Výběr fotopasti a puškohledu: Jak vybrat to nejlepší?
Zdroj obrázku: Jamie Weaver / Shutterstock.com

Výběr fotopasti a puškohledu: Jak vybrat to nejlepší?

23. 4. 2021

Fotopasti a puškohledy jsou nejvíce využívány hlavně myslivci a lovci, ovšem využití najdou i u jiných skupin lidí. Ať už hledáte tyto produkty pro jakýkoliv účel, je třeba vědět, na co se při výběru hlavně zaměřit.

Díky tomu totiž najdete to pravé pro své účely. Nabízí se několik základních parametrů, které byste měli pečlivě zvážit.

Fotopasti

Existuje mnoho různých druhů fotopastí, které se svými vlastnostmi liší. Nejenže jsou totiž tato zařízení využívána při lovu, oblíbenými se fotopasti stali také u fotografů. Navíc jsou skvělým nástrojem, který vám pomůže při sledování divokého života. Kromě toho však bývají fotopasti využívány také k ochraně soukromého majetku a pozemků. Proto je na trhu nabízena celá řada možností, abyste mohli vybrat přístroj, který bude vyhovovat pro daný účel.

 shutterstock_1721367679.jpg
                                                                           Zdroj obrázku: Krasula / Shutterstock.com

Důležité parametry

Jakmile máte rozhodnuto, k jakému účelu budete fotopast používat, můžete se vrhnout na výběr. Pokud se totiž zaměříte na jednotlivé parametry, snadno tak dojdete k nejlepšímu řešení. Velmi důležitá je rychlost spouště, kterou oceníte v každém případě.

Ta se totiž stará o to, že na fotografii bude v dostatečné kvalitě zachyceno vše, co potřebujete. Většinou se tato hodnota pohybuje kolem 0,4–0,8 sekundy. Ovšem pro většinu případů jsou dostačující i přístroje s rychlostí spouště do jedné sekundy.

Pokud však potřebujete opravdu spolehlivou fotopast, která zachytí jakýkoliv pohyb, neměla by rychlost spouště přesahovat jednu sekundu. V takovém případě totiž pozorovaný objekt může ze záběru zmizet dříve, než dojde k zaznamenání snímku.

Přísvit

Dalším důležitým parametrem je přísvit. Většinou bývají fotopasti vybaveny diodami 940 nm. Zakoupit však můžete také takové, jejichž osvit diod je 850 nm. První typ s větším osvitem je oblíbený hlavně pro hlídání majetku. Při pořizování snímků totiž lidské oko nezaznamená žádný svit.

Naopak fotopasti s diodami 850 nm jsou pozorovatelné lidským okem. K pozorování zvěře to však nepředstavuje velkou překážku. Jakmile totiž zařízení umístíte do výšky alespoň dvou metrů, s vysokou pravděpodobností si zvíře ničeho nevšimne.

Využít to však můžete i pro svou výhodu – pokud fotopast umístíte na viditelné místo, svit z fotopasti je pro zvířata značně stresující, proto je tímto způsobem můžete z pozemku vypudit. Vybírejte proto podle toho, pro jaký účel fotopast potřebujete.

PIR čidlo

Toto čidlo určuje, na jakou vzdálenost fotopast zaznamená pohyb. U většiny fotopastí se jedná o vzdálenost 12–16 metrů. Ovšem u kvalitnějších produktů se lze setkat s dosahem přes 25 metrů. V takovém případě však snímky už nebývají kvalitní. Kromě výše zmíněných parametrů je dobré zaměřit se také na výdrž baterie a kapacitu paměti. To však může být velmi individuální.

 shutterstock_766056991.jpg
                                                                  Zdroj obrázku: Jamie Weaver / Shutterstock.com

Puškohledy

Puškohledy slouží k přiblížení cíle, abyste mohli dobře zamířit. Na trhu je nabízena celá řada různých produktů, proto může být složité si vybrat. Vybírejte však raději z puškohledů, u kterých máte jistotu, že manipulace s nimi nebude náročná. Zbytečně velký puškohled by vám vše mohl akorát zkomplikovat.

Pro lov bývá nejčastěji využíváno zvětšení 4–12x, čí případně také 3–9x. Tuto hodnotu je však třeba přizpůsobit tomu, na jaký lov se chystáte. Pro malé, či velmi vzdálené cíle to pravděpodobně nebude stačit. Ovšem je to dobrý start, díky kterému si uděláte představu a poté se můžete dívat po lepších puškohledech.

Důležité je nejen při lovu myslet také na ochranu očí. Podívejte se proto také na brýle, díky kterým váš výhled nebude ničím rušen. U fotopastí a puškohledů nemá smysl hledat ty nejlepší přístroje na trhu, vybírejte raději podle toho, jaké parametry opravdu využijete. Dbejte však na kvalitu.

cestování hobby
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.