Většina gelů na ruce bakterie a viry neničí. Jak vybrat opravdu účinnou dezinfekci?
FOTO: Pixabay

Většina gelů na ruce bakterie a viry neničí. Jak vybrat opravdu účinnou dezinfekci?

23. 4. 2021

Kvůli pandemii je dnes hygiena rukou na prvním místě. Ruce si myjeme častěji než dříve a gel na ruce, kterým nahrazujeme vodu a mýdlo, když zrovna nejsou poblíž, má téměř každý u sebe. Přípravky určené pro hygienu rukou se staly nedílnou součástí každodenního života.

V regálech obchodů, drogerií i lékáren je jich na výběr čím dál větší množství. Bohužel ne všechny gely na ruce, které jsou na trhu dostupné, splňují to, co se od nich očekává. Při jejich výběru je proto nutné pečlivě číst informace na obalu.

Převážná většina dostupných gelů určených k hygieně rukou nejsou dezinfekční přípravky, ale pouze čistící a hygienické gely. Takové produkty proti infekci nechrání, protože nemají vlastnosti dezinfekčních přípravků. Nedokážou tedy účinně ničit viry a bakterie, ale pouze zbavují ruce nečistot. Jak moc je přípravek kvalitní lze poznat podle informací na etiketě.  Přípravek účinný proti koronaviru by měl být dezinfekční přípravek, který na obalu navíc uvádí, že je virucidní, nebo virucidní na obalené viry, nebo přímo účinný proti koronaviru. Z etikety by mělo být dále patrné, jaké mikroorganismy dokáže gel vlastně zničit. Například biocidní přípravky ničí bakterie, virucidní zneškodňují viry a fungicidní bojují proti houbám a kvasinkám.

Existuje jen velmi málo přípravků, které zvládnou vše najednou. Na obalu by měl kupující najít i dobu působení. Tento údaj znamená, jak dlouho je nutné mít ruce gelem navlhčené, aby účinkoval tak jak má. Pokud gel na pokožce zaschne dříve, je potřeba aplikaci během této doby opakovat. Doba působení by u kvalitního gelu neměla být delší než 30 sekund. Velmi záleží i na množství a typu alkoholu. Proti virům je totiž účinný pouze ethanol v koncentraci alespoň 80 %. Čím větší koncentrace je v gelu obsažena, tím má širší spektrum účinnosti (např. proti bakteriím, kvasinkám nebo virům) i rychlejší působení.

Hlavní funkcí kvalitní dezinfekce je její účinnost, ale neméně podstatná je i hydratace kůže. Při výběru přípravku je proto důležitá jeho kožní snášenlivost. Určitě by gel po použití neměl pokožku nijak poškodit, vysušit, nebo způsobit její zarudnutí.  Při opakovaném a častém používání mohou některé dezinfekční přípravky pokožce takto škodit, proto by si lidé měli dávat pozor na levné produkty bez popisu. Kvalitní alkoholové dezinfekční přípravky na ruce v drtivé většině poškození pokožky nezpůsobují. Kromě účinné látky, tedy alkoholu, obsahují zvláčňující a pěstící složky, které prospívají pokožce. Je tedy potřeba vybírat takové přípravky, které mají těchto složek dostatečné množství a na druhou stranu neobsahují látky, které pokožce škodí, například peroxid vodíku. Dojde-li k podráždění, je na místě zvolit jiný produkt.                                                                                                                                                                

Kvůli pandemii si stále více lidí uvědomuje, jak je důležité brát hygienu rukou vážně a udržovat své ruce čisté. Je to jeden z nejjednodušších a nejúčinnějších kroků, kterými může každý z nás přispět ke snížení šíření infekcí, včetně viru COVID-19.  

koronavirus zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%