Ospalost, ekzém, nevolnost. Chybějící vitamíny s námi mohou pěkně zamávat. Kdy je vhodný rozbor krve?
FOTO: Ingimage

Ospalost, ekzém, nevolnost. Chybějící vitamíny s námi mohou pěkně zamávat. Kdy je vhodný rozbor krve?

20. 4. 2021

Žijeme v netradiční době, což nemusíme dvakrát připomínat, protože všichni se s tím pereme po svém. Zázračných i méně zázračných metod, jak si s tím poradit, je mnoho. Můžeme meditovat, procházet se, zamilovat se nebo taky rezignovat.

Ale můžeme se také podívat na své zdraví a na to, jak bychom ho mohli podpořit. Divnou dobu sami nezměníme, ale můžeme ji zvládat v klidu a ve zdraví. Pomůžou nám vitaminy.

Chronická ospalost, neurčitý pocit nevolnosti, nechuť, malátnost, pocit přetížení, poruchy koncentrace, zpomalené reflexy, špatná paměť, bolesti hlavy, špatně pohyblivé svaly, kožní vyrážka, ekzém, suchá kůže a vlasy, lámavé vlasy a nehty, poruchy trávicího traktu, poruchy vidění za šera...

Toto jsou jen některé signály, které mohou upozorňovat i na nemoc závažnějšího charakteru. Pokud máte jakékoliv podezření, poraďte se raději s lékařem a nechte si udělat krevní testy.

S profesorem MUDr. Jaroslavem Rackem z Fakultní nemocnice v Plzni a s neziskovým portálem LabTestsOnline.cz jsme se podívali na béčko, céčko a déčko.

vegetable-juices-1725835_1920.jpg
                                                                                                                    FOTO: Pixabay

Vitamin B12 je super vitamin

Vitamin B12 je nositelem životní energie. Podle nových poznatků vede nedostatek vitaminu B12 k úbytku karnitinu. Tato látka transportuje molekuly tuku k oxidaci, tedy k získávání energie. V současné době využívají lékaři doplňky a injekce s vitaminem B12 při léčbě řady obtíží, které souvisejí s nedostatkem energie, trvalým vyčerpáním a únavou.

Kdy se vyšetřuje

Kyselina listová a vitamin B12 mohou být součástí celé skupiny testů, používaných k vyšetření celkového zdravotního stavu a stavu výživy u pacientů s příznaky podvýživy nebo poruch vstřebávání. Může jít o alkoholiky, ale i o nemocné s celiakií, Crohnovou chorobou nebo cystickou fibrózou. Zvláště u starších osob bývá vitamin B12 a kyselina listová vyšetřovány při pátrání po příčině změn chování nebo psychiky.

Nejtěžší nedostatek vitaminu B12 provází tzv. perniciózní anémii. U těchto osob chronický zánět žaludeční sliznice vede k poruše tvorby tzv. vnitřního faktoru, který je nezbytný pro vstřebávání vitaminu B12 v tenkém střevě; vitamin B12 je pak třeba dodávat v nitrosvalových injekcích.

Protože většinu vitaminu B12 přijímáme ve stravě živočišného původu, může se jeho nedostatek objevit u veganů.

Co vyšetření znamená

Toto vyšetření může rovněž pomoci při objasnění příčin vzniku příznaků duševních poruch a změn chování (podrážděnost, zmatenost, deprese, paranoidní příznaky), především u starších osob. Stanovení se rovněž provádí, má-li pacient příznaky, které by mohly být vyvolány nedostatkem kyseliny listové, jakými jsou závratě, slabost, únavnost a povlečený jazyk nebo hrdlo.

Pokud má pacient příznaky svědčící pro poškození periferních nervů, jako je brnění, pálení nebo strnulost rukou, paží nebo nohou, může stanovení koncentrace vitaminu B12 pomoci při určení příčiny potíží. V takových případech se stanovuje buď jen vitamin B12 nebo B12 společně s kyselinou listovou, nebo jsou tato stanovení součástí komplexního metabolického vyšetření.

U osob s podvýživou nebo špatným vstřebáváním je stanovení vitaminu B12 a kyseliny listové součástí celkového zdravotního vyšetření.

vitamin.jpg
                                                                                                                       FOTO: Pixabay

Vitamin C je silný bojovník

Vitamin C je vynikající antioxidant, který pomáhá bojovat proti volným radikálům, udržuje vyrovnaný imunitní systém, podporuje vstřebávání železa, chrání před srdečními a cévními onemocněními, před vysokým krevním tlakem. Vitamin C je ve vodě rozpustná látka, z toho důvodu nemůže být tělem dostatečně ukládán do zásob, a proto by měl být přijímán každý den. Céčko patří k nejdůležitějším a nejzásadnějším vitaminům, které náš organismus potřebuje pro správné a bezproblémové fungování. Přijímáme-li méně než 50 mg vitaminu C denně, vystavujeme se riziku infarktu a zkracování délky života.

Jeho spotřeba stoupá kdykoliv je tělo vystaveno nadměrné fyzické či psychické zátěži, stresu, při rekonvalescenci apod. Skrytý nedostatek se může objevit u vitaminu C zejména u starších osob, pokud nejedí dost ovoce. Suplementace by u nich byla vhodná. Hladina vitaminu C se běžně neměří.

Jeho přívod v ovoci může být podpořen vitaminovými preparáty, které obvykle obsahují vitaminu C dostatek.

ing_19060_65942.jpg

                                                                                                                       FOTO: Ingimage

Vitamin D pro prevenci a imunitu

Vitamin D má tak široké spektrum vlivu na náš organismus, že je právem hitem dnešní doby. Především je nezbytný pro růst a zdraví kostí, má vliv na regulaci autoimunity, některé metabolické funkce a prevenci rakoviny. Stále častěji jsou virové a bakteriální infekce dávány do souvislosti s nedostatkem vitaminu D. Teprve nedávno bylo prokázáno, že vitamin D dokonce zabraňuje koronaviru SARS-CoV-2 vstupu do buněk epitelu dýchacích cest.

Kdy se vyšetřuje Pokud máte příznaky osteoporózy, problémy s dásněmi, vypadávání zubů, svalovou slabost nebo také nervové potíže jako jsou podrážděnost, neustálý pesimismus, depresivní nálady a poruchy spánku. Máte-li abnormální hladiny vápníku, fosforu a/nebo hormonů příštítných tělísek.  Nedostatek vitaminu D u dětí je nejnebezpečnější, jelikož může závažně poškodit růst kostí a zubů. Způsobuje onemocnění známé jako křivice (rachitis).

Co výsledek vyšetření znamená?

Nízké hodnoty testu mohou znamenat, že buď je přísun vitaminu D potravou nedostatečný, nebo nepobýváte na slunci a/nebo je problém se vstřebáváním vitaminu střevem. Můžete mít také nemocné ledviny nebo onemocnění štítné žlázy. Existují důkazy, že nedostatek vitaminu D může zvýšit riziko některých druhů rakoviny, imunitních onemocnění a kardiovaskulárních chorob.

 

Lenka Sládková

 

 

 

 

 

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%