Kdo nejlépe namlouvá audioknihy? Herec Jiří Lábus získal prestižní ocenění
Herec Jiří Lábus je nejlepším dabérem. FOTO: Mona Martinů

Kdo nejlépe namlouvá audioknihy? Herec Jiří Lábus získal prestižní ocenění

11. 4. 2021

Zvláštní cena za mimořádný přínos v oblasti mluveného slova. To je ocenění, které každý rok udělují organizátoři soutěže Audiokniha roku. Audioknížky zažívají obrovský boom a velký podíl na tom mají právě jejich kvalitní interpreti. Jedním z nich je herec Jiří Lábus.

Martin Stránský, Jan Jiráň, Hana Maciuchová, Zdeněk Svěrák, Josef Somr a Jiří Dvořák. To je elitní parta, která se dosud těšila tomuto ocenění za mimořádný přínos ke vzniku audioknih. Nyní k nim přibyl Jiří Lábus.

„Já audioknihy točím už pěknou řádku let a musím říct, že je to pro mě rovnocenný úkol, jako kdybych hrál divadelní představení nebo natáčel film nebo televizi. Je to úžasná práce, protože já chtěl být rozhlasový herec od mých asi sedmi let a v podstatě se mi to i tímto vyplnilo. Jsem šťastný, že patřím do řady herců, kteří audioknihy dělají a každý titul je pro mě velkou výzvou,“ řekl.
Z knih, které Jiří Lábus načetl, ať už samostatně nebo s hereckými kolegy, patří například Dědečkův velký útěk od autora Davida Walliamse, Tracyho tygr od Williama Saroyana, Harry Potter a Kámen Mudrců od Joanne Rowlingové, Bajky a Nebajky Rudyarda Kiplinga, Jirotkova Muže se psem nebo, jak jinak, Arabela a Rumburak. Ale také řadu dalších kvalitních děl.

Audioknih se rok od roku prodává více, je o ně zájem i v knihovnách. Lidé si zvykli, že je pohodlné číst je ve vlacích, v autobusech, ale také na dovolených, zkrátka všude, kam se člověk nechce brát klasické těžké knihy. Ale roli hraje i to, že populace stárne a mnoho lidí vyššího věku má potíže se zrakem. Pro mnohé jsou audioknihy záchranou a dodávají jim sílu žít. No jen si to představme. Někdo celý život četl, miloval knihy a najednou nemůže. Nevidí. Takoví lidé říkají, že nebýt audioknih vůbec si život představit nedovedou. Audioknihy jsou velmi žádané také v knihovnách různých domovů seniorů, v nichž klientům značně zpříjemňují život.

Nyní se blíží další vyhlašování cen, 8. ročník soutěže  AVA – Alza.cz Audiokniha roku. Proběhne 6. května v prostorách Vrtbovské zahrady na Malé straně. Celkem 94 titulů soutěží v deseti kategoriích a letos jsou nominovány velmi zajímavé tituly, takže bude vzrušující sledovat, které nakonec zvítězí. Volit se budou i nejlepší interpreti, mezi nominovanými jsou například Igor Bareš, Vojta Kotek, Jan Potměšil, Lukáš Hlavica či Vilma Cibulková, Tereza Dočkalová či Jitka Ježková.

eknihy knihy
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.