Pro lepší spánek: Na co se zaměřit při výběru kvalitní postele
FOTO: Shuterstock

Pro lepší spánek: Na co se zaměřit při výběru kvalitní postele

26. 2. 2021

Váš spánek ovlivňují mnohé faktory, kvalitní postel a matrace jsou ale jedním z těch nejdůležitějších. Pokud tedy v poslední době nespíte zrovna růžově, možná byste se měli zaměřit právě na tenhle důležitý kus nábytku.

Výška postele hraje prim

Aby se vám z postele dobře vstávalo i ulehalo, je důležité vybrat zvýšenou úroveň ložní plochy. Běžná výška je kolem 45 cm, pokud ale máte problémy se zády, pořídit můžete i 50 cm vysoká lůžka. Výšku postele ale můžete ovlivnit i typem a výškou matrace. Třeba americké postele typu boxspring mají vysoké matrace a tudíž i ložní plochu ve výšce až 75 cm nad zemí.

Délku postele volte podle své výšky, k níž byste měli minimálně připočítat 25 cm pro pohodlné spaní. Rázem tak dostanete ideální výšku vaší matrace. Pro většinu lidí je dostačující postel o délce 200 cm, dají se ale pořídit i postele s prodlouženou délkou o 220 cm i více.

Jaký materiál je stabilní a odolný?

Masiv - Aby vám postel dlouho vydržela, je třeba zvolit kvalitní konstrukci i materiál. Populární je masiv. Postele se nejčastěji vyrábí ze smrku, modřínu nebo borovice. Dřevěné postele jsou také cenově dostupnější. Nevýhodou může být jejich měkkost a tudíž vyšší náchylnost k poškrábání. Na druhou stranu se ale dají poměrně jednoduše přebrousit.

shutterstock_1656777961.jpg

Foto: shutterstock.com

Cena: Masivní postele bez matrace pořídíte od 1200,-

Lamino - dřevotříska zalaminovaná fólií patří mezi nejčastější materiály pro výrobu postelí. Výhodou je především nízká cena i velký výběr dekorů. Může být však méně stabilní a nevydrží vám tak dlouho, jako jiné pevnější materiály. Abyste při výběru skutečně nešlápli vedle, nepořizujte postele z lamina slabšího než 32 mm. Důležitá je rovněž tloušťka bočnic, středové podpěry i kvalita spojů v rozích postele.

Cena: Postele z lamina bez matrace pořídíte od 2500,-

Kov - na první pohled může působit studeně, vhodně zkombinovaný s lůžkovinami ale vypadá skvěle. Kovové postele jsou originální i pevné. Dejte si jen pozor na výšku bočnic, měla by být alespoň 10 cm, aby se vám do postele pohodlně vešla matrace a nevypadávala ven.

Cena: Kovové postele bez matrace pořídíte od 2500,-

Čalouněné postele - klasiku, kdy je čelo postele i bočnice potažené textilem, není třeba nijak dlouze představovat. Čalouněné postele nabízí velký výběr barev i provedení, určitě tak narazíte na nějakou, která vám do interiéru bude pasovat. Praktický bývá také úložný prostor, který je součástí mnoha čalouněných postelí. Konstrukce jsou často vyráběny z lamina.

Cena: Čalouněné postele pořídíte od 2000,-

Kvalitní matrace musí být prodyšná

I matraci byste měli zvolit dostatečně vysokou, aby se vám z postele vstávalo co nejlépe. Je také třeba, aby matrace byla z ¼ kryta bočnicí postele.

Na výběr máte celou řadu materiálů, potahů i druhů matrací. Zaměřte se proto v prvé řadě na její prodyšnost, je také vhodné vybrat matraci s několika zónami, které rozloží váhu těla a snižují protitlak. Vhodné jsou matrace z líné pěny (neboli matrace z paměťové pěny) nebo matrace antidekubitní.

shutterstock_1523035307.jpg 

Foto: Shutterstock

Rozdíl můžete pocítit také v tuhosti matrace. Možná vám bude vyhovovat měkčí, vyrábí se ale také oboustranné druhy matrací, kterou můžete uzpůsobit nejen sobě, ale i své polovičce. Praktický je také snímatelný potah, který můžete v případě potřeby jednoduše stáhnout a vyprat.

Matraci měňte po pěti až deseti letech podle míry opotřebení a proležení. Vždy ji umístěte na prodyšný rošt.

shutterstock_663547402.jpg

 Foto: Shutterstock

 

Polohovací rošt uleví nohám i zádům

Rošty můžete pořídit klasické lamelové, laťkové, nebo polohovací. Ty vám mohou ulevit od bolavých zad nebo unavených nohou. Polohovací rošt vám zajistí více pohodlí i kvalitní spánek. Můžete si pořídit buď manuální polohovací rošt nebo elektronickou verzi, kdy vám stačí jedno stisknutí tlačítka na přiloženém ovladači.

Ideální poloha pro spánek je s mírně zdviženými nohami i hrudníkem. Uleví se vám od tlaku a bude se vám také lépe dýchat, navíc zlepšuje funkci oběhu krve.

Topper a chránič na matraci

Matracový chránič neboli topper vám pomůže zajistit vyšší hygienu vašeho místa na spaní. Chrání matraci před znečištěním či mechanickým poškozením, navíc výrazně prodlužuje její životnost. Myslete při výběru na to, aby byl snímatelný a pratelný i chránič.

Chránič se na matraci umístí díky všitým gumovým páskům, které zajistí jeho stabilitu a zamezí tomu, aby se během noci posouval. Matrace pod ním bude dokonale chráněna.

 

bydlení spánek vybavení bytu
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.