Setkání s kání lesní
FOTO: Alena Tollarová

Setkání s kání lesní

23. 3. 2021

Káni lesní (buteo buteo) vyhlásila Česká společnost ornitologická ptákem roku 2021. Starší název pro tohoto dravého ptáka je káně myšilov a z něho je dobře patrné, na čem si rád pochutná a co tvoří část sortimentu jeho jídelníčku.

Dírami jsou v posledních letech pole provrtaná jako ementál a hraboši doslova přebíhají pod nohama. Když si chvilku počkáte u vchodu, vykulí na vás i zvědavá očka. Možná i s touto hojností potravy souvisí nárůst počtu dravých ptáků. Káni vídám docela často někde uprostřed lánu, kde zřejmě hoduje. Nejčastěji ale sedí na stromech podél dálnice, kde se samozřejmě nedá zastavit a fotit. Nikdy by mě nenapadlo, že se s kání lesní setkám téměř tváří v tvář. Jak se to stalo?

V Písteckým háji u Ohře jsem hledala první bledule tohoto roku. Šinula jsem si to rybáři vyšlapanou pěšinkou podle řeky a najednou jsem strnula. Na větvičce blízko kmenu, nějaké dva metry nad zemí, seděl dravec. Byl ke mně otočený zezadu. Přestala jsem dýchat a pomalu pouštěla foťák. Čekala jsem, že záběr nestihnu, že pták zamává křídly a zmizí. Nestalo se tak. Pomaloučku jsem se přibližovala a cvakala a cvakala. K mému překvapení velký pták zůstal sedět a nechal mě přijít až k sobě. Měla jsem strach, že je zraněný, ale nic zvláštního jsem na něm neviděla. Fascinovaná jsem káni pomaloučku obešla a dívala se do tváře dravého ptáka. Zavrtěl se na větvičce, ale neuletěl. Ukázal mi i mžurku, tzv. třetí – ochranné poloprůhledné víčko ptáků, které se zatahuje od vnitřního koutku šikmo do strany.  Měla jsem v tu chvíli pocit, že kdybych chtěla, mohla bych ho z větve sundat, posadit si ho na rameno a vykráčet z háje jako nějaká lesní žínka s kání na rameni. Chvíli jsme se na sebe dívali a pomalu jsem vycouvala. Byla jsem chováním tohoto dravce úplně zmatená a nevěděla, co si o tom myslet.

Poslala jsem fotografie ornitologovi s dotazem na možnou příčinu takového chování a zda se káni případně dá pomoci. Odpověděl mi, že pták mohl být nemocný nebo vyhladovělý a pomoc je téměř nulová, protože na místě už s největší pravděpodobností není. Chvíli jsem uvažovala o tom, že se na to místo vrátím i druhý den. Nakonec jsem od toho záměru  upustila a rozhodla se nechat vše na síle matky přírody. Do háje jsem znovu zavítala po týdnu a při příjezdu se z pole zvedla a nad cestou přeletěla káně. Určitě to byla „ta moje“ a mávala mi na pozdrav. Na toto setkání nikdy nezapomenu.

fotografování příroda ptactvo
Hodnocení:
(5 b. / 27 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%