Poznáte naše moravská města?
FOTO: Marie Měchurová

Poznáte naše moravská města?

25. 3. 2021

Když nemůžeme cestovat, tak si alespoň můžeme zopakovat znalosti o našich moravských městech. Přikládám 15 fotografíí a 15 krátkých popisů měst. Vy můžete určit nebo hádat, o která města se jedná. Informace jsem čerpala na internetu.

Správné odpovědi budou oznámeny za tři dny.

Tak jdeme na to:

1. Toto město leží v Olomouckém kraji, v samém srdci hor - Jeseníků. Má 11 tisíc obyvatel. Nejznámějšími historickými památkami jsou Priessnitzovo sanatorium, Katovna a Vodní tvrz.  

2. Toto město leží v Olomouckém kraji na řece Desné. Má 26 tisíc obyvatel. Je nazýváno branou do Jeseníků a centrem kultury. Z historických památek můžu jmenovat divadlo, farní gotický kostel, klášterní kostel, pravoslavný kostel a evangelický kostel.  

3. Toto statutární město je centrem Olomouckého kraje. Je to staré historické město, významně spojené s historií naší vlasti. Má asi 100 tisíc obyvatel. Jedno z nejkrásnějších měst České republiky s největší (po Praze) městskou historickou rezervací. Nejznámější památky jsou Katedrála sv. Václava, Arcibiskupský palác a Sloup nejsvětější Trojice. Proslavilo se i mezinárodní výstavou květin FLORA.

4. Toto město leží v Olomouckém kraji, v údolí Moravské brány při řece Bečvě. Je zde soustředěno mnoho historických památek. Centrum je obklopeno středověkými hradbami. Je zde i židovská čtvrť. Nedaleko města se nachází zřícenina největšího hradu na Moravě - Helfštýna.  

5. Toto město leží ve Zlínském kraji,14km od Uherského Hradiště na řece Olšavě. Ve měste je muzeum Jana Amose Komenského. Žije zde 16 tisíc obyvatel.

6. Toto město leží ve Zlínském kraji, na úpatí Moravskoslezských Beskyd. Protéká jím řeka Bečva. Je známé hlavně Valašským muzeem v přírodě a Jurkevičovou rozhlednou. Má 16 tisíc obyvatel.

7. Toto město leží ve Zlínském kraji na řece Rusavě, na západním okraji Hostýnských vrchů. Žije zde 12  tisíc obyvatel. Mezi historické památky patří opravený zámek, židovský hřbitov, židovská Šachova synagoga, kostel Nanebevzetí Panny Marie s Černou kaplí a  Kostel sv. Anny. 

8. Toto statutární město proslavil hlavně Tomáš Baťa výrobou bot. Je to město s výraznou architekturou právě z působení Baťovy rodiny. V současné době městskou artichekturu obohatila i naše známá architektka Eva Jiřičná svým komplexem budov Baťovy univerzity.

9. Toto historické město ve Zlínském kraji se právem nazývá Hanáckými Athénami. Leží na řece Moravě a má 29 tisíc obyvatel. Na zdejším zámku natáčel režisér Miloš Forman oskarový film Amadeus. Za návštěvu stojí i dvě zahrady - Podzámecká a Květná.

10. Toto město leží ve Zlínském kraji 60km od Brna, při hranici Moravy a Slovenska. Žije zde 25 tisíc obyvatel. Ve městě se narodil náš první prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

 11. Toto město leží v Jihomoravském kraji 20km od Brna, na soutoku řek Jihlavy a Oslavy. V r. 1860 se zde narodil malíř Alfons Mucha a v r.1929 známý herec Vladimír Menšík. Expozice těchto dvou umělců jsou umístěny na Staré radnici. 

12.  Toto město leží v jihovýchodní části kraje Vysočina na řece Jihlavě. Mezi  nejznámější historické památky patří Zámek, Bazilika sv. Prokopa, židovská čtvrť a židovský hřbitov.  Žije zde 35 tisíc obyvatel.

13.  Toto  město leží na jižní hranici s Rakouskem nedaleko Pavlovských vrchů. Nad městem je rezervace Svatý Kopeček. Jsou zde i židovské památky - synagoga a židovský hřbitov. Známá je i Ditrichštejnská hrobka na náměstí. Uprostřed města stojí zámek.

14. Toto statutární město je 2.největší v České republice. Žije zde asi 380 000 tisíc obyvatel. Obyvatelé tohoto města mluví svým zvláštním jazykem tzv. hantecem. Nejznámějšími památkami jsou hrad Špilberk, Petrov, kostel sv.Jakuba. náměstí Svobody. Je zde hodně vysokých škol. Z moderní architektury je známá Vila Tugendhat.

15. Toto město leží V Moravskoslezském kraji,na soutoku dvou řek Lubiny a Lomné. Je nazýváno branou do CHKO Beskydy. Žije v něm 11 tisíc obyvatel. Nejznámějším z nich byl skokan na lyžích Jiří Raška. Leží na železniční trati Valašské Meziříčí - Ostrava.

       

Fotohádanky města a obce
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%