Repliku bitvy u Slavkova
ozdobí dobový kanón

Repliku bitvy u Slavkova
ozdobí dobový kanón

30. 11. 2012

Po 200 letech bude v sobotu nasazen do bitvy historický kanón sběratele Vladimíra Kočana. Byl odlit v roce 1811 v italské Pavii pro Napoleonovo tažení do Ruska, které pro císaře nakonec skončilo nezdarem. Dělo se pak vrátilo do Itálie, kde jej Kočan nedávno koupil a odvezl Moravu. Zbraň se objeví v sobotní ukázce připomínající bitvu u Slavkova.

Podle dobových plánů se zbraň řadí mezi lehké polní kanóny. Má originální bronzovou hlaveň. Je usazena na lafetě systému Gribeauval určené pro čtyřliberní kanóny. Tato děla sloužila v Napoleonově armádě ve výzbroji plukovního dělostřelectva pěchoty, jež bylo zformováno pro tažení na Moskvu.

"Zbraň bylo nutné po nákupu zrestaurovat, což bylo poměrně náročné," uvedl za pořadatele vzpomínkových akcí Miroslav Jandora. Zdůraznil, že sběratelé těchto předmětů z taktických důvodů tají jejich ceny. Prozradil ale, že se v dražbách mohou vyšplhat až na několik set tisíc korun.

Kočan patří ke znalcům historických zbraní, je soudním znalcem v této oblasti a majitelem jejich unikátní sbírky. S pořadateli vzpomínkových akcí na bitvu plánuje vytvoření stálé muzejní expozice, kde část z ní vystaví. Otevřena by podle Jandory mohla být již v příštím roce.

Do válečné scény se v sobotu zapojí ve vojenských kostýmech nadšenci z 11 zemí. Potrvá zhruba 1,5 hodiny a bude v ní také jízda se 60 koňmi a jednotka s 15 děly. Akce připomene 207. výročí od vojenského střetu. Koná se každoročně a vždy má jiný scénář. Letos představí závěrečnou část rozhodujících bojů na Prateckých výšinách s ústupem rakouských a ruských koaličních jednotek přes Křenovice a Zbýšov na Slavkov a Hodonín. Scéna bude komentovaná. Pořadatelé očekávají kolem deseti tisíc diváků.

Bitva u Slavkova 2. prosince 1805 patří k nejznámějším bitvám, které se odehrály na území Čech a Moravy. Napoleon v ní porazil armády rakouského císaře Františka I. a ruského cara Alexandra I. Zahynulo 20 000 vojáků.

bitva Napoleon výročí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.