Kariéru Gérarda Philipa
zmařila předčasná smrt

Kariéru Gérarda Philipa
zmařila předčasná smrt

3. 12. 2012

Francouzský herec Gérard Philipe, od jehož narození uplyne 4. prosince 90 let, se stal idolem své generace. V rolích Cida, Juliena Sorela či Fanfána Tulipána vléval ženám krev do tváří. Hercem chtěl být Philipe už odmalička a své role jako by ani nehrál, ale přímo žil. Z oblastní scény zamířil rovnou do velkého pařížského divadla a odtud už byl jen krok k filmovému plátnu.

Philipe velmi zaujal jako kníže Myškin v přepisu Dostojevského románu Idiot (1947). Poté přišel neohrožený svůdce Fanfán Tulipán (1951) či snímek Červený a černý (1954) podle Stendhalova románu. Philipe natáčel filmy v rychlém tempu (objevil se ve více než 30 snímcích) a také jezdil po světě s Národním lidovým divadlem. V roce 1955 při té příležitosti navštívil i Prahu.

O čtyři roky později však úspěšného herce zachvátila zhoubná nemoc. Na rakovinu jater zemřel Philipe 25. listopadu 1959 v pouhých 37 letech.

výročí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...