Kolik lidí žije v České republice? Zítra začne povinné sčítání lidu. Jeden člen rodiny může sečíst i své nejbližší
Ilustrační foto: Pixabay

Kolik lidí žije v České republice? Zítra začne povinné sčítání lidu. Jeden člen rodiny může sečíst i své nejbližší

26. 3. 2021

Sčítání lidu proběhne buďto elektronicky nebo písemnou formou. Vvyplnění formuláře je povinné, za nevyplnění nebo záměrně chybné vyplnění formuláře hrozí pokuta až 10 tisíc korun.

Výsledky sčítání budou uveřejněny pouze v souhrnné podobě, která nebude umožňovat identifikaci fyzických osob. Údaje získané pro statistické účely nejsou a nemohou být jakýmkoliv způsobem zpřístupněny jiným subjektům, a to ani státním úřadům či orgánům veřejné moci. V letošním roce se bude vyplňovat zhruba o polovinu méně údajů než při posledním sčítání v roce 2011.

Zde jsou odpovědi na nejčastější dotazy ke sčítání lidu.

Kdo se musí účastnit sčítání lidu?
Povinnost sečíst se mají všichni občané České republiky, kteří zde mají trvalý pobyt. Sečíst se musí i ti občané, kteří sice trvalý pobyt v Česku nemají, ale ve skutečnosti v rozhodný okamžik (půlnoc z 26. na 27. 3. 2021) na území České republiky žijí, tj. například se vrátili z ciziny, ale ještě se nepřihlásili k pobytu. Jinými slovy, každý občan, který má v Česku evidovaný trvalý pobyt (přesněji ho měl o půlnoci z 26. na 27. 3. 2021), se sčítá. Nezáleží na tom, kde ve světě žije, jaké má další občanství. Nezáleží ani na tom, kde je v zahraničí hlášen k pobytu. Týká se to většiny českých občanů žijících v zahraničí, protože málokdo si při vystěhování oficiálně ukončuje trvalý pobyt. Občanů žijících v zahraničí, kteří mají pobyt na území Česka ukončený, se sčítání netýká.

Může mi někdo s vyplněním formuláře pomoci?

Formulář v elektronické či tištěné podobě nemusí každá osoba vyplňovat sama. Například jeden člen rodiny může sečíst všechny své nejbližší. Můžete tedy požádat o vyplnění formuláře nśvé rodinné příslušníky, ale i přátele, kterým věříte. Musíte však poskytnout své osobní údaje, například jméno, rodné číslo nebo číslo osobního dokladu vydaného Českou republikou (například občanského průkazu nebo cestovního pasu) a datum narození, a dále informace pro osobní část formuláře, například první bydliště po narození, informace o vzdělání či zaměstnání.

Kdy je nutné formulář vyplnit?
Sčítání lidu začne od 27. března a potrvá do 9. dubna. Tyto termíny platí v případě, že použijete elektronický formulář. Jestliže budete při sčítání využívat listinné podání, čas na vyplnění a poslání máte od 17. dubna do 11. května. Na vyplnění formuláře budete potřebovat 15-20 minut.

Kde budou formuláře k mání?
Pokud využijete elektronický formulář, najdete jej na webu www.scitani.cz. Stáhnout si můžete také mobilní aplikaci - pro zařízení s Androidem najdete aplikaci zde, mvlastníte-li iphone, stáhnete si aplikaci na tomto místě.
Formulář v listonné podobě získáte spolu s odpovědní obálkou od sčítacího komisaře, který se dostaví v předem oznámeném termínu a vyčká na váš příchod před vaším domem. Oznámení s termínem návštěvy komisaře dostanete do schránky. Jestliže zrovna v požadovaný termín nebudete doma (termín doručení měnit nelze), komisař se vás pokusí zastihnout ještě jednou. Náhradní termín vám předem znovu oznámí.
Vyzvednout formulář a obálku si můžete také sami na kterémkoliv kontaktním místě sčítání na vybraných pobočkách České pošty a krajských správách Českého statistického úřadu. Vyplněný formulář v obálce odevzdáte nejpozději do 11. 5. na poště nebo ho vhodíte do poštovní schránky. Obálka s logem Sčítání 2021 má předtištěnou adresu a její odeslání je zdarma.

Jaké doklady budu při vyplňování formuláře potřebovat?
Pro přihlášení do online sčítání použijete číslo platného osobního dokladu (občanský průkaz, cestovní pas nebo doklady vydané cizincům) a datum narození. Přihlásit se můžete také přes elektronickou identitu nebo přes datovou schránku.

Kolik formulářů bude nutné vyplnit?
Za jednu domácnost vyplníte jeden sčítací formulář, obsahující otázky o bydlení, složení domácnosti a všech jejích členech.

Musím odpovědět na všechny otázky?
Otázky týkající se národnosti a náboženského vyznání jsou dobrovolné, a proto je můžete vyplnit dle vlastního přesvědčení nebo je nechat bez odpovědi. Všechny ostatní otázky jsou povinné.

Byslím na jiné adrese, než mám trvalý pobyt. Jakou adresu mám ve formuláři vyplnit?
Při sčítání se zjišťuje tzv. obvyklé bydliště. Jedná se o místo, kde skutečně bydlíte a kde máte svou domácnost, případně rodinu. Adresa trvalého bydliště, kterou máte uvedenu v dokladech, není pro účel sčítání podstatná.

Co když budu potřebovat pomoc s vyplněním formuláře. Mohu se na někoho obrátit?
Základní nápovědu naleznete přímo ve sčítacím formuláři. Podrobná nápověda je na webu scitani.cz/napoveda. Informace je možné získat i na telefonních číslech 253 253 683 (běžná pevná linka) či 840 30 40 50 (zpoplatněná bílá linka) a e-mailu dotazy@scitani.cz. V případě potřeby Vám s vyplněním sčítacího formuláře poradí i na kontaktních místech sčítání.

Proč se vlastně sčítáme?
Sčítání probíhá v různých podo podobách od starověku dodnes, a to po celém světě, od nejchudších zemí po ty ekonomicky nejvyspělejší. Sčítáme se proto, aby byly dostupné údaje o veškerém obyvatelstvu, jeho rozmístění, demografických, sociálních a ekonomických charakteristikách, složení a způsobu bydlení domácností, a to ve vzájemných vazbách v celostátním pohledu i v nejmenším územním detailu. Tyto údaje nejsou žádným jiným způsobem zjistitelné. Výsledky pak pomáhají v mnoha sférách – například při plánování dopravy, kapacit ve zdravotnických zařízeních nebo školkách, při aktualizaci podkladů pro mapy oblastí s významným povodňovým rizikem, při tvorbě územních plánů či při zásazích hasičů.

 

 

 

 

Česká republika lidé
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.