Kdosi vyjádřil svůj pocit na plechový plot
FOTO: autorka

Kdosi vyjádřil svůj pocit na plechový plot

11. 3. 2021

Obrázky na zdech domů bývají doprovázeny jednotlivými slovy, celými větami, málokdy básničkami. Většinou se dozvídáme, že Richard je pánské přirození, Hana zase dámské, obojí ve tvůrčích variantách. Autoři těchto novodobých folklórních a dalších nápisů ve škole zřejmě bedlivě poslouchali v hodinách sexuální výchovy. Určitě dávali pozor při hodinách českého jazyka, zvláště při výkladu a příkladech jeho tvarů ve slangu, argotu, hantýrce, žargonu. Jenom gramatika jim pravděpodobně připadala nudná, tak jí pozornost nevěnovali.

Zatímco hanlivá, vulgární, urážlivá sdělení bývají nejčastěji na vratech, zdech, oknech nastříkaná sprejovací barvou, na vyjádření milostného charakteru si autor mnohokrát dal záležet. Nejen provedením, ale i výběrem místa. V zapáchajícím podchodu s biologickými odpadky tato vyjádření nenajdeme. Určitě nevědomky autor chtěl, aby adresát jeho vyjádření kromě libého pocitu na duši měl i pěkný pohled do okolí. Vybrat vhodný objekt a místo, vyrýt do dřevěného opěradla lavičky, nebo do kůry stromu srdce protknuté šípem a doplněné iniciálami AB + BC, muselo trvat několik desítek minut.

Jednou ráno jsem vyhlédla z okna a na protějším asfaltovém chodníku bíle svítil obří nápis: EVO, MILUJI TĚ! Usmála jsem se a litovala, že se nedozvím, v kolika dívčích či ženských srdcích to zaplesalo. A že jich v našem 12poschoďovém paneláku s 18 vchody musí bydlet! Na druhou stranu, vědět, kolik žárlivých mužských bude svou ženu nebo dívku podezírat z nevěry, o to jsem už nestála.

Proč to asi onen zamilovaný napsal? Styděl se svůj cit vyjádřit z očí do očí? Ztratil telefon, aby mohl poslat zprávu? Je snad Eva připoutaná na lůžko?  Nebo napravuje chybu a tímto způsobem Evě sděluje, jak ho to mrzí? Lidské osudy jsou velmi pestré, někdy to člověk ani nechce domýšlet. Škoda, že se nedozvím, jak to s Evou a s jejím nápadníkem dopadlo.

Jiný osud asi stihl osobu, která na šedivou plochu plechového plotu v Praze na Palmovce napsala: VĚŘÍM VÍC V MIMOZEMŠŤANY NEŽ V LÁSKU! Zklamaný muž? Zklamaná žena? Protože mám zafixováno, že ve vysokém procentu jsou sprejeři chlapci a muži, vydedukovala jsem, že se jedná o dospělého jedince mužského pohlaví. Náctiletý, myslím si, by se vyjádřil jinak, zrádkyni by pojmenoval a přidal výstižný vulgární přívlastek. Ale autor tohoto nápisu? Možná ho sem umístil proto, že dotyčná tudy denně jezdí do práce a z práce. Chtěl, aby věděla, jak ho ranila? Chtěl, aby si denně připomínala svoji zradu? V obsahu čtu beznaděj. Kdyby ztracenou lásku přirovnal k něčemu jinému, třeba k letošní slabé úrodě brambor, možná by se mohla najít maličká naděje na záchranu vztahu. I když, jak by asi působil nápis: Věřím víc v lepší úrodu brambor než v lásku! Hrozně, zní hodně ujetě. Ale mimozemšťané?! Kolik procent lidí věří, že někde ve vzdálené galaxii někdo žije? A jakou máme šanci, že se s nimi potkáme?

 

                          Nápis na zdi

 

Nápisu na plechovém plotě jsem si všimla na podzim před třemi roky. Je tam stále. Mezi čmáranicemi nesvítí jasnou barvou, nedoprovázejí ho hnusné malůvky. Zmizí možná tehdy, až se o stavbu, kterou ohrada obklopuje, začne někdo starat. Snažím se pomyslet, že zklamaný autor nebo autorka našel nebo našla novou lásku a svůj postoj k důvěře přehodnotil nebo přehodnotila. Tak možná jen k malému připomenutí: Marta Kubišová zpívá: VŠECHNY BOLESTI UTIŠÍ LÁSKA.

A přišel na to už Vergilius:  OMNIA VINCIT AMOR. Nad vším vítězí láska.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%