Vaše oči nepočkají, až covid pomine
Odsouvání preventivních vyšetření očí a operace šedého zákalu je rizikem

Vaše oči nepočkají, až covid pomine

31. 3. 2021

Pandemie covid-19 dnes spolykává snad skoro všechnu pozornost. To ale neznamená, že choroby spí. Odsouvání preventivních vyšetření očí a operací šedého zákalu na dobu neurčitou je přitom rizikem pro vaše oči a také se tím připravujete o kvalitnější život. Myslete na sebe.

Už rok ovlivňuje naše životy pandemie koronaviru, která způsobila i odloženou péči ve zdravotnictví. Spoustu času tak trávíme doma například sledováním televize, čtením, luštěním křížovek či šitím a kvůli zhoršujícímu zraku často své aktivity omezujeme. Není důvod ale vyšetření očí a operace šedého zákalu odkládat. Oční kliniky NeoVize fungují za přísných bezpečnostních a hygienických opatření, personál je očkovaný, a stále objednávají pacienty na vyšetření i operace.

Lepší zrak = kvalitnější život

Barvy blednou, vidění je zamlžené, často zkreslené na blízko i do dálky, a někdy jsme i citliví na světlo. Tyto příznaky značí onemocnění šedý zákal, jedno z nejčastějších onemocnění očí v pokročilejším věku. „Při šedém zákalu neboli kataraktě dochází ke snížení průhlednosti lidské čočky, a to nejčastěji v důsledku stárnutí. Většinou se objevuje ve věku 60 až 75 let. V pokročilém stádiu onemocnění pak negativně ovlivňuje zrak, člověk postupně přichází o nejdůležitější zdroj vizuálních informací z okolí. A to všechno pak často má vliv na vitalitu, fyzickou kondici a chuť do života,“ říká primářka MUDr. Lucie Valešová z Oční kliniky NeoVize Praha.

Šedý zákal se dá řešit jediným způsobem: operací. A to i v nouzovém stavu. Operace šedého zákalu přináší pacientům nový pohled na svět. Po několikaminutovém zákroku pacient lépe vidí a možná lépe než zamlada. „Těší se pak z práce na zahradě, luštění křížovek, modelaření, čtení pohádek vnoučatům, háčkování a vyšívání, z aktivit, na které před operací špatně viděli,“ vypráví primářka Lucie Valešová.

 2.foto.jpg

Operace šedého zákalu přináší pacientům nový pohled na svět. Po několikaminutovém zákroku pacient
lépe vidí a možná lépe než zamlada

Řešení šedého zákalu = operace

Jak taková operace šedého zákalu vypadá? Oční mikrochirurg vyjme zakalenou lidskou čočku a nahradí jí čočkou umělou. „Odstranění šedého zákalu je nejlepší podstoupit hned, jakmile se onemocnění projeví. Dříve se šedý zákal operoval až v pokročilé fázi, nyní ale už doporučujeme zákrok hned, jakmile se začne pacientům zhoršovat vidění. V pokročilejší fázi je totiž zkalená oční čočka tvrdší a její odstranění je při operaci náročnější,“ vysvětluje primářka Oční kliniky NeoVize Brno docentka Šárka Skorkovská.

Operaci hradí zdravotní pojišťovna

Vyšetření šedého zákalu a základní operaci s implantací monofokální nitrooční čočky plně hradí zdravotní pojišťovny. Čočka koriguje vidění na jednu zaostřovací vzdálenost, pacient si tak může vybrat, zda po operaci odloží brýle na čtení nebo do dálky. Oční chirurgové na očních klinikách NeoVize implantují v rámci operace hrazené pojišťovnou vysoce kvalitní monofokální čočky se žlutým filtrem chránícím sítnici.

Pacient si ale může vybrat i prémiové řešení. Například trifokální nitrooční čočka odstraní dioptrie na všechny zaostřovací vzdálenosti, tedy na čtení (vidění na blízko), na počítač (vidění na střední vzdálenost) i do dálky. Torická nitrooční čočka zase koriguje astigmatismus neboli cylindry/cylindrické dioptrie. A variantou je i asférická čočka, která zlepšuje vidění za zhoršených světelných podmínek, tedy třeba při sledování televize. Horkou novinkou je pak nitrooční čočka AcrySofTM IQ VivityTM, jež je díky své unikátní technologii určena pro profesionální řidiče, kteří potřebují mít dobré vidění v silničním provozu i po setmění. Myslete na sebe a vyberte si tu správnou čočku.

3.foto.jpeg
Po odstranění šedého zákalu si lidé užívají hrátky s vnoučaty, luštění křížovek, modelaření,
čtení a další aktivy. Už nejsou omezeni špatným zrakem.

Chtějte kvalitu

Víte, že výsledek operace je výrazně závislý nejen na kvalitní práci operatéra, ale také na kvalitě použité nitrooční čočky? NeoVize používá výhradně nitrooční čočky renomovaných světových firem.

A pokud máte strach z použití skalpelu při operaci, můžete si zvolit zákrok s asistencí femtosekundového laseru LenSx. Tento precizní laserový paprsek nahradí veškeré ostré nástroje a chirurg tak nepoužije skalpel. „Pacienti, kteří váhali s operací, protože se báli skalpelu a samotného zásahu do oka, se díky použití laseru zákroku nebojí, jsou klidnější a operaci vnímají lépe,“ popisuje zkušenosti primářka NeoVize Brno Šárka Skorkovská.

Nebojte se vyšetření a operace. Díky moderním metodám a špičkovému vybavení je dnes zákrok rychlý, bezpečný a bezbolestný. Čím dříve půjdete, tím dříve uvidíte jako zamlada a vrátíte se ke svým oblíbeným činnostem s ostrým zrakem.

Oční klinika NeoVize Brno, Viniční 4049/235, Brno-Židenice, mobil: 775 858 700, brno@neovize.cz
Oční klinika NeoVize Praha, Budějovická 778/3a, Praha 4, mobil: 777 643 020, praha@neovize.cz
Oční klinika NeoVize Český Těšín, Hlavní třída 2020/28, Český Těšín, mobil: 777 365 242, tesin@neovize.cz

 

oči zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%