvóty na dovoz rajčat z Mexika. Je to zeleninová nebo ovocná bitva?

Jestli s kvótami souhlasíme nebo ne  a jak se k nim stavíme, je věc každého z nás. Každý máme svoje názory, zkušenosti i pohled na věc. Já také. Ale jednu kvótu bych rozhodně zavedla. Povinně, okamžitě a možná i celosvětově. Ve všech prostředcích masové komunikace by byl stanoven poměr dobrých a špatných zpráv minimálně padesát na padesát procent. 

Já osobně už několik let nesleduju televizní zpravodajství. Můj krevní tlak i můj kardiolog jsou mi za to vděčni. Všechnu tu hrůzu mi v pohodě zprostředkuje internet nebo rádio v autě. Ale kdybych věděla, že v tisku, na obrazovce, na netu nebo kde všude, na nás mohou zprávy vykouknout, bude podíl dobra a zla vyvážený, možná bych se vrátila. Zprávy z míst, kde se neválčí, nevraždí, nebojuje o moc a peníze, kde je příroda k lidem ještě milosrdná a oni k ní, kde  jsou i zdraví a dokonce i šťastní lidé. Tenhle můj sen bych nechala uzákonit. A co vy?.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.