Naše dovolená na Slovensku
Foto: autor

Naše dovolená na Slovensku

13. 3. 2021

V loňském roce jsme se rozhodli pro dovolenou na Slovensku. Ubytování ve vsi Štrba bylo velice příjemné, z okna jsme viděli Vysoké Tatry. vzdálenost na Štrbské pleso asi 10 km, sice zubačka nejezdila, protože se opravovala tratˇ, ale nám to celkem nevadilo, protože jsme byli na dovolené autem.

Každé ráno nás budilo stádo krav, které šlo na pastvu. Na Štrbském plese je velice pěkná procházka okolo Plesa a taky jsme se zastavili v hotelu Patria, kde jsem mimochodem pracoval asi před 40-ti lety na 1 měsíc. Lanovka na Solisko je zážitek, pod sebou vidíte krásné smrky a taky krásnou přírodu a výhled na hory.

Od Štrbského plesa Mlynickou dolinou k vodopádu Skok..je vycházka trochu náročnější..určitě se vyplatí mít s sebou dobré boty a taky větrovku proti dešti. A taky svačinu a něco na pití. Sice je to trochu skákání z kamene na kámen, ale dá se to zvládnout.

Počasí nám přálo. sice ráno bylo chladněji, ale sluníčka bylo každý den dost.

Na radu pana domácího jsme se vypravili na termální koupaliště - termal park Vrbov. Voda mírně siřičitá, několik bazénů s různou teplotou - dá se tady strávit celý den - taky jsme si to náležitě užili. Vstupné na osobu na celý den 9 Euro (pro seniory).

Jinak se dá všude uplatnit sleva pro seniory a Slovensko má  pro seiory od 62 let vlak zdarma, stačí si vyřídit na místě průkazku, platí pro celé Slovensko. (Pasovou fotografii je nutno mít s sebou).

Další výlet Starý Smokovec. Odtud zubačkou na Hriebenok, stojí to za to.. A dále po turistické trase na Vodopád studeného potoka, cesta je skoro celou dobu po rovince a je to příjemná procházka.

Další výlet -- město Kežmarok. Unikátní dřevěný kostel z roku 1717, vedle kostela lyceum s knihovnou, kde studoval P.O.Hviezdoslav. Ke Kežmaroku patří i hrad, dnes je zde muzeum.

Cenová relace se dá srovnat s českými cenami a lidé jsou zde milí a ochotní vždycky poradit.

Na zpáteční cestě jsme se stavili na zámku Buchlovice, krásné interiéry zámku a obrovský zámecký park určitě stojí za prohlídku.

 

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...