Poznáte naše česká města?
FOTO: Marie Měchurová

Poznáte naše česká města?

7. 4. 2021

Poznáte česká města podle fotografií jejich náměstí, kostelů, kašen? Přikládám fotografie 21 měst ležících v Čechách a vy máte za úkol podle fotografií a krátkých popisků odhalit název toho kterého města.

Věřím, že při poznávání těchto krásných měst si oživíte svoje znalosti a získáte i nějaké nové informace.  Některé jsem čerpala z internetu, fotografie jsou moje. Správné výsledky odhalím tři dny od zveřejnění.

Zde je krátký popis měst, k číslům jsou přiřazeny fotografie pod článkem:

1. Toto město leží v Jihočeském kraji na řece Vltavě. Jedná se o turistické a kulturní centrum jižních Čech. Město má 13 tisíc obyvatel. Středověké centrum je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Zámecký areál je druhý nejrozsáhlejší v ČR. Přilehlá zámecká zahrada se dělí na dvě části - francouzskou a anglickou.

2. Toto město leží v Jihočeském kraji na území CHKO Šumava. Má 3800 obyvatel. Na místním hřbitově se nachází památník židovských žen, které zemřely při pochodu smrti v roce 1945. Nedaleko města můžeme najít známé kamenné menhiry. 

3. Toto město leží v Jihočeském kraji na řece Vltavě. Jedná se o nejjižnější město ČR s velkou turistickou atrakcí -  cisterciánským klášterem. Má 2600 obyvatel. Díky Lipenské přehradě je zde Vltava celoročně splavná a proto je naší nejnavštěvovanější vodáckou trasou. Historické jádro města je městskou památkovou rezervací. 

4. Toto statutární město leží v Karlovarském kraji, na soutoku řek Ohře a Teplé. Má 48 tisíc obyvatel. Jedná se nejnavštěvovanější české lázeňské město. Proslavil ho každoročně pořádaný filmový festival. Nad městem je rozhledna Diana, na kterou vede lanová dráha.

5. Toto město leží rovněž v Karlovarském kraji a je nejmladším lázeňským městem z trojúhelníku lázeňských měst. Má 13 tisíc obyvatel.  Proslavila ho krásná kolonáda se Zpívající fontánou. Za zmínku stojí také pravoslavný kostel sv. Vladimíra. Tyto lázně v minulosti navštívilo hodně světoznámých osobností, např. T.G. Masaryk, Jan Neruda, Franz Kafka, Johann Strauss, Antonín Dvořák .....

6. Třetí lázeňské město v Karlovarském kraji má 23 léčivých pramenů. Leží 20 km severně od města Chebu. Léčí se zde mimo jiné i neplodnost u žen. Proslavila ho socha malého chlapečka Františka. Známé je také Kasino na Národní třídě. 

7. Toto město leží v Pardubickém kraji. Má 6400 obyvatel. Historické jádro tvoří městskou památkovou rezervaci. Známý je také raněbarokní zámek se zahradou, Městské muzeum - barokní budova z r. 1680 a barokní domy na Václavském náměstí se zachovalým podloubím. Žije zde náš známý biatlonista Ondřej Moravec.

8. Toto město leží na východě Středočeského kraje na obou březích řeky Labe. Je důležitým železničním uzlem. Má 32 tisíc obyvatel. Dominantou města je Chrám sv. Bartoloměje. Známá je i radnice na Karlově náměstí. Ve městě se narodil kapelník a muzikant František Kmoch. Na jeho počest se zde každoročně pořádá mezinárodní dechový hudební festival. 

9. Vracíme se do Karlovarského kraje. Toto město leží 5 km od hranic s Německem na řece Ohři. Má 32 tisíc obyvatel. Na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad stojí známá budova tzv. Špaliček. Ve městě se nachází i Hrad v románském slohu z r. 1180, gotický Chrám sv. Mikuláše a také zbytky městských hradeb.

10. Toto město leží ve Středočeském kraji. V minulosti se zde těžilo stříbro a díky tomu se ve středověku jednalo o jedno z nejvýznamnějších českých královských měst. Historické centrum městské památkové rezervace spolu s katedrálou sv. Barbory a kostelem sv. Jana Křtitele v Sedleci je od r. 1995 zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Známá je i pozdněgotická kamenná kašna. Město má 21 tisíc obyvatel. 

11. Toto město leží v Pardubickém kraji na řece Loučné. Má 6100 obyvatel. Je nazýváno "Moderním historickým městem". Nejznámější památkou je renesanční zámek zapsaný do Světového dědictví UNESCO. Dále Smetanovo náměstí s radnicí a kostelem Nalezení sv. kříže. Ve městě žili a pobývali významní představitelé naší kultury. Např. Bedřich Smetana, Božena Němcová, Alois Jirásek... Na počest prvního jmenovaného se ve městě pořádá každoroční hudební festival. 

