Jdeme do muzea, zatím prostřednictvím počítače. Co všechno můžeme vidět? Tady je několik tipů
Virtuální prohlídku nabízí například Slezsko zemské muzeum v Opavě

Jdeme do muzea, zatím prostřednictvím počítače. Co všechno můžeme vidět? Tady je několik tipů

29. 3. 2021

Protiepidemická opatření nám sice neumožňují osobní návštěvy muzeí, ta ale nezahálejí a nabízejí Vám spousty zážitků alespoň on-line cestou. Muzea z domova? K dispozici máte opravdu velký výběr.

Moravské zemské muzeum v Brně nabízí jedinečné 3D záběry expozic, například Fauna Moravy, Středoevropská křižovatka, Pavilon Anthropos.  Virtuální muzeum se všemi reportážemi, články a poutavými videi naleznete zde.

Muzeum Jana Amose Komenského v Uherském Brodě Vám v odkazu Muzeum on-line připravilo lahůdky v podobě mnoha virtuálních návštěv své stálé expozice, četných výstav i sbírkových souborů, kterými Vás provedou kurátoři muzea.

Máte rádi loutky? Do dětství se snadno přenesete virtuální prohlídkou Muzea loutkářských kultur v Chrudimi. Pokud je to možné, na tuto virtuální procházku s sebou vezměte i svá vnoučata, bude se jim moc líbit!

Že jste ještě nikdy nebyli v Muzeu romské kultury v Brně? Není problém to rychle napravit. Virtuální prohlídka muzea s nevšední expozicí a spousty dalších aktivit muzea naleznete zde. Pro děti MRK připravilo ke stažení i vystřihovánku Aranku a pexeso, k dispozici pro pilné žáky jsou i edukační programy muzea.

Chybí Vám třpytivá krása šperků, ozdob, skla či bižuterie? Nebo si chcete zkusit výrobu originálního lampového stínidla a osvětlení ze skleničky? To také není problém. Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou pro Vás připravilo jak prohlídky dvou zajímavých  výstav: Designová 10° a Reflexe a Kaleidoskop vkusu, tak i online tvůrčí dílnu, v níž se s kurátory muzea naučíte vyrábět různé skvělé předměty, například svítidlo. Muzeum nezapomíná ani na děti a připravilo jim bohatý tvůrčí i vzdělávací online program.

Muzeum umění Olomouc připravilo pro své příznivce online přednášky, prohlídky výstav i promítání filmů (například 6. dubna od 19 hodin můžete zhlédnout oscarové Ostře sledované vlaky). Stačí jen kliknout na konkrétní obrázek či odkaz, jejich domovská webová stránka je plná lákavých online akcí.

Národní muzeum v Praze také stále čeká na návštěvníky. Připravilo Vám ale opravdu bohatý program online výstav., informace o nejzajímavějších sbírkách z oblasti archeologie, historie, přírodovědy a hudby najdete pod odkazem Muzejní jednohubky, vybrané virtuální prohlídky připravilo muzeum také pro neslyšící a v neposlední řadě také velmi tvůrčí a bohatý online program se soutěžemi pro děti.

Jste milovník techniky? Národní technické muzeum v Praze i Technické muzeum Brně též nezahálejí. To pražské si projděte s hercem divadla Sklep a architektem v jedné osobě, panem Davidem Vávrou:

Veškeré výstavy a dílčí expozice spolu s nejvzácnějšími exponáty NTM (například historickými automobily zn. Laurin & Klement či Mercedes – Benz) pak můžete navštívit zde. Brněnské technické muzeum můžete online poctít návštěvou na tomto místě. Muzeum nabízí i mobilní aplikace pro virtuální prohlídku jejich sbírek.

Slezské zemské muzeum v Opavě Vám zprostředkuje například 3D prohlídku expozic v Historické výstavní budově či dokument o přípravě instalace exponátu slona indického.

Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze Vás zve na virtuální prohlídku překrásně zrekonstruovanými prostorami.

Národní muzeum v přírodě (do něhož patří populární Valašské muzeum v Rožnově pod Radhoštěm, Hanácký skanzen v Příkazích, Muzeum v přírodě Vysočina  - Veselý kopec a Betlém Hlinsko - a Muzeum v přírodě Zubrnice) Vám na svých stránkách nabízí alespoň edukační programy a zajímavé informace o různých lidových zvycích: https://www.nmvp.cz/akce.

Takže - vzhůru za poznáním!

 

Simona Cigánková pro portál i60

 

 

 

 

 

 

kultura muzeum výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.