Fotoreportáž: Výlet do Velké Polomi

Fotoreportáž: Výlet do Velké Polomi

31. 3. 2021

26 března 2021

Hned po ránu vykouklo slunce, bylo hezky tak akorát na výlet za město, ale pořád ještě v rámci okresu, tak padlo rozhodnutí Velká Polom k rybníku i za historií.

Velká Polom patří ještě do okresu Ostrava – město a nachází se nedaleko hlavní silnice mezi Ostravou a Opavou. Ve východní části obce u školy a školky je hezký rybník. 

Za ním se nacházi zřícenina renesanční vodní tvrze. Byla postavena koncem 13.století a ve své době byla chráněna pěti rybníky a 6 metrů hlubokým, místy 10 – 17 metrů širokým vodním příkopem.

Objekt se nachází na břidlícové skále jako součást bývalého vrchnostenského dvora. Samotnou stavbu tvořila masivní kamenná jednoposchoďová budova se základovými zdmi 1 -2 metry silnými. Převážná většina objektu byla podsklepená. V minulosti tvrz obývaly knížecí rody, vládnoucí na velkopolomském panství. Jako hospodářské zázemí tvrze byl zřejmě s ní vybudován dvúr. Tak tomu bylo až do roku1630, kdy tvrz odkoupil hrabě Jiří Štěpán Bruntalský z Vrbna, který tvrz neobýval. Tvrz zůstala sídlem vrchnosténského purkrabího a část areálu využili pro své potřeby zaměstnanci. Po smrti Jiřího Štěpána tvrz kolovala v rukou různých majitelů a sloužila nadále jako sýpka a obydlí dvorské čeledi. Tvrz byla stále památkově udržovaná a přečkala bez pohromy období druhé světové války. Po roce 1948 byla začleněná s pozemky do majetku ČSSS. Nový majitel se o objekt nestaral, obyvatelé, kteří v něm žili, jej postupně devastovali až v 60. letech tvrz zpustla.

Během 70.a 80. let 20. století byly organizovány brigády v rámci hnutí Brontosaurus, při nichž byl upravován terén kolem tvrze a připravovaly se projekty na zahájení oprav objektu. Došlo ovšem k sesuvu jedné z obvodových stěn, pravděpodobně v důsledku podmáčení základu vodou. Po pádu stěny se objekt proměnil ve zříceninu.

Toto místo je mým oblíbeným, ráda se tam vracím, nejlépe je tam na jaře pro fotografování, kdy zřícenína není ukrytá v letní zeleni. Na rybníku je malý ostrůvek s lavičkami k relaxaci a k pozorování kachen na rybníku.

 

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Velk%C3%A1_Polom_(tvrz) 

Můj příběh
Hodnocení:
(4.9 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.