Podle čeho poznáte odolné a kvalitní hodinky?
FOTO: Zdroj obrázku: 5nikolas5 / Shutterstock.com

Podle čeho poznáte odolné a kvalitní hodinky?

24. 3. 2021

Hodinky jsou oblíbené zejména jako elegantní doplněk do společnosti. Aktuálně se však nabízí mnoho různých modelů, které jsou navíc opravdu odolné – a můžete je tak využívat každý den, aniž byste se museli bát jejich poškození. Podle kterých parametrů lze říci, jak jsou hodinky odolné?

Materiál sklíčka

Podle toho, jak často chcete hodinky nosit, byste se měli dívat také na materiál, z kterého je vyrobeno sklíčko. Nejlevnější variantou jsou akrylátová sklíčka, jenže u těch je problém s odolností. Většinou se totiž snadno poškrábou. O něco lepší variantou jsou proto minerální sklíčka. Ty nabízí také přívětivou cenu, ovšem jsou už o něco kvalitnější a více toho tak vydrží. Některé značky navíc minerální sklíčka potahují tvrzenou vrstvou. Je tak zachována nižší cena, přičemž kvalita je ještě výše. Pokud chcete sáhnout po něčem ještě kvalitnějším, nabízí se safírová sklíčka. Jsou vyráběna z nerostu, který je jedním z nejtvrdších, takže vydrží i opravdu náročné podmínky.

Skvělou vlastností sklíček hodinek je také antireflexní úprava. To je tenoučká speciální vrstva na povrchu sklíčka, která zajišťuje, že všechny údaje na ciferníku budou čitelné i pod přímým světlem. Sluneční paprsky tak nikdy nebudou problémem.

 shutterstock_1733913125.jpg
Zdroj obrázku: pipat pakkati / Shutterstock.com

 

Typ ciferníku

Nejčastěji se setkáme s analogovým ciferníkem. Tyto pánské hodinky jsou jednoduché, pomocí ručiček ukazují přesný čas. Tento typ se hodí hlavně do společnosti, jelikož jejich provedení bývá luxusní a dává se důraz na kvalitu. Podobným typem je kombinovaný ciferník, ten však kromě analogového ciferníku má také digitální displej. Ten většinou ukazuje ještě jiné doplňující údaje jako je datum nebo třeba teplota. Jednoduchým řešením pro ukazování času jsou digitální hodinky. Z těch snadno přečtete, kolik je hodin. Většina modelů má navíc podsvícení, takže vám nebude dělat problém ani tma. Takovéto hodinky se hodí hlavně pro běžné nošení, případně pro sportování.

Materiál pouzdra

Pouzdra jsou vyráběna z mnoha odlišných materiálů. Tím nejběžnějším je nerezová ocel. Její výhodou je, že je velmi odolná, přičemž může mít různé povrchové úpravy. Díky těm lze přizpůsobit vzhled i kvalitu daných hodinek. Pro někoho však mohou být hodinky z tohoto materiálu příliš těžké, proto se raději přikloní k jiné variantě. Tou většinou bývají hodinky z titanu, ten je totiž výrazně lehčí než ocel, přičemž ale také poskytuje pevnost. Z kovů se pak využívá také zlato, u toho jde ale spíše o jeho hodnotu. Tento materiál je však stálý, a navíc se hodí i pro alergiky. Je však poměrně měkký, a tak se hodí spíše pro investici do hodinek.

Jako materiál pro výrobu pouzder se využívá také plast. Dejte si však pozor na jeho levné varianty, takové hodinky nejsou příliš kvalitní. Plast však může být i pevný a odolný, většinou je oblíbený hlavně u sportovních hodinek. Dobře odolává vnějším vlivům, snadno se udržuje, a navíc nepůsobí alergické reakce. Jenže postupem času se může rozpadat a hodinky se tak stávají křehkými.

U hodinek vysoké kvality se pak využívá také karbon, ten totiž odolá pádům i ohni, přičemž se jedná o velmi lehký materiál. Pokud hledáte opravdu odolný a zároveň lehký model, velmi oblíbené jsou hodinky Casio G-Shock. Jejich hlavní předností je kvalitní materiál a výdrž, přičemž můžete vybírat z různých ciferníků a designů.

Vodotěsnost

Jestliže chcete hodinky nosit každý den, hodí se, aby byly vodotěsné. Nemusíte se tak bát jejich namočení při běžném fungování, navíc s nimi můžete vyrazit třeba i do bazénu. Hodinky se podle vodotěsnosti rozdělují do několika kategorií, které vám napoví, kolik vody daný model zvládne. Stupně vodotěsnosti se pohybují od 0M do 1000M. Hodinky s vodotěsností 50M nemusíte sundávat ve sprše, nehodí se však přímo do vody. Pro plavání by měly mít hodinky vodotěsnost alespoň 100M. Chcete sehnat skvělé hodinky za ještě lepší cenu? Podívejte se proto na slevový kód, díky kterému při nákupu ušetříte.

Vybrat kvalitní hodinky není jen tak. Každodenní nošení jim dá zabrat, právě proto je třeba vybírat z odolných modelů, které zvládnou i nešetrné zacházení oproti elegantním hodinkám, které se nosí pouze při významných příležitostech.

nákupy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.