Zralá generace si udržuje sportovní návyky i v době pandemie. Mladí sportují míň, motivaci a radu by mohli získat právě od seniorů
FOTO: Ingimage

Zralá generace si udržuje sportovní návyky i v době pandemie. Mladí sportují míň, motivaci a radu by mohli získat právě od seniorů

28. 3. 2021

Lidé v době pandemie méně sportují a jejich fyzické kondici to neprospívá. Hned dvě pětiny dotázaných ji podle průzkumu* společnosti Seznam.cz považují za horší oproti situaci před rokem, tedy před vypuknutím celosvětové koronavirové pandemie.

Zvyšuje se tělesná hmotnost Čechů. Zhruba polovina lidí s tím ale bojuje dlouhými procházkami, domácím posilováním či fitness, běháním nebo trendy otužováním. Sportovní návyky si ale spíše udržují starší lidé, kteří chodí zejména na dlouhé procházky. Cenná rada starších tak bezpochyby nyní padne na úrodnou půdu.

Vedle poloviny lidí, kteří se nevěnují žádné sportovní aktivitě, dalších 19 % sportuje méně než minulý rok. Pokles je vidět u všech generací. „Z toho vyplývá i fakt, že dvě pětiny oslovených pociťují v meziročním srovnání zhoršenou fyzickou kondici. A více než třetina lidí také uvádí, že má vyšší tělesnou hmotnost. Zhoršení kondice pociťují všechny věkové kategorie,“ říká Darek Pikálek, uživatelský a marketingový výzkumník Seznam.cz.

Každodenní sportování je dnes typičtější pro starší generaci

Každodenní pohybová aktivita je překvapivě běžnější u starší generace. Aktivní lidé ve věku nad 55 let sportují suverénně nejčastěji. Hned 38 % dotázaných sportuje každý den a dalších 45 % několikrát týdně. Ti, co sportují, se aktivitě věnují průměrně pět hodin týdně. Starší generace sportuje ve stejné míře ve všední deni o víkendu.

Nejoblíbenější aktivitou mezi lidmi v seniorském věku jsou dlouhé procházky, posilování, fitness či jóga. „Letos zaznamenáváme na Zboží.cz vyšší návštěvnost u fitness produktů, například činky a závaží vykazují o 380 % větší zájem. Problematická doba láká i k dlouhým procházkám. O 210 % se zvýšil zájem o nordic walkingové hole a 170 % nárůst zájmu zaznamenaly i hole trekingové,“ říká Jan Kriegel, manažer nákupního rádce Zboží.cz.

Bezmála 60 % seniorů si udržuje podobnou kondici jako před rokem. I mezi nimi se ale najde zhruba třetina respondentů, které se zdá jejich fyzička horší. Pro srovnání, mezi mladými lidmi ve věku 15-34let je to ale zhruba polovina dotázaných.

Otužování je trendy. Teď ho využívají k posílení imunity i senioři

Běh a otužování jsou pak aktivity, které v posledních letech získávají na popularitě. Zatímco běh u věkově starších lidí pochopitelně příliš oblíbený není, otužování se někdy věnuje hned 18 % seniorů. Většina lidí, kteří se věnují běhu nebo otužování, s těmito aktivitami začala poměrně nedávno, v posledních pěti letech. Okolo čtvrtiny z nich dokonce až v posledním roce.

Grafy1103_1.png

Starší lidé se nyní stravují zdravěji

Podobně dobře jsou na tom ve srovnání s mladou generací dnešní senioři s tělesnou hmotností. „Lockdown se dá využít i k výraznější změně jídelníčku, protože v domácích podmínkách si můžeme lépe ohlídat, co jíme. Nabízí se omezení masa, sladkostí nebo třeba mouky, a naopak zahrnutí luštěnin, nových druhů zeleniny či kvašených dobrot,“ radí Kateřina Harudová, odbornice na výživu a redaktorka Proženy.cz.

Starší generace má zjevně dobré dlouhodobé návyky, které by mohla předávat mladším. Z průzkumu vyplynulo, že většina dotázaných, kteří nejsou aktivní, ke sportu nikoho ze svého okolí nemotivuje. U těch, kdo se ale pohybu stále věnují, je tomu ale jinak. A právě aktivní senioři tak mohou dnes ve společnosti sehrávat užitečnou roli a svým blízkým dát cenné a dobré rady na zdravotní styl alespoň po telefonu.

Grafy1103_2.png

 

*Zdroj: Seznam.cz Výzkumník. On-line dotazování uživatelů Seznamu v době 21. – 29. 1. 2021. Dotazník vyplnilo 1075 respondentů. Data jsou reprezentativní na uživatele Seznamu starší 15 let a byla vážena na základě pohlaví, věku a vzdělání.

aktivní senioři sport Zdravá strava
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.9 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.