Místo, kam se ráda vracím
Foto autorka: Vodní nádrž Biocentrum Střední díly

Místo, kam se ráda vracím

27. 3. 2021

Podle kalendáře máme již pátý den jaro. To letošní jaro si dává na čas, zima se nechce rozloučit. A vůbec ji nevadí, že už ji máme všichni tak nějak plné zuby.

Je 25. března a světe div se, konečně je to tady. Slunko, teplo, bezvětří. Okamžitě se s kamarádkou rozhodujeme a odpoledne se vydáváme na krátký foto výlet. Do party přibíráme ještě jednu fotografku a frčíme.

Cíl výletu Javorník – Vodní nádrž Biocentrum Střední díly. Toto je naše oblíbená lokalita, celou zimu zde v hojném počtu zimují labutě ze sousedního Polska, někdy můžete spatřit i jeřáby popelavé, husy velké a jiné druhy vodních ptáků. Letos jsme se s výletem díky pandemii a špatnému počasí poněkud opozdily. Labutě už hledají hnízdiště, a tak se nám podaří spatřit pouze několik opozdilých jedinců. A to jich tu bývá nepočítaně. 

Vodní hladina je klidná jako zrcadlo a na nepatrných modrých vlnkách se pohupuje hejno řvoucích racků. Jsou uřvaní a hádaví a hlavně až uprostřed nádrže.

*** Vodní nádrž Biocentrum Střední díly u Javorníku je z částí přírodní rezervací vodních živočichů (zejména obojživelníků) a mokřadní vegetace, určená k záchytu vody v krajině s možností rekreačního využití (rybolov, koupání).

Rozloha vodní nádrže činí 17,06 ha při stálé hladině. Koruna zemní hráze je upravena jako cesta s travním povrchem, jsou zde k dispozici lavičky a dřevěný přístřešek. Délka hráze je 1600 m a její šířka v koruně je 4 m. V prostoru biocentra a v jeho okolí je vysázena zeleň, která plní funkci biokoridoru a větrolamu. *** (zdroj: rychleby.cz)

Za samostatný výlet stojí i město Javorník, které má pohnutou historii, stejně jako další obce tohoto výběžku jesenického okresu na hranicích s Polskem.

Pokud byste měli zájem seznámit se s tímto překrásným koutem naší vlasti, vřele vám doporučím právě web RYCHLEBY.CZ. Podle mne je to jeden z nejlépe zpracovaných turistických webů.

Rychlebské hory jsou krásným místem, poněkud zádumčivé za deštivého počasí, rozjásané v slunečním svitu, ale vždy mají návštěvníkům co nabídnout. Kdo jednou přijde do tohoto kraje, je ztracený, zamilovaný do nádherné přírody, do historie dávno ztracených vesniček, do klidu a nostalgie.

Moje dnešní fotoreportáž je pouze ze života na vodní nádrži, z jednoho krátkého odpoledne.

Z místa, které má nesmazatelné místo v mém srdci.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 27 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.