Konečně. Pandemie ustupuje, Česko rozvolňuje. Od 3. května by se mohly otevřít obchody a vybrané služby
FOTO: Ingimage

Konečně. Pandemie ustupuje, Česko rozvolňuje. Od 3. května by se mohly otevřít obchody a vybrané služby

22. 4. 2021

Po dvou měsících tvrdých restriktivních opatření se Česko nadechuje k lepším časům. Denní přírůstky nově nakažených nemocí covid-19 se dostaly pod tři tisíce, tři týdny klesají počty hospitalizovaných, a tak se vláda rozhodla restriktivní opatření postupně uvolňovat.

„Pokud bude pokračovat příznivý trend vývoje epidemie, 3. května uvolňujeme zbytek obchodů, trhů a v přísném hygienickém režimu vybrané služby, spojené s péčí o tělo, péčí o zvířata nebo lázeňskou zdravotní péčí. Současně pokračuje postupné uvolňování školek a škol,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček na Twitteru.

Vláda však bude muset nejpozději do čtyř dnů zareagovat na dnešní rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který rozhodl o tom, že omezení provozu obchodů, restaurací, veškerých služeb, shromažďování či setkávání lidí, o němž mimořádným opatřením rozhodlo Ministerstvo zdravotnictví, bylo nezákonné. Pokud ministerstvo svoje opatření do čtyř dnů neopraví, otevřou se všechny obchody, restaurace, sportoviště, veškeré služby už v pondělí a život v zemi se z velké části vrátí do předcovidových časů. Dá se ale předpokládat, že vláda svou chybu napraví a do pondělka nastaví opatření tak, aby vyhovovala požadavkům soudu.

Šest vln rozvolňování
PES už rozvolňování řídit nebude. Ministerstvo zdravotnictví pod svým novým šéfem připravilo plán rozvolňování jednotlivých opatření v šesti vlnách, přičemž základním kritériem budou počty nově nakažených v přepočtu na sto tisíc obyvatel. První tři vlny už jsou naplánovány a v podstatě spuštěny - návrat žáků prvního stupně základních škol, následovat bude praktické vyučování na středních školách a posledních ročnících vysokých škol a ve třetí vlně, která by se měla spustit 3. května, se vrátí do škol také žáci druhých stupňů. A především se otevřou všechny obchody a vybrané služby, které se týkají zekména péče o tělo, tedy kadeřnctví, pedikúra apod. Podmínkou však bude negativní test. Stejně tak by se měla znovu obnovit lázeňská péče.

Podle aktuálních plánů čtvrtá vlna nastane, pokud bude za týden méně než sto nakažených na sto tisíc obyvatel. Pro pátou vlnu by musel počet nových případů klesnout na 75, pro šestou pak na méně než 50 na sto tisíc obyvatel.

„Připravili jsme šest balíčků, v rámci kterých se bude v následujících týdnech uvolňovat. Klíčovým faktorem bude tzv. incidence, tedy počet infikovaných za posledních 7 dnů na 100 tisíc obyvatel. Logika tohoto plánu spočívá v tom, že přednost mají školy, školky, vzdělávací systém, pak následují aktivity ekonomického charakteru, kultura, sportovní život. Jakým způsobem budeme vždy anoncovat další kroky: každý týden v pondělí vláda upřesní režim uvolnění v dalším týdnu v detailu, potvrdí, že další týden v pondělí toto skutečně nastane. Definitivní potvrzení ale vždy bude každý týden ve čtvrtek, kdy vláda potvrdí to, že následující pondělí budeme uvolňovat," uved ministr Havlíček po jednání vlády.

Očkování šedesátníků
V pátek 23. dubna se  otevře registrace k očkování proti covidu-19 pro lidi ve věku 60 až 65 let. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger předpokládá, že by se mohla další věková skupina po pěti letech otevírat vždy po týdnu.

 

Vládní "rozvolňovací balíčky" si můžete stáhnout v PDF pod článkem.

 

 

koronavirus
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Ke stažení
MZ_balicky.pdf

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.