Kachnička mandarínská na Labi
FOTO: Alena Tollarová, autorka článku

Kachnička mandarínská na Labi

28. 2. 2021

Tento drobný příběh se odehrál v týdnu, kdy napříč republikou svítilo slunko a padaly teplotní rekordy. Na chatu jsem si četla o tom, jak svítí sluníčko a je teplo, sundaváte bundy, jezdíte na kolech a začínáte pracovat na zahrádkách.

K nám však stekla snad všechna mlha z celé Evropy, inverze se pevně usadila a nehodlá se odstěhovat. Na teploměru jsme neměli víc než 3 stupně. Depresívní počasí svádělo k zatažení rolet a setrvání v teple domova. Kdepak, to pro mě není, asi bych se brzy zbláznila. Doba covidová bohužel nepřeje ani cestování za sluníčkem. Přesto i v nevlídném čase každý den vycházím ven. Častým cílem vycházek je cyklostezka podle Labe, je asfaltovaná a dá se po ní pohodlně jít bez brodění blátem.

Opět jsem si vyšla na beznadějně nezajímavou cestu podél valící se špinavé řeky. Jen pár kachen divokých se nechávalo unášet proudem, ráda je přitom pozoruji. Mají to jako zábavu.

Došla jsem k takové malé zátoce, spíš prohlubni na břehu řeky. Běžně se tudy chodí suchou nohou, teď se však naplnila vodou z řeky. Dívala jsem se přes ni a chystala se jí obejít, když mě zaujala okem neidentifikovatelná hromádka. Zvětšila jsem si ji objektivem foťáku a užasla jsem. Seděl tam totiž hotový krasavec - sameček kachničky mandarínské. Už jsme ho na řece měli asi před třemi nebo čtyřmi lety, ale od té doby jsem ho neviděla. V našich krajích není domovinou, takže nejspíš frnkl z nějakého chovu.

Teď si tam hověl, spal a nevěděl o mně. Tiše jsem ho pozorovala. Najednou otevřel očka, pomalu se probouzel. Zvedl se a odkráčel k místu s trávou. Chvíli se pásl a já s ním, oči jsem na něm mohla nechat. Nakonec sestoupil k vodě a odplaval na druhou stranu. Vůbec nevěděl, že mi zkrásněl jinak posmutněle šedivý den.

A o tom to je. Každý den, i ten, o němž si myslíme, že nám nemůže přinést nic zajímavého, se rázem může změnit. Jen je potřeba jít štěstí naproti s dychtivostí v srdci a očima dokořán. Já jsem si s tímto nečekaným setkáním trochu pohrála a připravila pro vás malý příběh. 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 30 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%