Jaro
Všechny fotografie: Miloslava Richterová

Jaro

23. 4. 2022

Naše zahrádka moc nespala, to my jsme si jen mysleli. Dávno všechno připravila tak, abychom teď mohli žasnout.

Ze začátku hlavně obdivujeme a chválíme. Jak nám ty sněženky krásně strkají růžky, jak se vytahují každým dnem. A co ty fialky, skromné kvítky vybarvují do tmavě fialova a přidávají vůni. Krokusy, různobarevní krasavci často ještě po ránu zasypáni sněhem a už v poledne září žlutou a fialovou. Tulipány taky začnou a vytahují se vzhůru, obdivujeme jejich pestrou krásu, každý den přibude další. Modřence, ladoňky, modré ozdoby záhonů. Narcisy v různých odstínech, hyacinty v několika barvách, hle pivoňky, taky se rychle probírají k životu. Nesmíme opomenout petrklíče opět v různých barvách, k jejich žluté se přidaly i zlaté deště a první pampelišky. Zahrádka se rychle proměňuje. Denně se objevuje další kvítí na uvítání jara.

Ale je potřeba také přiložit ruku k dílu. Jaro je pro zahrádku něco, jako je pro nás dětství. Co zanedbáš, nedohoníš. A tak pečujeme, staráme se, hýčkáme i chráníme, jen co sluníčko začne hřát. Často se pouštíme do práce i dřív, ruce nám mrznou nebo jsou boty samé bláto. Oháníme se rýčem, motyčkou a hráběmi. My jsme se totiž po zimě už na tu práci těšili, až se sehnem nad záhony a večer jsme rádi, že si sedneme. Tak zahrádko, tady nás máš. My jdeme na to a taky se snaž.

Hned jak je to možné, postaráme se o jahodníky. Horní záhony dost vymrzly, rostliny se vytáhly. Očistíme je od hnědých listů, odplevelíme, doplníme zeminu, přihnojíme, zalijeme. Za pár dní jsou zas jahodníky v pořádku. Na záhonech ve spodní části zahrádky, u zdi, je úplně jiné klima. Je možné sazenice jahod odtud brát a doplňovat na horních poloprázdných záhonech, rozdávám je i příbuzným.

Starost je každoročně s brzy kvetoucími stromky. Menší korunky dostávají na noc zábal, pod většími rozkvetlými stojí nádoby s vodou, má se odpařovat a chránit v mrazivých nocích, ale zda to pomůže, poznáme až v květnu.

A pak, po předehře květin, plynule navazují stromy se svými bílými korunami. Zatímco meruňky a broskvoně nenápadně odkvétají, nastupují třešně. Na korunách vynášejí svou nadýchanou bílou krásu až do oblak. Švestky se vzápětí také činí a přidávají se hrušně. Jabloně dodávají k té bělosti tóny světle růžové. Aby té krásy bylo co nejvíce, všechno šlechtěné stromoví je podporováno svými planými druhy v okolní přírodě. A přihlásily se i keře. Trnky a špendlíky jsou jak z cukrové vaty.

Všechny včelky se radují a celá příroda s nimi. Májová oslava může začít.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jarní soutěžení 2022 příroda zahrada
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.