Vzpomínka na Skotsko (2. část - Zastavení cestou na sever)
Foto: autorka

Vzpomínka na Skotsko (2. část - Zastavení cestou na sever)

9. 3. 2021

Druhý den naší cesty za pamětihodnostmi Skotska jsme brzy ráno museli sbalit všechna zavazadla, protože další noc už jsme měli trávit o více než 300 km dále. Poté nás čekalo seznámení s typickou skotskou snídaní. V hotelové jídelně nám předložili talíř s pro nás nezvyklou směsicí smažených vajec a slaniny, vařených fazolí, světlé a tmavé klobásy, grilovaných rajčat a hub. Jako příloha byly servírovány malé kousky pečiva, čaj, káva, džus. Takto posíleni jsme se přesunuli do autobusu, který s námi vyrazil na dlouhou cestu k severu.

 

Zámek Blair

Naší první zastávkou byl půvabný zámek Blair. Již po staletí je sídlem rodu Murray, vévodů z Athollu. Vévoda z Athollu získal v polovině 19. století zvláštní výsadu od královny Viktorie – právo držet si svou vlastní armádu, The Atholl Highlanders. Ta má asi 90 mužů a každoročně se zde koná její slavnostní přehlídka.

Již ve 13. století vznikla pevnost, která střežila strategicky důležitou cestu na sever Skotska. O její nedobytnosti se přesvědčili i jakobitští povstalci, kteří ji v roce 1746 neúspěšně obléhali. V klidnějších časech byla přebudována na zámek v georgiánském stylu. (Jako georgiánská architektura je označován stavební styl rozšířený ve Spojeném království v období vlády Jiřího I. až IV, tedy mezi lety 1714 - 1830.) Bělostná budova zámku přímo svítí v rozlehlých zelených zahradách.

 

        

Ve vstupních prostorách zámku naši výpravu již očekávali zaměstnanci zámku, kteří mají návštěvníky na starost. Všichni byli v oblečení, které využívalo tartan místního rodu, velmi elegantní. Po úvodním seznámení s historií zámku jsme si postupně prohlédli řadu nádherně zařízených místností, sbírky obrazů, porcelánu, zbraní a loveckých trofejí.

      

Zaujaly nás i dokumenty o rodu vévodů z Athollu.

     

Velice osvěžující byla procházka zámeckým parkem přírodního typu sunikátními vysokými stromy.

      

U starobylé kaple  St. Bride’s Kirk a hřbitova zarůstajícího travou na nás dýchla zvláštní atmosféra. Chvilku oddechu jsme strávili v tzv. Herkulově zahradě.

 

Inverness

Po dalších kilometrech strávených v autobusu jsme se mohli protáhnout při procházce městem Inverness, které je hospodářským, administrativním a kulturním centrem oblasti Highlands (Vysočiny).

   

 Naše krátké zastavení v tomto městě jsme zahájili prohlídkou katedrály St. Andrew’s. Stavba z červeného kamene a žuly byla postavena v letech 1866-69. Věže zůstaly z finančních důvodů nedokončeny.

V okolí katedrály jsem neodolala kouzelným střechám a komínům zdejších domů z charakteristického šedého kamene.

Městem protéká krásná řeka Ness, vytékající ze stejnojmenného světoznámého jezera. Hrad vypínající se na vršku za řekou byl naším dalším cílem.

Prostranství před hradem vévodí socha Flory MacDonaldové, hrdinky z dob jakobitských povstání. Cílem jakobitů byl návrat Stuartovců na trůn. Poslední z povstání, ve kterém vedl vojsko skotských horalů a šlechty mladý Karel Eduard Stuart, bylo poraženo v roce 1746 v bitvě u nedalekého Cullodenu. Karlovi, kterému se říkalo Bonnie Prince Charlie, se podařilo z bitvy uprchnout. Před zatčením mu pomohla právě Flora, která mu umožnila, aby se dostal v přestrojení za její služku na ostrov Skye, odkud mohl odplout do Francie.

 

Hrad není přístupný pro návštěvníky, ale z vyhlídky u něj je nádherný pohled na město a řeku Ness.

 

Glenmorangie

 

Po další cestě krásnou krajinou skotské Vysočiny byla na řadě exkurze v palírně společnosti Glenmorangie. Mohli jsme nahlédnout, jakým způsobem se vyrábí zdejší proslulá sladová whisky. O její chuťové kvalitě jsme se pak mohli sami přesvědčit a případně si láhev lahodného moku zakoupit.

V provozu bylo fotografování přísně zakázáno, tak jen malé nahlédnutí oknem.

 

Dunrobin

 

 

Podvečer nás zastihl při procházce kouzelnými zahradami na mořském břehu, jež patří k pohádkově působícímu zámku Dunrobin.

 

Poslední úsek cesty směřoval do města Thurso na večeři a ubytování. Bylo třeba se posilnit před dalším dnem, kdy nás čekala plavba za neolitickými památkami na orknejském ostrově Mainland. 

 

1. část:

https://www.i60.cz/clanek/detail/27587/vzpominka-na-skotsko-1-cast-cesta-a-edinburgh

 

 

Zdroje:

https://www.mundo.cz/skotsko/blair-atholl

https://www.protravel.cz/destinace/blair-castle/

http://www.skotsko.name/historie.html

https://www.mundo.cz/skotsko/historie

SCOTT, A. Skotsko: Desetkrát víc zážitků. Praha: Ikar, 2005.

 

 

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%