Vše, co jste kdy potřebovali vědět o erektilní dysfunkci, problémech s potencí a o jejich řešení
FOTO: Shuterstock

Vše, co jste kdy potřebovali vědět o erektilní dysfunkci, problémech s potencí a o jejich řešení

14. 3. 2021

Zhoršená erekce, klesající plodnost a nedostatek chuti na sex, tyto problémy již zdaleka netrápí pouze mužů ve středním věku. Co byste o nich měli vědět?

Zpočátku to vypadá vážně. Přijdou první potíže, například selhání erekce právě v té nejméně vhodné chvíli. Pak se problém opakuje stále častěji a vy si nevíte rady. Tápete, máte spoustu otázek a pochybností, nastupuje panika. To, čeho je málo, jsou odpovědi. Máme pro vás dobrou zprávu, nyní se dozvíte vše podstatné.

Erektilní dysfunkce
Nejznámějším problémem, který muže trápí v oblasti sexuálního zdraví, je erektilní dysfunkce. Jde o stav nemožnosti dosáhnout a udržet ztopoření pohlavního údu. V praxi to znamená v podstatě impotenci a neschopnost mít pohlavní styk.

Erektilní dysfunkce vzniká na podkladě nedostatečného prokrvení topořivých těles. Může být problém s přívodem krve do nich, udržením krve v nich nebo s nedostatečným rozšířením cévního systému zásobujícího pohlavní úd. 80% příčin erektilní dysfunkce má fyziologický původ, 20% je psychogenního původu.

K nejvíce rizikovým faktorům patří kouření, alkohol, drogy, špatný životní styl a nezdravá životospráva, užívání některých léků, stres či pracovní vytíženost.

Než však dojde k absolutní erektilní dysfunkci, většina mužů má jen mírné potíže a poruchy erekce. Ty lze ještě řešit i bez léků na předpis. Pokud se naopak problém zanedbá, je již nutná odborná léčba, ať už injekční nebo perorální.

Plodnost a neplodnost
Druhým velmi častým problémem, který má stejně závažný dopad na sexuální život, je neplodnost. Ta má samozřejmě vliv i na partnerské soužití.

Pod pojmem plodnost se myslí schopnost zplodit potomka přirozenou biologickou cestou. Neplodnost je proto opakem plodnosti, čili jde o neschopnost mít potomstvo. Za tímto stavem může být několik příčin, nejčastěji je to zmiňovaná erektilní dysfunkce nebo problémy se spermiemi. Druhý faktor je stále častější.

To, zda je muž plodný nebo neplodný, do značné míry závisí na tom, jaké množství životaschopných spermií dokáže vyprodukovat a jaká je jejich pohyblivost. Na tyto dva parametry do značné míry ovlivňuje hormonální hladina.

Říká vám něco pojem testosteron? Tento nejznámější mužský hormon je rozhodující právě při tvorbě a dozrávání spermií. Pokud potřebujete zvýšit plodnost, musíte se zaměřit právě na jeho stimulaci. Nejčastějším řešením je hormonální substituce.

Nedostatek sexuálního apetitu
Třetím sexuálním problémem je sexuální apetit, konkrétně jeho nedostatek. Někdy se tomuto problému říká i nízké libido, v praxi jde o nechuť na sex.

Jak se může něco takového stát? Příčin je hned několik, mnohé přitom souvisí se zmíněnými rizikovými faktory pro poruchy erekce. Výrazný vliv zde hrají nedostatek intenzivního pohybu, vztahové problémy, stres, propracovanost, nedostatek pohybu či nevhodná skladba jídelníčku. Tyto faktory zhoršují hladinu testosteronu.

Tento hormon je totiž důležitý nejen pro zmíněnou plodnost, ale i pro libido. Pokud ho máte příliš málo, projeví se to i na snížení vitality, výbušnosti a sexuálního apetitu. Výsledkem je pokles zájmu o sex jako takový, později i o fyzický kontakt.

Jak z toho ven? Většině mužů pomůže intenzivnější pohyb, pravidelné sportování, omezení stresových faktorů, změna jídelníčku a zejména afrodisiaka. Ty mohou povzbudit tak hladinu testosteronu, jakož i prokrvení genitálií.

Nevzdávejte to, věda i příroda hrají ve váš prospěch
Na první pohled to vypadá občas beznadějně, ale určitě není žádný důvod házet flintu do žita. Proč? Díky neuvěřitelnému vědeckému pokroku z posledních let, kteří spojil moderní poznatky se zkušenostmi ověřenými již staletí.

Jedním z výsledků jsou i specializované podpůrné prostředky pro muže. Jejich cílem je působit komplexně právě na zmíněné potíže a problémy. Dobrým příkladem, že se to daří, je značka eJoy®. Produkt pocházející z Velké Británie je na našem trhu již přes 5 let a za ten čas získal desítky tisíc referencí.

Pokud jste o těchto tabletách ještě neslyšeli, doporučujeme oficiální web výrobce www.ejoytablety.cz. Zde se dozvíte vše podstatné o složení i účincích.

To nejdůležitější, co potřebujete vědět, je: mužům pomáhá a jsou s ním spokojeni. eJoy® je dostupný bez předpisu, obsahuje ověřené přírodní afrodisiaka, lze jej používat dlouhodobě a pomáhá celkově na sexuální zdraví i výkonnost. Tak co, dáte sbohem problémům v ložnici i vy?

andropauza zdraví
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%