12. Toto statutární město je významnou kulturní a sportovní metropolí severních Čech. Má 106 000 obyvatel. Město obklopují Jizerské hory. Nejvýznamnější dominantou je vysílač a hotel Ještěd a také historická radnice.  Známé je i divadlo F.X.Šaldy. Ve měste je i ZOO a botanická zahrada. 

13. Toto město leží ve Středočeském kraji v podhůří Brdské vrchoviny. Má asi 9000 obyvatel. Nejznámější stavbou je rokokový zámek s přilehlým francouzským a anglickým parkem. Po 2. světové válce se zámek stal sídlem Svazu československých spisovatelů. Navštívilo ho i mnoho vzácných zahraničních umělců - např. Ilja Erenburg, Pablo Neruda, Luis Aragon. Z našich umělců si toto místo zamiloval Jan Drda, který zde pobýval a je zde i pohřben. Po revoluci 1989 byl zámek navrácen rodu Colloredo-Mansfeld i s přilehlými lesy. 

14. Toto město leží v Královéhradeckém kraji na řece Úpě, v podhůří Krkonoš. Má 30 tisíc obyvatel. Na Krakonošově náměstí stojí původně renesanční radnice, která byla později  novogoticky přestavěna. Ve městě je známá Dělostřelecká tvrz Stachelberg a rozhledna Eliška. Za zmínku stojí i pozdněbarokní kostel Nanebevzetí Panny Marie. Ve 14. století byly ve městě vybudovány kamenné hradby.

15. Toto statutární město leží v Ústeckém kraji na soutoku řek Labe a Ploučnice. Má 48500 obyvatel. Je významným říčním přístavem a železniční křižovatkou. Rozkládá se na rozhraní Českého Švýcarska a Českého středohoří. Řeka Labe rozděluje město na dvě části a dodává městu i okolí jedinečný ráz. Patří k nejzelenějším městům naší republiky. Nad řekou se tyčí zámek, na který je krásný výhled z Pastýřské stěny s restaurací Nebíčko. Město má i ZOO. 

16. Toto město leží v Libereckém kraji. První zmínka o městě je z r. 1241. Má 3700 obyvatel. Nejznámější dominantou města je Bazilika sv. Vavřince a sv. Zdislavy v areálu Dominikánského kláštera. Historické jádro města je vedeno jako městská památková zóna. Ve městě je veřejnosti nepřístupný zámek Nový Falkenburk. Nedaleko města leží zámek Lemberk a studánka sv. Zdislavy.

17. Toto vinařské město leží ve Středočeském kraji 30km severně od Prahy, nad soutokem Labe a Vltavy. Má 20 tisíc obyvatel. Radnice (původně rychta) spolu s kapucínským kostelem stojí na Náměstí Míru. Ve městě se nachází barokní zámek a trojlodní gotický kostel sv. Petra a Pavla z r. 1398. 

18. Toto město leží v Ústeckém kraji na řece Ploučnici. Má 38 tisíc obyvatel. Na Masarykově náměstí můžeme obdivovat Radnici a Morový sloup Nejsvětější trojice.  Ve městě se nachází Augustiniánský klášter z r. 1627, který nechal zřídit Albrecht z Valdštejna. Známé je i Vlastivědné muzeum a galerie. Na klášter navazuje Bazilika všech svatých z r. 1710. 

19. Toto město leží v Ústeckém kraji nad řekou Ploučnicí. Má asi 4000 obyvatel. Ve městě se nachází velký zámecký komplex ve stylu saské renesance. Skládá se z Horního a Dolního zámku. Můžeme zde navštívit i kostel Nanebevzetí Panny Marie. Na Náměstí míru stojí historická radnice a Morový sloup. 

20. Toto město leží v Ústeckém kraji a protéká jím řeka Kamenice. Má 5200 obyvatel. Historické jádro města je vyhlášeno městskou památkovou rezervací. Sbíhají se zde tři CHKO - Lužické hory, Labské pískovce a České středohoří. Z historických památek můžeme navštívit Kostel sv. Jakuba, Poutní kapli Narození Panny Marie, obklopenou parkem a Náměstí Míru s historickou radnicí. 

21. Toto město leží v Jihočeském kraji, i když je to vlastně moravské město. Nachází se pouhý jeden kilometr od hranic s Rakouskem. Má jen 2300 obyvatel. Město má horní a dolní náměstí a na nich krásné renesanční domy. Nejznámější je dům č. 520. Kostel Nanebevzetí Panny Marie je trojlodní bazilika. Městská věž byla dokončena v r. 1549 a slouží jako rozhledna.  Hodně navštěvované je i podzemí, které bylo zpřístupněno v r. 1998 veřejnosti. 

 

Fotohádanky
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%